Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Stoeptaks verschilt sterk per gemeente

Er zijn grote verschillen in de tarieven die gemeenten rekenen om een afvalcontainer op de openbare weg te plaatsen. In de helft van alle gemeenten is het gratis, terwijl 42 gemeenten minimaal 100 euro rekenen, blijkt uit onderzoek van Afvalcontainershop.nl. Ook de regelgeving verschilt.

19 juni 2018

Er zijn grote verschillen in de tarieven die gemeenten rekenen voor het plaatsen van een afvalcontainer op de openbare weg. In de helft van alle gemeenten is het gratis, terwijl 42 gemeenten minimaal 100 euro rekenen, blijkt uit onderzoek van Afvalcontainershop.nl. Ook de regelgeving verschilt.

Hoofdprijs in Blaricum

Wie gaat verbouwen, kan een vuilcontainer voor de deur plaatsen. Hiervoor betaalt diegene wel een stoeptaks en dit valt onder de precariobelasting. In Blaricum betaalt men de hoofdprijs: 350 euro voor twee weken. In Groningen en Friesland zijn de gemiddelde kosten het laagst, met respectievelijk 6,85 en 15,20 euro. De duurste provincie is Noord-Holland, waar het gemiddelde bedrag 56,86 euro is.

Regelgeving

‘Eigenlijk wordt er gewoon wat gedaan door gemeenten, er is geen logische beredenering die de verschillen verklaart’, zegt Jerry de Jong van Afvalcontainershop. Ook de regelgeving kent duidelijke verschillen: sommige gemeenten hebben bijvoorbeeld een meldingsplicht, andere niet. En sommige gemeenten hanteren een maximale plaatsingstijd, bij andere mag het niet in het weekend. Afvalcontainershop keek voor het onderzoek naar het plaatsen van een container van zes kubieke meter voor een periode van 14 dagen op een onbetaalde parkeerplaats.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

eric / ambtenaar
Voortaan gewoon ergens dumpen in het bos??
Danny
@Hans, een container is handig als het voor de deur staat, niet in een bos.
Advertentie