of 58952 LinkedIn

‘Stikstofuitstoot woningbouw is verwaarloosbaar’

‘Regeren de regels ons land of heeft de vraag hoe je een betaalbare woning vindt prioriteit?’ Die vraag stelt voorzitter Desirée Uitzetter van Neprom, de vereniging van projectontwikkelaars, nu blijkt dat de Raad van State bij haar stikstofuitspraak een RIVM-rapport niet heeft geraadpleegd. Daaruit valt af te lezen dat de bijdrage van de woningbouw aan stikstofuitstoot verwaarloosbaar is.

‘Regeren de regels ons land of heeft de vraag hoe je een betaalbare woning vindt prioriteit?’ Die vraag stelt voorzitter Desirée Uitzetter van Neprom, de vereniging van projectontwikkelaars, nu blijkt dat de Raad van State bij haar stikstofuitspraak een RIVM-rapport niet heeft geraadpleegd. Daaruit valt af te lezen dat de bijdrage van de woningbouw aan stikstofuitstoot verwaarloosbaar is.

Marginale bijdrage
In het RIVM-rapport staat dat de schade van stikstofuitstoot op natuurgebieden voor 70 procent te wijten is aan de intensieve veehouderij en voor 20 procent van het wegverkeer. De woningbouw valt onder de ‘kleine bronnen van stikstofuitstoot’ en levert derhalve maar een marginale bijdrage aan de stikstofuitstoot. Dat stellen Uitzetter en Neprom-directeur Jan Fokkema op BNR Nieuwsradio. Daarin worden zij op hetzelfde medium bevestigd door Maarten Krol, hoogleraar omgevingswetenschappen van de Wageningen Universiteit.

Zakje Pokon
Direct resultaat van de PAS-uitspraak van de Raad van State is dat de woningbouw zo goed als stil ligt. ‘Er worden geen plannen meer gemaakt door gemeenten en provincies. Men is bang dat het sneuvelt bij de Raad van State.’ En dat terwijl het dus erg blijkt mee te vallen met die stikstofuitstoot. Fokkema vergelijkt de uitstoot van een gemiddeld project van 100 woningen dat een paar honderd meter is verwijderd van een Natura2000-gebied met ‘een zakje Pokon gedurende een heel jaar op 1 hectare’.

Rekenmodellen bepalend
Volgens Krol gaat de berekening van de stikstofuitstoot via rekenmodellen en worden hele kleine bijdragen, zoals een woonwijkje, wel meegenomen, maar als een deken over heel Nederland gelegd. ‘Als je het allemaal bij elkaar optelt, dan leidt dat tot depositie.’ Het adviescollege onder leiding van Johan Remkes moet de problemen naar aanleiding van de uitspraak oplossen. ‘Het ligt voor de hand dat dit college met aanbevelingen komt, waarbij activiteiten die weinig schade aanrichten voorrang krijgen. Nederland zit nu op slot.’

'Noodwet woningbouw wenselijk'
Neprom vestigt zijn hoop op de commissie-Remkes en doet een oproep de woningbouw te ontzien. Een noodwet voor de woningbouw zou wenselijk zijn, aldus Uitzetter. Niet alleen loopt de sector naar berekeningen van ABN Amro ongeveer 14 miljard euro aan omzet mis, maar de woningnood is ook hoog en de stikstofuitstoot dus marginaal. ‘Woningen bouwen staat hoog op agenda. De minister heeft net allemaal woondeals gesloten. Nu is het gros van de projecten vertraagd. We zouden terug naar de situatie voor PAS moeten. Regeren de regels ons land of de vraag hoe je een betaalbare woning vindt? Welke prioriteiten vinden we belangrijker in dit land?’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Toine Goossens op
@ Guido de Bruijn,

Tussen 1990 en 2015 is de stikstofuitstoot in Nederland met 43,7% verminderd. Inmiddels zijn we weer 4 jaar verder en komen we in de buurt van 50%.

Er is dus heel veel bereikt, maar niet genoeg voor rupsje nooit genoeg.

Let wel de Bruijn, ook alle energietransitie projecten liggen nu stil. Bent u daar blij mee?
Door Spijker (n.v.t..) op
Ons land wordt geregeerd via matig Rijksbeleid en regelzucht bij de Raad van State.
Door Guido de Bruijn (beleidsmedewerker RO) op
De regels zijn bedoeld voor het beschermen van de natuurwaarden van Natura2000 gebieden. Die staan in sommige gebieden onder druk door stikstofdepositie. Omdat de Nederlandse overheid te weinig gedaan heeft om depositie te verlagen is elke toename de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen.