Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Stikstof meten vanuit de ruimte

Het RIVM berekent de uitstoot en neerslag van stikstof via modellen en metingen. Om provincies beter van dienst te zijn, pleit TNO voor satellietwaarnemingen.

17 april 2020
mest.jpg

Het RIVM berekent de uitstoot en neerslag van stikstof via modellen en metingen. Om provincies beter van dienst te zijn, pleit TNO voor satellietwaarnemingen. 

Hoogste van Europa  

Het is al jaren bekend dat de Nederlandse stikstofuitstoot per vierkante kilometer de hoogste is van Europa, bijna vier keer het gemiddelde binnen de EU. Dat is inherent aan de dichtheid van mensen, dieren, verkeer en industrie. Het RIVM meet de ammoniakconcentratie in het nationale luchtmeetnet continu op zes representatieve locaties en maandelijks in 89 natuurgebieden.


Kan eenvoudiger
Dit landelijk meetnet moet zonder meer blijven bestaan, maar al het meet- en rekenwerk op gebieds­niveau kan eenvoudiger, vooral in het geval van ammoniak, betoogt TNO. ‘Wij hebben de kennis in huis om met de huidige Europese en Amerikaanse satellieten de concentratie van ammoniak in de lucht in kaart te brengen. En dan niet één keer per maand, maar dagelijks. En niet op 95 meetpunten in Nederland, maar op duizenden punten. De satelliet meet de concentratie ammoniak in de hele luchtkolom en daarmee kunnen we bepalen hoeveel stikstof er neerdaalt’, zegt satellietspecialist Anton Leemhuis van TNO.


Rood

De huidige resolutie van de satellietbeelden verschaft de onderzoekers inzicht in de stikstofconcentraties in gebieden van vijftien bij vijftien kilometer. Leemhuis laat een kaart zien van de ammoniakconcentratie in Duitsland. TNO verricht onderzoek voor de Duitse federale overheden. Op basis van de emissies en modelberekeningen toont hij een kaart die op de grens met Nederland helemaal rood kleurt, deels doordat er ammoniak ‘overwaait’ van het oosten van ­Nederland naar Duitsland. Voor de rest is er weinig aan de hand in Duitsland.

Verhoogde concentraties
Dat verandert als de onderzoeker een kaart uit dezelfde periode laat zien met de ammoniakconcentraties zoals die door een satelliet zijn geregistreerd. ‘Je ziet op de grens met Nederland dezelfde verhoogde concentraties’, wijst Leemhuis. ‘Maar kijk, daar in Midden-Duitsland, richting Oost-Duitsland zie je een verhoging die je niet op de emissie­modelkaart ziet.’

Mesttransporten
Navraag leert dat het hier om een belangrijk akkergebouwgebied gaat. ‘Door de ­relatief hoge temperaturen op de dagen waarop mest wordt uitgereden, ontsnapt uit de weinig zure bodem relatief veel ­ammoniak naar de lucht, maar dat kan niet alles verklaren. Nadere studie door onderzoekers leerde dat er die periode veel mesttransporten plaatsvonden die misschien niet meteen onder de grond zijn gewerkt maar een paar dagen later pas zijn ondergeploegd.’

Goede instrumenten
Met andere woorden, zelfs op deze wat grote schaal lijkt de satelliet een toegevoegde waarde te bieden om Sherlock Holmes-achtig speurwerk te verrichten. ‘Satellieten zijn goede instrumenten waarmee provincies gedurende het hele jaar een beeld kunnen krijgen van hun ­ammoniakuitstoot.’

Best beschikbare model

Waarom wordt daar niet geïnvesteerd in uitbreiding van de stikstofdata met satellietgegevens?

‘Provincies maken gebruik van data van het RIVM’, zegt Derk Moor, woordvoerder van de koepel van provincies IPO. ‘Dat is het best beschikbare model op dit moment. Daarnaast vinden wij het van groot belang dat de berekeningen van de stikstofdepositie de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderen. Als metingen, methodes en technieken van andere aanbieders daarbij behulpzaam kunnen zijn, zijn wij daar altijd in geïnteresseerd.’

Lees het hele verhaal over stikstof meten deze week in BB08 (inlog

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Een goed idee. Iedere verbetering voor de meetresultaten moet worden aangegrepen. Wel gelijke metingen toepassen in alle EU-landen!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Als die metingen net zo betrouwbaar zijn als hun eerste inschattingen over het Coronavirus "het is moeilijk overdraagbaar van mens op mens". Ze hebben het echt gezegd, kijk de eerste berichten maar na, dan kunnen ze zich hier kosten en moeite besparen.
Petra
Het maakt niet uit op welke manier er gemeten wordt.

Een Nederland zonder burgers zal nog een te hoog stikstofgehalte opleveren.
Advertentie