Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Stenen dijk langs IJsselmeer moet blijven'

Waterschap Vallei & Eem vindt de dijken van grote historische waarde. Stenen dijken stammen uit de tijd dat het IJsselmeer nog de Zuiderzee was.

15 oktober 2012

Waterschap Vallei & Eem wil de stenen bekleding van de dijk langs de zuidelijke Randmeren behouden. Deze dijkbekleding dateert uit de tijd dat het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Het schap beschouwt het uiterlijk van de voormalige zeedijk daarom als cultuurhistorisch erfgoed.

Golfsimulator

Dijklichamen worden tegenwoordig uit beton, klei en zand opgebouwd. De dijk tussen het Putter Stoomgemaal en Spakenburg bestaat uit Drentse en Noorse stenen, zwerfkeien en basalt. De dijk is grotendeels begroeid met riet en onkruid. Het schap maakt de stenen in de winter schoon.

Beschermende functie
Een golfsimulator moet in het voorjaar uitwijzen of de dijk beschadigd is. Zo nodig neemt het schap daarna maatregelen, aldus een woordvoerder. Uitgangspunt van het Waterschap is dat de stenen dijken behouden blijven. Naast de historische waarde hebben de dijken ook vanuit waterstaatkundig oogpunt een beschermende functie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie