Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Steen compenseren met nieuwe natuur

Projectontwikkelaar ASR - voorheen onderdeel van Fortis - investeert de komende tien jaar in de aanleg van nieuwe natuur. ‘We hebben nu andere aandeelhouders.’

19 juni 2009

Onder het motto ‘land voor land’ staat voortaan tegenover elke vierkante meter woningbouw, winkelruimte, kantoor of bedrijventerrein van ASR een andere vierkante meter nieuwe natuur.

 

‘Wij geven daarmee het signaal dat we serieus omgaan met duurzaam bouwen’, zegt directeur woningbouw Jeroen Messemaeckers van de Graaff. ‘Iedereen voldoet aan de scherpe richtlijnen van de overheid. Gemeenten hebben soms extra eisen. Dat is de basis voor iedereen. Duurzaam werken alleen is niet meer genoeg om je te onderscheiden en dat willen we juist wel.’

 

ASR Vastgoed Ontwikkeling kwam bij de ontmanteling van Fortis in handen van de Nederlandse staat. Het Rijk verwierf daarmee het aandeelhouderschap in de grootste grondeigenaar na de dienst der Domeinen. Fortis is namelijk weer afkomstig uit verzekeringsbedrijf AMEV, dat een omvangrijke grondportefeuille beheerde. Om het motto ‘land voor land’ waar te maken, koopt de ontwikkelaar nog dit jaar honderd hectare grond die grenst aan de ecologische hoofdstructuur.

 

De plek staat nog niet vast, maar bij dit profiel past gebied waar boeren hun bedrijf beëindigen. Na de aankoop zorgt een stichting voor beheer en ontwikkeling, zodat binnen afzienbare tijd bezoekers over een ASR-wandelroute of -fietspad van de nieuwe natuur kunnen genieten.

 

De bijdrage uit het bedrijfsrendement geldt voor elk project, ook de scherp gecalculeerde onderdelen in de portefeuille waarover al contracten met afnemers zijn gesloten.

 

Messemaeckers: ‘We willen voldoende schaalgrootte hebben om zichtbaar te zijn. Daarom doen we dit op één plek in het land en niet verspreid. Het is geen onderhandelingsinstrument en dus geen sigaar uit eigen doos. Los van dit programma blijven we met gemeenten in gesprek over projecten op het thema “groen voor rood”, waarbij we dus natuurcompensatie verzorgen als we ergens bouwen.’ De directeur woningbouw verwacht dat ASR met de aankoop van honderd hectare zes tot tien jaar vooruit kan, afhankelijk van de verdere economische situatie in Nederland.

 

Lijstje

 

Jaarlijks ontwikkelt het bedrijf zeshonderd tot zevenhonderd woningen en 30.000 vierkante meter commercieel vastgoed: samen een omzet van zo’n driehonderd miljoen euro en een oppervlak van 150.000 vierkante meter.

 

Voor iedereen die niet vaak in vastgoedtermen denkt, hoort daar een leuk lijstje bij. De jaarlijkse productie komt bijvoorbeeld neer op een derde van het Vondelpark, een kwart van De Efteling of zestig procent van de grondoppervlakte van de Amsterdamse Zuidas. De projectontwikkelaar financiert de investering in natuur gaat naar schatting vijf miljoen euro kosten. De dekking daarvoor wordt gevonden in het afromen van projectrendementen.

 

Ook hoopt Messemaeckers op subsidies voor particulier natuurbeheer: ‘Je weet nooit hoeveel dat oplevert, maar een deel van de kosten moet ermee te dekken zijn. En de rest is onze investering in een duurzaam profiel. Als onderdeel van het vroegere Fortis zou dat lastig zijn geweest, omdat toen de aandeelhouderswaarde alles bepaalde. Dat aspect is veranderd, we hebben nu ook andere stakeholders. Maar natuurlijk blijven we geld verdienen, want anders kun je het niet weggeven.’

 

Onthaal

 

Directeur Peter Heij van de Dienst Landelijk Gebied van het ministerie van LNV is enthousiast over de particuliere impuls in de nieuwe natuur. De ontwikkeling van de Ecologische Hoofdstructuur ligt achter op schema, vooral op de onderdelen inrichting en beheer, dus een grote partij is meer dan welkom.

 

Natuurmonumenten spreekt bij monde van directeur Jan Jaap de Graeff van een ‘geweldig initiatief’ en een prachtige vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zijn organisatie adviseert ASR over het beheer.

 

De rest van duurzaam bouwend Nederland kan het idee zo overnemen, erkent Messemaeckers. ‘Wij zetten hier nu breed op in om het begrip duurzaam aan ons profiel te verbinden. Staat dat sterk, dan is het voor de concurrentie vanzelf minder interessant. Tegelijkertijd hopen we dat ook andere bedrijven met DLG en Natuurmonumenten duurzame activiteiten gaan ondernemen.’

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie