Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Status aparte voor Veluwe in stikstofaanpak'

Gelderland wil dat het rijk samenwerkt met de provincie om de stikstofproblemen op de Veluwe op te lossen. Volgens Gelderland verdient de Veluwe een aparte status in de landelijke stikstofaanpak, aangezien 40 procent van alle stikstofgevoelige natuur in Nederland op de Veluwe te vinden is. Het merendeel van die stikstofuitstoot komt uit andere provincies, aldus gedeputeerde Peter Drenth.

14 juli 2021
nationaal-park-veluwe.JPG

Gelderland wil dat het rijk samenwerkt met de provincie om de stikstofproblemen op de Veluwe op te lossen. Volgens Gelderland verdient de Veluwe een aparte status in de landelijke stikstofaanpak, aangezien 40 procent van alle stikstofgevoelige natuur in Nederland op de Veluwe te vinden is. Het merendeel van die stikstofuitstoot komt uit andere provincies, aldus gedeputeerde Peter Drenth.

Stikstofreductie

Gelderland is al een jaar bezig om samen met de landbouw, industrie, bouw en mobiliteit plannen te maken voor stikstofreductie op de Veluwe. Naast de landelijke maatregelen wil de provincie dat de uitstoot in Gelderland in 2025 met 25 procent is verminderd. De Veluwe speelt daarin een sleutelrol. 'Als het daar op orde is, is er economisch meer mogelijk in dat deel van Nederland dat voor stikstofdepositie afhankelijk is van de Veluwe', stelt Drenth.

Investeringen

De provincie vraagt het rijk om te investeren in plannen om de Veluwe duurzaam te maken. Het is het grootste Natura2000-gebied van Nederland, maar nu in slechte staat, vindt Gelderland. Op de Veluwe zijn veel veehouders gevestigd, die duurzaam moeten gaan werken. En de Veluwe moet ook een deel van de landelijke woningbouwproblematiek opvangen. Drenth: 'Als we snel meters willen maken moet het rijk meehelpen.' (ANP)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ab / beleidsmedewerker
Terecht natuurlijk. Helaas is het Rijk nog steeds bezig met het promoten van consumptiemaximalisatie, het openen van vliegveld Lelystad, het steunen van de luchtvaart etc. Een echte “economische reset” is nodig om de Veluwe te redden, maar de landelijke politiek??? Er komt helemaal niets uit, behalve toegeven aan de druk van de ceo’s. Cliëntelisme, dus. De landelijke politiek faciliteert alle belangen, behalve die van het milieu.
Hans / afdelingsmanager
Over cliëntelisme gesproken: Het Koonklik Huis heeft hier zijn (m/v) Kroondomeinen. Daar wil je tuurlijk geen stikstof beleid op. Die beesten moeten gewoon geschoten kunnen worden: chin chin cheerio, hurray!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Cheerio: Het aantal herten en zwijnen op de veluwe is uitgegroeid tot een ware plaag. Natuurlijk moeten die afgeschoten worden dus wie dat doet zal me een zorg zijn.

@Bart, die vaak zinnige dingen schrijft maar hier de plan mis slaat,: Dit is de omgekeerde wereld. Het rijk lijkt onder druk van de Nijpels-lobby alleen nog maar aandacht voor het milieu te hebben. Je mag geen fietspad meer repareren of je hebt de (zelf opgelegde) stikstofdoctrine in je nek hijgen.
pieter / wegkijker
met 17 miljoen mensen (en dit aantal groeit nog steeds) op zo'n klein lapje grond denk ik dat de stikstofproblematiek een blijvertje is.

Terug naar het dorp van Wim Sonneveld gaat niet echt meer lukken lijkt me.
Petra
We hebben een stilstofprobleem maar we hebben zeker ook een immigratieprobleem.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Petra: hear hear we slepen de het stokpaardje van Petra, de immigratie, er aan de haren weer bij. Limburg stroomt, Peter R. de Vries is vermoord, maar die immigratie potjedikkie toch.

Kortom Petra: doe ons een lol en beperk je tot het onderwerp of schrijf gewoon niets
Robin / influencer
@ Hesje. Ik zal je even coachen: je jij-bakjes doen erg veel afbreuk aan je boodschap!
Piet / Jeugdzorg
Stikstofproblemen heb je in dicht bevolkte gebieden. Wij, de mens, zijn de veroorzaker en in gebieden waar we bij elkaar wonen, heeft het de meeste impact. Het is jammer dat er nog steeds mensen zijn zoals Rood Hesje, maar ook volop in de politiek, die zo emotioneel reageren op de constatering dat overbevolking in zichzelf een probleem is. Nu er stikstofregels zijn en we ons meer bewust worden van ons leefmilieu, wordt duidelijk dat de grenzen aan de groei van Nederland, in meerdere opzichten, allang overschreden zijn.
H. Wiersma / gepens.
Het CO2 probleem is vooral een mondiaal probleem. Dat kan je niet (alleen) toeschrijven aan andere provincies. De totale uitstoot van Nederland aan CO2 is slechts een druppel op een gloeiende plaat. Nederland alleen lost dat niet op. De weersinvloeden van de afgelopen jaren (weinig regen) hebben ook een negatieve rol gespeeld. De natuur staat er dit jaar (veel regen) weer duidelijk beter voor.
Advertentie