of 63428 LinkedIn

Statiegeld petflessen blijft voorlopig

Het statiegeld op plactic petflessen wordt voorlopig niet afgeschaft. De verpakkingsindustrie en de supermarkten hebben nog niet aan alle afspraken voldaan.
2 reacties

Het statiegeld op grote plastic flessen wordt voorlopig toch nog niet afgeschaft. Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Niet aan afspraken voldaan
Eerder had het kabinet onder voorwaarden toestemming gegeven om het statiegeld per 1 januari 2015 af te schaffen. Daarover waren afspraken gemaakt met de verpakkingsindustrie, de gemeenten en de supermarkten. Volgens Mansveld is niet aan alle zeven afspraken voldaan en kan ze daarom nu nog niet instemmen met het afschaffen van het statiegeld. Ze wil er in juni volgend jaar opnieuw naar kijken.

Geen pvc
Een belangrijke voorwaarde waaraan niet is voldaan, is dat er geen pvc meer in verpakkingen in de supermarkten zou zitten. Dat is niet gelukt, blijkt uit onderzoek. Pvc komt nog steeds voor in onder meer voedselverpakkingen en verpakkingen van waxinelichtjes of schilmesjes. Dat was voor de supermarkten volgens Mansveld ,,een negatieve verrassing''. Omdat de sector niet voldoet aan alle 'prestatiegaranties' kan ze nu geen toestemming geven om statiegeld af te schaffen.

Niet te duur
In eerdere debatten met de Tweede Kamer is ook vaak gesproken over de kosten van het statiegeldsysteem. Dat zou te duur zijn voor de supermarkten. Maar in recent onderzoek van het onderzoeks- en adviesbureau CE Delft bleken die kosten maar half zo hoog. Mansveld heeft TNO om advies gevraagd en dat stelt dat CE Delft een methode heeft gebruikt die niet compleet is en daarom voor een kostenanalyse niet bruikbaar. Overigens zijn de kosten van het systeem voor Mansveld geen argument om wel of niet door te gaan met statiegeld, schrijft ze in haar brief.

Verpakkingsindustrie niet klaar
De PvdA is blij dat statiegeld (nog) niet wordt afgeschaft. ,,Op dit moment is statiegeld de meest effectieve methode om plastic flessen in te zamelen. De verpakkingsindustrie heeft de prestatieafspraken niet gehaald en is de komende jaren niet klaar om het statiegeldsysteem te vervangen. De staatsecretaris moet nu aanvullende afspraken gaan maken met het bedrijfsleven en de gemeenten zodat we meer gaan recyclen en er minder afval op straat terechtkomt'', aldus PvdA-Kamerlid Yasemin Cegerek.

Tandje erbij
De VVD noemt een extra jaar verstandig en hoopt en verwacht dat het statiegeld daarna alsnog kan worden afgeschaft. Pvc zit nog maar in de verpakking van 100 van de 80.000 producten in Nederlandse supermarkten, dus dat moet met een ,,tandje erbij'' te doen zijn, verwacht VVD-Kamerlid Remco Dijkstra.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
@Faber. Geheel met je eens. De fabrikanten hameren maar op het recyclen van plastic maar minstens zo belangrijk is dat er geen zwerfafval ontstaat. En hoe bereik je dat? Door flink wat statiegeld te leggen op alle plastic flessen en op alle blikjes. Als er dan nog mensen zijn die statiegeldverpakkingen weggooien, dan zijn er wel anderen die het voor het statiegeld oprapen.
Door t. faber op
Het is een notoir feit dat de producenten geen enkele boodschap hebben aan het milieu. Het is bovendien een feit dat het deze ondernemers zijn die vanuit louter commerciele motieven onze maatschappij bedelven onder hun verpakkingsrotzooi. Zij dienen derhalve verantwoordelijk te zijn voor het recyclen van deze verpakkingstroep. Dit behoren zij als een vast en onlosmakelijk onderdeel te beschouwen van hun bedrijfsvoering. De daaraan verbonden kosten zullen dan tot een lagere winstmarge moeten leiden of in de kostprijs van het produkt tot uitdrukking moeten worden gebracht. De maatschappij zal hier in ieder geval niet - zoals tot nu toe grotendeels het geval is - voor moeten opdraaien.
Het is opmerkelijk dat in een aantal ons omringende landen (o.a. Duitsland en Zweden) bijv. wel statiegeld op blik bestaat.
Het wordt tijd dat politiek Den Haag eens doet waarvoor het mandaat van de kiezer heeft gekregen en zich eens wat minder hoerig richting bedrijfsleven opstelt.
Kortom: het statiegeld op de Petflessen niet ter discussie stellen, maar verhogen! En bovendien op alle andere niet of moeilijk biologisch afbreekbare verpakkingen ook een (hoog) statiegeld gaan heffen!!

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers