of 60220 LinkedIn

Statenleden voor niets terug van reces

De provincie Flevoland gaat helemaal niet over de situatie van de konikpaarden in de Oostvaardersplassen die in een afgesloten weide staan voordat ze naar Wit-Rusland worden gebracht. Een aantal partijen in Provinciale Staten vroeg een spoeddebat aan over het lot van de paarden, middenin de vakantie.
2 reacties

De provincie Flevoland gaat helemaal niet over de situatie van de konikpaarden in de Oostvaardersplassen die in een afgesloten weide staan voordat ze naar Wit-Rusland worden gebracht. Een aantal partijen in Provinciale Staten vroeg een spoeddebat aan over het lot van de paarden, middenin de vakantie. 

Toezicht

Gedeputeerde Jop Fackeldey benadrukte woensdagavond tijdens een spoeddebat dat de verzorging van de circa 150 dieren een zaak is van Staatsbosbeheer. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt daar toezicht op. 'Wij hebben er geen enkel gezag over,' zei Fackeldey in reactie op vragen van partijen die zich ernstig zorgen maken over de toestand van de dieren. De paarden lopen al maanden in een omheind gebied waar geen beschutting is. Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en PVV zijn daar zeer kritisch over.

 

Conditie

De NVWA heeft echter geconstateerd dat de conditie van de dieren goed is. Ze krijgen extra water en voedsel, afkoelen doen ze door de wind. Het aanleggen van beschutting zou vooral onrust veroorzaken, zo vatte Fackeldey samen wat hij van de NVWA heeft gehoord. De verhuizing naar een natuurgebied in Wit-Rusland heeft door bureaucratische rompslomp vertraging opgelopen. Inmiddels ziet het er wel naar uit dat binnenkort de benodigde vergunning wordt afgegeven, zei de gedeputeerde. 'Dat is een kwestie van weken, niet van maanden.'

 

Voedselgebrek

De konikpaarden moeten weg uit de Oostvaardersplassen om het aantal grazers in het natuurgebied te beperken. Provinciale Staten besloot daar eerder toe omdat tijdens strenge winters veel dieren sterven aan voedselgebrek. Om dezelfde reden zijn 1745 edelherten afgeschoten. Elf van de paarden zijn in de vangweide overleden. Dat gebeurde echter ruim voor de hittegolf van vorige week. Partijen als CDA en SP riepen de critici op meer te vertrouwen op de deskundigheid van instanties als Staatsbosbeheer en NVWA. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Criticus op
@J.P. Westerhof
Uw eerste vragen zijn makkelijk te beantwoorden: noch kennis noch kunde is vereist om Statenlid te worden. Gebrek aan beide is dus bijna gemeengoed onder hen.
Door P.J. Westerhof LL.M MIM op
Hetgeen de vraag oproept waarom de aanvragers van het spoeddebat niet wisten dat de provincie helemaal geen bevoegdheid heeft. Of wisten ze het (stiekem) wél?

En de vraag waarom de overige statenleden niet wisten dat de provincie helemaal geen bevoegdheid heeft. En zich als makke lammetjes lieten terugroepen van vacantie.

En zelfs de Commissaris van de Koning zag kennelijk geen aanleiding corrigerend op te treden, hiertoe tijdig en voldoende geïnformeerd door de Statengriffie.

Merkwaardig, om niet te zeggen héél merkwaardig.