Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Staatsbosbeheer mag doorgaan met vangweide

Staatsbosbeheer mag verder gaan met het aanleggen van een vangkraal en -weide voor konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Volgens de rechtbank in Utrecht hebben de werkzaamheden geen langdurig negatief effect op de ganzen die ook in het gebied foerageren.

02 november 2018

Staatsbosbeheer mag doorgaan met het aanleggen van een vangkraal en -weide voor konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Volgens de rechtbank in Utrecht hebben de werkzaamheden geen langdurig negatief effect op de ganzen die ook in het gebied foerageren.

Vergunning

Dierbaar Flevoland had protest aangetekend tegen de werkzaamheden, waarna die al binnen een week werden stilgelegd. De gemeente Lelystad had al wel een vergunning afgegeven. De dierenbeschermer wil dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen.

Konikparden

De provincie heeft bepaald dat maximaal ongeveer 450 konikpaarden in het gebied mogen leven. Staatsbosbeheer wil daarom de vangweide bij het spoor aanleggen, zodat de beheerder boventallige dieren kan vangen om die te kunnen overplaatsen naar andere landen. De rechter oordeelt dat de vangweide nodig is om te voorkomen dat het aantal konikpaarden te groot wordt in de toekomst.

Hekken

Staatsbosbeheer wil onder meer hekken plaatsen, rasters aanleggen en nieuwe bosschages planten. De werkzaamheden die nu doorgang vinden, zijn binnen afzienbare tijd klaar en het gaat om een locatie waar weinig vogels zitten. 'Ganzen zijn bovendien opportunisten. Zij komen wel terug. Ze kennen het gebied. Verder zijn ze gewend aan de paarden. Als de vogels het te druk vinden, gaan ze wel ergens anders naartoe', concludeerde een ecoloog van Staatsbosbeheer vorige week in de rechtbank.

Nieuwe rechtszaak

Volgende week is er opnieuw een rechtszaak over de Oostvaardersplassen. Dan gaat het over de afschot van duizend edelherten in het gebied. Meerdere stichtingen hebben bezwaar gemaakt tegen het besluit van de provincie. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Annemarie / Handhaver
Het is toch ongelooflijk! Eerst loopt iedereen te gillen dat er te veel dieren en te weinig voeding is in de Oostvaardersplassen. Nu wordt daar wat aan gedaan en is het weer niet goed.

Hou toch op! Er moet juist zo snel mogelijk actie komen om de situatie van vorige winter te voorkomen en wat die ganzen betreft... afschieten! Er zijn er veel en veel te veel.
Manu / Beleidsadviseur
Helemaal eens met Annemarie voor wat betreft de noodzaak tot actie in de Oostvaardersplassen. Afgaande op dit artikel lijken de 'natuurliefhebbers' niet te weten wat ze nu echt willen. Het ontbreekt ze blijkbaar toch aan overzicht over het grotere geheel. Elke plattelander weet dat een gans zich bijna nergens blijvend door laat verstoren. Die gaat even aan de kant voor de werkzaamheden en gaat daarna de vangkooi inspecteren.
Bernard
Inderdaad supergoed dat nu opgetreden wordt; een ingreep in een onhoudbare situatie en zwaar mislukt experiment. Ook bij het afschotbesluit zullen de stichtingen bakzeil halen dat weet ik zeker.
Advertentie