Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Sportclubs moeten verduurzaming aantonen

Voetbal-, hockey-, tennis- en andere buitensportverenigingen moeten vanaf 1 juli dit jaar verplicht aantonen wat zij aan energiebesparing doen. Wie niet aan deze verplichting voldoet kan een dwangsom opgelegd krijgen.

22 januari 2019
stadion-verlichting.jpg

Voetbal-, hockey-, tennis- en andere buitensportverenigingen moeten vanaf 1 juli dit jaar verplicht aantonen wat zij aan energiebesparing doen. Wie niet aan deze verplichting voldoet kan een dwangsom opgelegd krijgen.

Grootverbruikers

Voor met name de grotere sportclubs is de energierekening de grootste post op de begroting. De grootverbruikers onder hen – ongeveer 1 op de 3 buitensportverenigingen – hebben vanaf 1 juli 2019 een informatieplicht om te laten zien of zij voldoende aan energiebesparing doen. Niet voldoen aan deze informatieplicht kan tot een boete leiden.

Niet snel genoeg
De overheid roept de sportclubs al een paar jaar op  meer aan energiebesparing te doen door bijvoorbeeld betere isolatie van kleedkamers, minder gebruik van verwarming en het vervangen van de reguliere verlichting door led-lampen. Op die manier moet onder meer de uitstoot van CO2 teruggedrongen worden. Het gaat de overheid echter niet snel genoeg.

Aantoonbare maatregelen

Vanaf 1 juli zijn grootverbruikers daarom verplicht op te geven welke concrete maatregelen er worden genomen. Wie meer dan 50.000 kWh elektriciteit op jaarbasis verbruikt, moet aantoonbare maatregelen nemen. De gemiddelde sportclub zit daar ver boven. Ter vergelijking: een gemiddeld gezin met twee kinderen verbruikt jaarlijks nog geen tiende daarvan: 4.600 kWh.


Subsidie

Om de sportclubs te ondersteunen bij energiebesparende maatregelen is per 1 januari 2019 de Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties ingegaan, een voortzetting van de subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS), die  in december eindigde. Het subsidiebudget bedraagt 87 miljoen euro.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marco Barten / communicatieadviseur
Dat is een forse uitdaging voor sportverenigingen. 2 op de 5 verenigingen neemt duurzaamheidsmaatregelen. Kenniscentrum Sport kent inspirerende voorbeelden en geeft tips hoe je van jouw vereniging een duurzame vereniging maakt: https://bit.ly/2sGt1Wk
Hans / afdelingsmanager
Ah, daar is de dwangneurose en bureaucratie weer.

Clubs, ga in België of in Duitsland spelen. Ben je gelijk van dat gezeik af..
H. Wiersma / gepens.
Deze bemoeizucht gaat wel heel erg ver. De Rijksoverheid heeft nog nooit een cent in sportaccommodaties voor de amateursport gestoken. Vooral deze sportsector zelf, veelal met hulp van de Gemeenten, moesten voor de hoge kosten daarvan opdraaien.

Op zichzelf wel een goede regeling, maar laat deze dan ook op lokaal niveau door de Gemeente uitvoeren in plaats van met doorgaans hoge uitvoeringskosten een partij te gaan prutsen op Centraal niveau.

Stefan / Beleidsmedewerker
Ambitieus idee voor een overheid die haar eigen duurzaamheidsdoelstellingen nergens haalt en weigert om bedrijven - toch nog stuk vervuilender dan gemiddelde sportvereniging - dwingende maatregelen op te leggen
Fred Vollebergh
Wat een kulverhaal, dwangsom opleggen.... ik kan mij niet zo snel voor de geest halen dat er voetbal, hockey en tennisverenigingen zijn die eigenaar zijn van een sportaccommodatie..
gemeenteambtenaar
De nieuwe regeling per 1-1-2019 is gekomen vanwege de afschaffing van het sportbesluit en ter compensatie van de BTW-schade. Triest dat de rijksoverheid dit nu misbruikt en dwangsommen op wil leggen.
Advertentie