of 64621 LinkedIn

Spies stopt met 'Huur op maat'

Minister Spies stopt met het experiment Huur op Maat. Wel gaat ze naar de wens van D66 een proef doen met een 'doorstromingscontract'.

Minister Spies van Binnenlandse Zaken stopt met het project ´Huur op Maat´ waarbij het inkomen van een huurder voor een deel de hoogte van de te betalen huur bepaalt. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Lokaal instrument
De afgelopen jaren is bij 13 woningcorporaties geëxperimenteerd met Huur op Maat. Daarbij zijn in totaal 7.400 speciale huurcontracten afgesloten waarbij het inkomen van de huurder meegerekend werd in de hoogte van de huurprijs. In juni vorig jaar heeft de stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) hierover een advies uitgebracht aan de minister naar aanleiding van deze experimenten. Eén van die adviezen was om inkomensafhankelijke huur te gebruiken als een lokaal aanvullend instrument.

Inkomensbeleid
Spies kiest er nu voor het project af te blazen. Ze vindt dat inkomensbeleid bij de landelijke overheid thuis hoort en is dus geen voorstander van lokaal beleid ten aanzien van inkomensgebonden huren. De experimenten zouden eventueel wel inzichten kunnen opleveren welk landelijk kader wenselijk is, aldus Spies.

Doorstroming
Huur op Maat werd opgezet om onder meer de betaalbaarheid van huurwoningen te verbeteren, de keuzevrijheid van woningzoekenden te verbeteren en de verhouding prijs/kwaliteit te versterken. Volgens de SEV is dit ook gebeurd. Zowel de SEV als de corporaties die meededen verwachten daarnaast ook een positief effect op de woningmarkt. Meer doorstroming, verkleinen van gat tussen koop- en huurwoningen en minder segregatie. Volgens de SEV is de proefperiode te kort geweest om dit laatste goed te kunnen meten. Een verlenging met drie jaar zou volgens de SEV nog te kort zijn om effecten als doorstroming en voorkomen van segregatie te kunnen meten. Daarom ziet Spies geen aanleiding het experiment nog verder te verlengen.

Doorstroomcontracten
De minister heeft wel oren naar een plan van D66 voor zogeheten ‘doorstroomcontracten’ voor nieuwe huurders in schaarstegebieden. Het idee hierachter is dat nieuwe huurders wier inkomen boven de 33 duizend euro stijgt kunnen kiezen om een marktconforme prijs te gaan betalen of om de woning weer te verlaten. Spies vindt het ‘de moeite waard om in experimentvorm te toetsen’, schrijft ze. Ze gaat met de gemeente Amsterdam in gesprek over een pilot ‘flexibel huren’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Palex op
De crisis moet gecompenseerd worden en griekenland. Alles wat juist goed zou zijn voor de mensen, draaien ze om. Wij kunnen betalen. En omdat wij betalen moeten kunnen we niks meer betalen en houden onze knip dicht. Dus het ministerie wilt geld zien, maar ons respons is de knip dicht. Gek dat het zo slecht gaat met alles is het niet? Maak alles betaalbaar en mensen zullen betalen en de sfeer word er een stuk prettiger van. Beetje bij beetje krijg je dan meer in de kas dan nu alles duurder word.
Het ministerie wilt meer geld en wij houden gewoon de knip dicht. Wie zeurt word overgeslagen. Werkt het ministreie een beetje menselijk mee, zullen we gewoon betalen en weer gaan uitgeven.
Door Elly (uitkering) op
Ik heb per 4 weken nog geen 100E over van te leven, ik zit in de WW en ben 53 jaar oud, wij zijn met twee personen, ik en mijn zoon van 19, in mei 2011 ben ik verhuisd naar een huis met huur op maat. Deze maatregel van Spies komt koud op mijn op mijn dak, ik had net een brief gekregen om mijn inkomensgegevens aan te leveren! Mevrouw Spies voor alles zijn regels, een verlenging van 2 jaar zou netjes zijn. De woningbouwvereniging kan met deze uitloop beter aangeven aan nieuwe huurders of zij willen kiezen voor huur op maat.
Misschien is een directe naamsverandering wel op zijn plaats niet Minister Spies maar Minister met de botte bijl !!!!!!
Door Wilma op
Wat maken jullie je nou druk om grammatica fouten,
dit heeft enorme gevolgen voor mensen die van een aow uitkering rond moeten komen en straks ruim € 100 aan huur in de maand meer moeten gaan betalen. Als je maar € 1000 in de maand aan inkomen hebt en je moet € 630 aan huur gaan betalen hou je niet veel meer over om van te leven. Respect voor mensen die van zo weinig rond kunnen komen, maar die mensen worden aan alle kanten geplukt, omdat alle voorzieningen gestopt worden.
Door Charlotte (tekenares) op
Cees, niet de huur is het onderwerp van deze zin maar: "het inkomen van de huurder" is het onderwerp. Dus : het inkomen bepaalt, met een "t" inderdaad, maar wel om een andere reden dan die jij aangeeft. Succes met je Nederlands.
Door Bob Proper (Geouwenbeheerder) op
Goed bezig Cees: Met een hoofdletter C dus, zoals aan het begin van iedere zin...
Door cees (kwaliteitsmedewerker) op
de huur bepaalt: met een t dus.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers