Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Spangen krijgt eerste ‘waterplein’ van Nederland

Als één van de laagst gelegen Rotterdamse wijken kampt Spangen na een fikse regenbui nogal eens met wateroverlast. Reden voor de deelgemeente Delfshaven om samen met het waterschap op zoek te gaan naar een creatieve oplossing. Die werd gevonden op het Bellamyplein, één van de laagste punten in de wijk.

15 februari 2011
Na een hevige regenbui beschermt het de omwonenden tegen water in de kelder, tijdens een hittegolf wordt het omgetoverd in een zwembad voor de jeugd, normaal fungeert het als ontmoetingsplek: ziehier de gecombineerde functies van het eerste Waterplein in Nederland. De Rotterdamse wijk Spangen heeft de primeur.
Waterberging op het plein
Als één van de laagst gelegen Rotterdamse wijken kampt Spangen na een fikse regenbui nogal eens met wateroverlast. Reden voor de deelgemeente Delfshaven om samen met het waterschap op zoek te gaan naar een creatieve oplossing. Die werd gevonden op het Bellamyplein, één van de laagste punten in de wijk. ‘Daar komt dit voorjaar nieuwe riolering onder, waarna we het plein opnieuw gaan inrichten. Door er een waterplein van te maken combineren we berging van overtollig regenwater met die van ontmoetingsplaats voor wijkbewoners’, aldus woordvoerder Niels Hoogwerf.

Trapsgewijs
Het vijfhoekige plein zal aan één kant trapsgewijs aflopen, zodat het regenwater tijdens een hevige bui vanzelf naar het laagste deel het plein loopt. Daar blijft het dan staan totdat het via het riool wegloopt. In de tussentijd levert het water geen overlast op en kunnen kinderen er zelfs in spelen, zo is de gedachte.

Geen gevaar
Een eerder plan voor een vergelijkbaar waterplein in de wijk Feijenoord is door de omwonenden tegen gehouden omdat het te gevaarlijk zou zijn voor kleine kinderen. Maar daar heeft de (deel)gemeente van geleerd. ‘De traptreden op het plein zijn 5 centimeter hoog, zodat er nooit een diepe plas op de het plein zal komen. Onderaan kan het water in zeer extreme omstandigheden tot 50 centimeter stijgen, maar dat zal volgens de woordvoerder niet vaak voorkomen.

Regenpret
Delfshaven verwacht dat er ongeveer 6 maal per jaar maximaal 15 centimeter op het plein zal staan. Het water heeft weliswaar over straat gelopen, maar is volgens de woordvoerder schoon genoeg voor kinderen om er in te spelen. ‘Dat geeft toch iets extra’s aan de buurt, een plein met een laagje water’.

Waterparadijs
Als het niet hevig regent kunnen bewoners op het verdiepte plein op de treden zitten of elkaar op een andere manier ontmoeten. ‘En bij een hittegolf kunnen we een deel onder water zetten. Dan heb je een zwembad waar de jeugd in kan spelen’. Het plein wordt mede aangelegd met geld uit het fonds om Rotterdam klimaat bestendig te maken.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ingrid Michielsen
Het is juist de bedoeling dat het niet direct het riool ingaat, maar nog even wordt vastgehouden. Dat doet het waterplein. Momenteel gaat het regenwater direct het riool in, en als dat teveel wordt dan kan het gemaal dat niet verwerken en komt het in de singel terecht. Dat wordt opgelost met het waterplein. Er komt vrijwel nooit rioolwater op straat terecht (tenzij je echt een verstopping hebt). 'Schoon genoeg om in te spelen' betekent in het geval van regenwater dat er wat kindertjes met laarsjes in kunnen rondrennen. Het eerste water dat van de straat komt wordt afgevoerd en komt niet in het plein terecht, omdat dat het vuilste is. In de zomer kan er overigens een laagje leidingwater in het plein gezet worden, zodat kinderen erin kunnen 'poedelen'.
Jan / ambtenaar
Zou er echt geen overtollig rioolwater op dit waterplein terecht kunnen komen als de riolering het niet meer aan kan? Dat zou niet zo gezond zijn.
Oscar
Er kunnen toch kleppen in de afvoer gemaakt worden waardoor het water alleen het riool in kan en niet eruit.
Paul / projectleider
Klep in het riool logisch, maar schoon genoeg om in te spelen?
Hebben ze in Spangen dan geen hondenpoep?
Advertentie