of 64621 LinkedIn

Sociale huren omhoog, inkomens omlaag

In onder meer Amsterdam wordt het probleem steeds groter dat sociale huurders meer moeten betalen en gemiddeld steeds minder inkomen hebben.

Sociale huurwoningen worden steeds duurder terwijl de gemiddelde inkomens van de doelgroep lager worden. Voor nieuwe sociale huurders zijn de huizen steeds moeilijker te betalen. Dat concludeert Woningnet, de instantie die voor corporaties woningen verhuurt. Die deed onderzoek in Amsterdam, Utrecht, Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

Eenoudergezinnen dupe

Woningnet verwacht dat corporaties meer te maken zullen krijgen met financiële problemen. Het betalingsgedrag en verhuisgedrag van huurders verandert en de doorstroming komt hiermee ook in gevaar. De huurprijs voor een nieuwe sociale huurwoning is sinds 2010 24% gestegen, terwijl het gemiddelde bruto inkomen van nieuwe huurders is gedaald met 2-6%. In 2010 ging circa 30% van het bruto inkomen van huurders op aan huur, in 2013 is dit gestegen naar 37%. Vooral eenoudergezinnen en alleenstaanden zijn het meest getroffen door een verslechterde huur-inkomenverhouding.

 
Vrijheid op huurmarkt 

De gemeente Amsterdam herkent het probleem. Onder meer hierom zou de gemeente meer vrijheid op de huurmarkt willen. ‘Betaalbaarheid van woningen is onze missie,’zegt een gemeentewoordvoerder. ‘Deze ontwikkeling is een groot punt van zorg. We willen dan ook graag meer vrijheid hebben in de huursector om deze effecten tegen te gaan.’


Amsterdam aparte positie

De woordvoerder doelt hiermee op het woningswaarderingsstelsel en de verhuurdersheffing.  Door het waarderingsstelsel mag er voor de woningen in de hoofdstad veel meer gevraagd worden. De heffing moet door de corporatie betaald worden, maar zal toch tot huurverhoging leiden. ‘Wij zouden graag zien dat hier in Amsterdam flexibeler mee omgegaan kan worden. De Amsterdamse woningmarkt is namelijk niet te vergelijken met de rest van Nederland,’ aldus de woordvoerder.

Initiatieven
Amsterdam neemt zelf ook al initiatieven om huurders in passende woningen te krijgen en de doorstroom te bevorderen. Onlangs werd een experiment gestart waarbij mensen met een laag middeninkomen korting krijgen op een huurwoning in de vrije sector.  ‘We willen graag de mogelijkheid om uit uitproberen. Tijdelijke huurcontracten bijvoorbeeld en inkomensafhankelijke huren etcetera...,' zegt de gemeentewoordvoerder.


Huisuitzettingen voorkomen

Ondanks de toenemende discrepantie tussen huurprijs en inkomen heeft Amsterdam het percentage huisuitzettingen overigens weten terug te dringen. ‘Amsterdam heeft veel mensen met een krappe beurs,’ zegt de woordvoerder. ‘Gelukkig werkt ons preventiebeleid op dat gebied goed.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door anoniem op
Nederland schreeuwt om lage huurwoningen!
Waar blijft de bouw voor goedkope woningen?
Door anoniem op
Er moet snel verandering komen. Huren moeten weer naar beneden.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
De ach en wee klagende woningcorporaties hebben massaal oude betaalbare woningen gesloopt en er duurdere nieuwe voor in de plaats gezet. Daarbij hebben ze ook te duur gebouwd omdat ze vonden dat iedereen recht heeft op luxe. Loffelijk uitgangspunt maar dat werd betaald door van rijkere huurders meer huurpenningen te verlangen dan van minder vermogenden. De kruik gaat zolang te water tot hij barst en de koek is inmiddels op. eigen schuld dikke bult.
Door AM op
Als iemand verhuisd wordt er € 100 bij de huur opgedaan, wel makkelijk verdiend.
En dan nu weer die extra's die de coorporatie moeten betalen, deze komen ook weer bij de huurders terecht.
Nog even en dan is er een woningoverschot omdat de laagste inkomens de huur niet meer kunnen betalen en uit huis gezet worden.
Dan is ook weer de woningnood probleem opgelost.
En nu moeten we ook weer meer uit gaan geven, want dat is beter voor de economie, waarvan???????
Nederland is en was een welvarend land, alleen nu alleen nog maar voor de rijken en de midden/lage klasse kunnen stikken.
Wat er nu ook gebeurd is dat de voedselbanken alleen maar groter worden, terwijl ook zij te kampen hebben met een tekort aan levensmiddelen, maar dat is voor de overheid ook niet bespreekbaar, er zijn tenslotte geen arme mensen in Nederland.
Door H .Brandt (plaatwerker) op
Ik vind dat de 2verdieners dit makkelijker kunnen betalen als je alleen de kost moet verdienen wordt het erg zwaar dit is een taak van de regering om dit op te lossen en niet van de huurder die betaald meer als genoeg
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Laten we teruggaan naar de essentie en waar ze de fout in zijn gegaan. Al tijdens mijn studie was het bekend dat je het beste wat je na je studie en met je eerste baantje kon doen, was zorgen dat je in aanmerking kwam voor een sociale huurwoning; lekker lage huur en dan in je salaris en carrière bouwen. Vervolgens blijf je daar wonen en ontstaat er qua essentie scheefgroei, maar kun je wel lekker doen en laten wat je wilt. Vervolgens tref je een oude studievriend(in) die dezelfde stap heeft gezet. Op een zeker moment stelt de woningstichting huurders in staat om de woning met een flinke korting de huurwoning te kopen. Tja, dat doe je vervolgens beiden en vervolgens verkoop je deze met een flinke winst door en ga je door. Wat een zinnige woonstichting had moeten doen is, idem als de studentenflats, ons van te voren melden dat wanneer je de studie beëindigd, je een maand hebt om de flat te verlaten. Dat weet je aan de start van je studie en daar kun je je dan ook op richten, kwestie van gezond verstand. Ingeval van sociale huurbouw; bij een salaris boven, zeg 10.000 boven het minimuminkomen, heb je geen recht meer op sociale woningbouw. Tja, en inderdaad met een ruime sociale huurwoning en een salaris van zo'n 2,5 keer modaal, is het heerlijk leven...., echter niet juist! Ontdek je eigen mazen/hiaten en repareren!
Door Kees Bloemendaal (Vuilnisman) op
De huurprijs voor een nieuwe sociale huurwoning is sinds 2010 24% gestegen, terwijl het gemiddelde bruto inkomen van nieuwe huurders is gedaald met 2-6%. En dat noemt men " sociale " huurwoningen ?
Wat is er zo sociaal ? De prijsstijging van 24%.
Dankzij de VVD en de PvdA is dit allemaal gebeurt.
Binnenkort zijn de verkiezingen. Laten zij maar
denken, dat de huurders c.q. burgers achterlijk zijn, door alle prijzen constant structureel te verhogen.
Door Jan op
De Vermogens Veiligheids Dienst en de Partij van de Armoedetoedeling zullen het bij de komende verkiezingen wel merken. Ze zullen tot dramatische diepten wegzinken. Nu maar hopen dat niet al te veel mensen op de PVV gaan stemmen want ook daar zitten alleen maar onbenullen.
Door januso op
VVD is een irritante en staatsgevaarlijke partij bestaande uit egoisten en mensen die eigenlijk te stom zijn om voor de duvel te dansen zoals Rutte en Blok... Ongelooflijk wat een types zijn dat. En dan de zogenaamd links-liberale d'66 die met hun beleid alleen maar dingen kapot maken. Die Alexander is een demogoog die werkelijk nergens verstand van heeft.

Nederland moet zich op de dienstsector richten en studenten uit het buitenland halen terwijl er veel hoger opgeleide Nederlanders werkloos zijn of onder hun bivo werken. En het onderwijs was goeroe Alexander is alleen het hoger onderwijs en hij spuugt op het MBO. Maar deze beroeps min mannetje wil wel zijn brood hebben, vers van de bakker maar als het aan hem ligt verdwijnt de bakker uit beeld. Hij is o zo dom bezig samen met Rutte en Samson... Hadden we nog maar d echter PvdA... want het excuus wat Duijvesteijn aanvoerde was ook onzin: hij wilde niet met de oppositie (PVV/SP) meestemmen. Alsof het daarom ging. Het ging om het woonbeleid... Ook hij zakte door het ijs...
Door H.(Appie) Kootstra (Oud wethouder GroenLinks) op
Bedankt PvdA voor de vele verslechteringen op sociaal gebied en het opdrijven van de huren.
Van de VVD kun je niets verwachten met betrekking van de huurders,hun hoop was gevestigd op de PvdA maar ook die heeft ze in de steek gelaten zoals zovaak.
Eerst verslechtering uitkeringen met verschrikkelijke straffen en bedreigingen,de ww is door jullie om zeep geholen en ga zomaar verder,waar is jullie sociaal gezicht gebleven Den Uil zou zich in zijn graf omdraaien als vhij wist wat Samsom en zijn kornuiten met het sociaal beleid doen waar jarenlang samen met de vakbeweging voor is gestreden en niet te vergeten loon voor is ingeleverd!
De VVD maar ook D66 wille zograag het Amerikaans systeem,wie geld heeft mag leven de rest mag naar de voedselbank heel sociaal bravo?

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers