Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Sneller geld voor leegstaande binnensteden

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) is bereid een investering van 100 miljoen sneller in te zetten om de leegstand in winkelgebieden te bestrijden. De leegstand van winkels, met name in de grote steden, lijkt in hoger tempo te groeien. In een antwoord op Kamervragen zegt Keijzer te verwachten dat de leegstand op korte termijn nog verder zal oplopen.

14 juli 2021
winkel-leegstand.jpg

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) is bereid een investering van 100 miljoen sneller in te zetten om de leegstand in winkelgebieden te bestrijden. De leegstand van winkels, met name in de grote steden, lijkt in hoger tempo te groeien. In een antwoord op Kamervragen zegt Keijzer te verwachten dat de leegstand op korte termijn nog verder zal oplopen.

Kaalslag

De kaalslag in de Nederlandse winkelgebieden is al jaren gaande, maar lijkt een extra impuls te hebben gekregen door de coronacrisis. Vooral in de grote steden, die voorheen weinig last hadden van de schuivende consumentenvoorkeuren en online shoppen, neemt de leegstand snel toe. Het Financieele Dagblad schreef in mei dat de leegstand in Amsterdam in twee jaar tijd bijna verdrievoudigde. Eindhoven heeft inmiddels een hogere leegstand dan het landelijk gemiddelde. Onlangs stuurden een zestal grote steden nog een brandbrief aan de Tweede Kamer over de grote omzetverliezen die ontstaan door de afname van de toeristenstroom. Ze vrezen voor verloedering en ondermijning in winkelgebieden met veel leegstand.

 

Oplopen

In haar antwoord zegt Keijzer dat ze niet verwacht dat de leegstand vanzelf weer oplost. ‘De kans dat de leegstand op korte termijn op zal lopen acht ik groot. Op dit moment worden weinig faillissementen gemeld. Het is aannemelijk dat een deel van de marginale bedrijven die de afgelopen maanden geprofiteerd hebben van het steunpakket van het kabinet, alsnog in moeilijkheden zal komen nu het steunpakket zal worden afgebouwd.’

 

Hulp

Met landelijke programma’s als de Retailagenda en de Impulsaanpak winkelgebieden probeert de rijksoverheid om ondernemers en gemeenten te helpen met een structurele aanpak van leegstand. Ook de retailbranche probeert gemeenten en ondernemers te bewegen om meer toekomstgericht na te denken over een herschikking van winkels en winkelruimte en een herstructurering van winkelgebieden en binnensteden.

 

Vliegwiel

Keijzer heeft in de Impulsaanpak Winkelgebieden inmiddels 100 miljoen toegezegd om gemeenten en private partijen te steunen voor een integrale en gebiedsgerichte aanpak. Lang niet genoeg om alle kwakkelende winkelgebieden aan te pakken, maar wel voor een aantal goede voorbeeldprojecten die als ‘vliegwiel’ een hele herstructurering in een binnenstad op gang kunnen brengen. Die 100 miljoen wordt uitgesmeerd over vier jaar, maar ‘wanneer zich veel meer kwalitatief goede projecten aandienen dan ondersteund kunnen worden uit het voorziene verplichtingenbudget, dan ben ik bereid te overwegen om een deel van het beschikbare budget naar voren te halen.’

 

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
@Bimie,



Verdiep u eens in de achtergrond van degenen die voorop lopen bij het bestrijden van God weet niet wat, wat allemaal de gezondheid bedreigt omdat onze lucht zo 'vuil' is.



Sinds 1950 wordt de Nederlander meer dan 27% ouder. En onderwijl blijven die fetisjisten maar hameren op het risico van vooroverlijden als gevolg van de luchtkwaliteit. Dat is absurd.

Nu zijn windmolens het haasje; er is niet bewezen dat die de gezondheid niet schaden. Weg windmolens.



Lees eens over de bouwplannen van een instelling. Die wil nieuwbouw plegen. Alles is nu gelijkvloers, dat wordt vervangen door een gebouw van 3 verdiepingen. Daardoor raken de buren een preferentie kwijt, mooi uitzicht. Dat is NIMBY gedrag ten voeten uit. De gemiddelde Nederlander volgt het grote voorbeeld van natuur- en milieuorganisaties om alles als een verworven recht te beschouwen, om alles als een bedreiging te ervaren.



Gemeenten brengen al allerlei verplichtingen in beeld om maar de CO² reductie doelen te halen. Als het aan de gemiddelde Nederlander ligt gaat dat niet door. Lins stemmen en rechts handelen. De SER signaleerde dat 20 jaar geleden al.
B. Janssen / Ambtenaar
Het is vechten tegen de bierkaai: winkels midden in de stad hebben zo langzamerhand meer nadelen dan voordelen. Het is onvermijdelijk dat maar een marginaal deel van deze winkels het zal overleven. Gemeenten kunnen dat beter gaan accepteren en door actief beleid blijven stimuleren dat enkele winkelconcentraties blijven bestaan en voor de rest kan het vrijkomende areaal worden ingezet om de woningnood te gaan dempen. Regeren is vooruitzien en niet vasthouden aan oud beleid.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Een met Bimie Janssen Dat je de leegstaande winkels prima zou kunnen gebruiken om een deel van de woningnood te lenigen.
Toine Goossens
Gaat allemaal niet door. De stikstof fetisjisten staan al in de rij om dit tegen te houden.



Windmolens op land worden het ook niet. Die zijn een regelrechte bedreiging voor onze gezondheid.



In 1950 overleed de gemiddelde Nederlander op 62 jarige leeftijd. In 2019 op 79 jarige leeftijd.



Ja we worden met de dag ongezonder en we worden met de dag meer door onze omgeving bedreigd. Het NIMBY denken verlamt ons mooie land meer en meer.



Links is het nieuwe conservatisme.
B. Janssen / Ambtenaar
@Toine: Links is het nieuwe conservatisme? NIMBY denken is links? Het is niet de verdienste van links of rechts dat we steeds ouder worden. En de klimaatcrisis maakt geen verschil tussen links of rechts, vraag dat maar de Limburgers. Gedrag en moraal? Verbeter de wereld en begin bij jezelf!
Ab / beleidsmedewerker
Zet de rem op online shoppen. Beprijs km met dieselbusjes, beprijs het gebruik van verpakkingsmateriaal, geef de werknemers in distributiecentra een eerlijk salaris met pensioenregeling, dan wordt het online shoppen ineens veel duurder en krijgt de gewone winkel een gelijke kans.
B. Janssen / Ambtenaar
@Bart: je hebt zeker een punt, online shoppen is (te) goedkoop t.o.v. fysiek winkelen. Vooral vanwege de kostenbesparing die online winkels kunnen realiseren, zoals de belachelijk lage lonen in distributiecentra. Meneer Bezos is er de rijkste man ter wereld mee geworden. Het is ook duidelijk wat deze megalomane man doet met het geld dat hij verdiend heeft over de rug van 10 duizenden medewerkers en afgeperste leveranciers: een volslagen idiote ruimtevaart race met zijn mede megalomane absurd rijke "vrienden". Tsjah we willen allemaal "onze voordeeltjes" behouden, maar het motto blijft: verbeter de wereld en begin bij jezelf. Een persoonlijke boycot van Amazon is al vast een beginnetje.
Advertentie