of 63372 LinkedIn

Snelheidsmeter beloont Brabantse weggebruikers

Een snelheidsmeter beloont tegenwoordig brave Brabantse burgers voor goed rijgedrag. Elke automobilist die zich aan de maximumsnelheid houdt, zorgt voor een paar eurocent extra. De 'snelheidsmeterspaarpot' zal de komende twee jaar op verschillende plekken in Noord-Brabant te vinden zijn. De eerste locatie: Helmond.

Een snelheidsmeter beloont tegenwoordig brave Brabantse burgers voor goed rijgedrag. Elke automobilist die zich aan de maximumsnelheid houdt, zorgt voor een paar eurocent extra. De meter zal de komende twee jaar op verschillende plekken in Noord-Brabant te vinden zijn. De eerste locatie: Helmond.

Verkeersveiligheid

Als het project na drie weken afgelopen is, wordt het verdiende bedrag besteed aan een speelveld aan de Dijksestraat. Deze 'snelheidsmeterspaarpot' is onderdeel van een Brabantse campagne die de verkeersveiligheid moet verbeteren. ‘Dat is hard nodig’, schrijft de provincie, ‘want 90 procent van alle ongelukken komt door menselijk gedrag’.

 

Beloning

Er zullen geen boetes worden uitgedeeld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een beloning beter zorgt voor gedragsverandering dan een boete, vertelt een woordvoerder van de campagne ‘Brabant gaat voor nul verkeersdoden’. En een apparaat op het speelveld, iets waar het geld bijvoorbeeld aan uitgegeven kan worden, moet in de straat een blijvende herinnering vormen aan het goede rijgedrag.

 

Centen

Het maximale bedrag per passerende auto is 10 cent, maar dat lukt alleen als de bestuurder zich gedurende het hele traject aan de maximumsnelheid houdt. Het apparaat meet tien keer de snelheid en als de bestuurder snelheid mindert bij het zien van de meter, begint het bedrag pas op te lopen zodra hij onder de maximumsnelheid zit.

 

Gegevens

Automobilisten die het gedrag omhoog willen drijven door er vaak langs te rijden, kunnen dat proberen omdat het apparaat geen nummerborden leest. Maar, vertelt de woordvoerder, ‘we houden het in de gaten zodat we het bedrag kunnen maximaliseren.’ Het apparaat houdt qua gegevens alleen de gelezen snelheden bij.

 

Resultaat

De initiatiefnemers hebben eerder drie weken op hetzelfde traject een gewone snelheidsmeter geplaatst en verwachten daarom dat er zo’n 500 euro verdiend zal worden. Om het resultaat te kunnen vergelijken, zal deze meter er ongeveer dezelfde periode moeten staan. Het zal in ieder geval langer dan twee weken moeten zijn, want volgens de woordvoerder heeft onderzoek uitgewezen dat een snelheidsmeter minimaal twee weken nodig heeft voordat het effect te merken is.

 

Interesse

Het initiatief is van de provincie, maar de gemeente heeft de meter in bruikleen. Het verdiende bedrag zal door de gemeente betaald worden. Na Helmond krijgt Eerde de meter. Andere gemeenten hebben volgens de woordvoerder al interesse getoond om zelf zo’n meter aan te schaffen, maar ze kon niet vertellen welke.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Roel Mulder op
Ik wist dat Zoet Lieve Gerritje in Brabant woonde, maar volgens de autoriteiten woont kennelijk Gekke Gerritje er ook? Als je netjes niet te hard rijdt krijg je geen boete (waarvan de opbrengst naar het Rijk gaat), maar wordt een oneindig veel kleiner bedrag door jou zelf (nl. de gemeentekas) besteed aan een doel waar je allicht geen boodschap aan hebt en aan welk doel dat geld allicht toch al besteed zou zijn...

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers