of 64707 LinkedIn

Sluiting kolencentrales beter tegen CO2 dan windmolens

opman Arnoud Kamerbeek van het Zeeuwse energiebedrijf Delta roept op om kolencentrales te sluiten en zo het CO2-probleem op te lossen. Dit in navolging van president Obama die in de VS ook verouderde kolencentrales wil sluiten ten behoeve van het milieu.
8 reacties

Het kabinet moet alle elektriciteitscentrales die op steenkool draaien onmiddellijk sluiten. Op die manier kan de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) doeltreffend worden teruggedrongen. Sluiting van de centrales levert sneller resultaat op dan de bouw van windparken op zee, waarvoor 18 miljard euro is uitgetrokken. ,,Het gaat nog jaren duren voordat wind op zee iets oplevert."

Klimaatplan Obama

Dat zegt topman Arnoud Kamerbeek van het Zeeuwse energiebedrijf Delta woensdag in Trouw. Hij reageert daarmee op het klimaatplan van de Amerikaanse president Barack Obama, die onder meer verouderde kolencentrales wil sluiten.
 
Westerse beschaving 

Volgens Kamerbeek is het tijd voor een radicale ommekeer en moet ook Nederland grote stappen zetten. ,,De westerse beschaving heeft het CO2-probleem veroorzaakt, we zullen dit ook moeten oplossen. Nederland moet niet achterblijven, nu zeker niet", zegt de topman in Trouw. In plaats van de kolencentrales moeten naar zijn mening centrales op gas worden ingezet, om de weggevallen productiecapaciteit op te vangen. De gasgestookte centrales liggen nu stil, omdat stoken met kolen goedkoper is.
 
EU-afspraken 

Kamerbeek kwam al eerder met zijn pleidooi voor het opdoeken van de kolencentrales. Dat was het geval na een vonnis van de Haagse rechtbank, eind juni. Die bepaalde in een zaak die was aangespannen door actieorganisatie Urgenda dat Nederland zich moet houden aan EU-afspraken over het terugdringen van CO2. Dat betekent dat de uitstoot van koolstofdioxide voor 2020 met 25 procent moet zijn verminderd. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Andreas Firewolf op
Reactie werd niet overgenomen. Nog eens proberen.

Complete onzin. Kolen veroorzaken per kWh energie-inhoud 40% meer uitstoot dan gas. Als in een kolencentrale 30% van de brandstof bestaat uit biomassa (zoals bijvoorbeeld bermgras en agrarisch afval), dan is de co2 uitstoot gelijk aan gas.
.
Schaliegas winning kost 20% to 65% van de energie. Kost het 30% van de energie, dan is de CO2 uitstoot gelijk aan kolenstroom. Meestal is elektriciteit uit schaliegas VEEL SCHADELIJKER dan kolenstroom.
.
Gemakkelijk winbaar slochteren-gas is nagenoeg op. Of het komt van Poetin. Oproepen om ons afhankelijk te maken van russisch aardgas dienen we te beschouwen als landverraad. LOL
.
Kamerbeek weet het bovenstaande of behoort dat te weten. Hij probeert opzettelijk de samenleving te misleiden. GreenPeace wil daar graag bij helpen.
.
Ik heb een beter voorstel:
.
Stop met de windmolenwaanzin.
.
Investeer in zonne-panelen en waterstof-technologie.
.
Zorg dat de gehele EU in 10 jaar de transportsector laat overstappen op waterstof-auto's.
.
Overschotten van zonne-stroom kunnen dan gemakkelijk omgezet worden in waterstof, die door de transportsector kan worden opgenomen.
.
Dan zijn we over 10 jaar onafhankelijk van olie en gas.
.
Dan is de lucht in de grote steden over 10 jaar nagenoeg schoon.
.
En de kolencentrales ??? Openhouden en gebruiken tot ze niet meer nodig zijn, omdat alles op zonnestroom draait. En bij voorkeur: Zoveel mogelijk bijstoken met bio-massa zoals bermgras, agrarisch afval en snoeihout.
Door Gerard op
Er lijkt hier iemand onder vele synoniemen met dezelfde toonzetting te reageren. Geen probleem. Kolencentrales een zegen. Wind en zon is alleen maar slecht.
Ach... Zelfs voor reageerders is het komkommertijd.
Door Henk op
Er dient een politioneel onderzoek te komen (dhr kamp) naar de lobby rondom de molens.
Door Johannes Annema op
Er bestaat geen CO2 probleem. CO2 is puur natuur en is levensbelangrijk. Een verhoging van CO2 (tijdens de natuurlijk cyclus) is op dit moment zelfs een zegen. Een daling van CO2 zou echt gevaarlijk zijn. De opvatting van teveel mensen mbt CO2 is tegenstrijdig met exacte wetenschap.
Door Koos op
Kolencentrales zijn bijgebouwd om in onze electriciteitsbehoefte te voorzien als er weinig wind en/of zon is.
Als er op een zomerse dag ook nog veel wind is, draaien de kolencentrales niet zo schoon als ze kunnen; ze moeten dan laag rendement draaien en stoten dan meer uit om de windmolens en zonnepanelen niet te hinderen.
Voor ons als consument is dat kostbaar. Het wordt nog duurder als de kolencentrales helemaal dicht gaan. Dan vliegt de electriciteitsprijs gegarandeerd omhoog, nog afgezien van de compensatieregelingen van de energiereuzen die exceptioneel veel subsidie gaan vangen om het zeer onrendabele windmolenpark op zee te gaan exploiteren.
Lijkt mij op subsidiëren van private partijen....
We kunnen ook overstappen op schaliegas, of ons afhankelijk verklaren voor de import van Russisch aardgas.
En dan zijn er nog de wat gammel wordende kerncentrales; willen we die kant op?
Los daarvan; dankzij verhoogde zonneactiviteit sinds 1850 is de aarde opgewarmd, die activiteit is net weer begonnen met afname; cyclisch proces.
Op basis daarvan hang ik de hypothese aan dat de opwarmende fase voorbij is en we weer af gaan koelen. En dat de invloed van de menselijke activiteiten daarop verwaarloosbaar klein zijn.
Dus gooi aub niet nog eens (een veelvoud van) 18 miljard euro in zee!
Door Henk Daalder Pak de Wind op
foute framing van de fossiele belangen op de redactie van Binnenlands Bestuur.
Windmolens zijn klimaat neutraal en wekken stroom op (uit gratis windenergie)

Kolencentrales stuiten levert minder stroom op.
We hebben zowel kolencentrales gebouwd, en bouwen steeds meer windmolens, om hun stroom.
We hebben de stroom nodig.
Dus deze vergelijking klopt van geen kant.

Minder CO2 kan alleen als we de stroom van de kolencentrales niet nodig hebben.
Een verplichte sluiting zou ze recht geven op een compensatie van de gederfde inkomsten.
Dus wij burgers beslissen wel of die kolencentrales verplicht dicht moeten, laat ze voorlopig maar lekker concurreren.
En dat de exploitanten maar goed sparen voor de CCS die ze nog moeten installeren, staat in het energieakkoord.
Actief per 2020.
En wel blijven concurreren, of zelf sluiten, marktwerking noemen we dat.

Deze kolencentrale directeur heeft ook nog een kerncentrale, met scheuren, en onverzekerd, op onze kosten.
Die centrale kan zomaar gesloten worden, als we het risico te groot vinden, meneer Kamerbeek.
En u krijgt van ons ook al een extra zware kabel, toto die tijd zou ik maar even dimmen met die kerncentrale.
En als straks windpark Borsele draaint, moet je die stroom weer voorrang verlenen met die kerncentrale.
dat gaat weer extra scheuren opleveren...
En extra verzekerigns risico!

Door Wiet ten Doeschate (directeur ixad vormgeving - communicatie - marketing) op
Toegegeven, ik heb het niet gecheckt, maar iets zegt me dat Delta geen kolencentrales exploiteert en wel gascentrales bezit. De kolenjongens hebben een voormalig linkse bestuurder als voorzitter die nu weer kan roepen dat kolencentrales nodig zijn om biomassa bij te stoken. Dat gaat namelijk niet in gascentrales.
Door JHAGM Sneuf van Toetellaere (BD) op
Helaas is er geen CO² probleem......Opwarming is veeleer gevolg van de 7500 bekende en x-aantal onbekende actieve vulkanen die per uitstoot in km³ afvalstoffen en gassen ons leefmilieu injagen.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers