Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Senaat dwars bij veiligheidsregio’s

De Wet op de veiligheidsregio’s dreigt niet op 1 januari in te gaan, zoals het kabinet graag wil.

23 oktober 2009

De Eerste Kamer vindt dat minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) van de procedure een rommeltje maakt. In een brief schrijft de Commissie voor Binnenlandse Zaken dat de senaat moeilijk aan Ter Horsts wens kan voldoen om het wetsvoorstel voor kerst af te ronden. Ter Horst diende wijzigingen bij de Tweede Kamer in, terwijl de Eerste Kamer nog bezig is met het oorspronkelijke voorstel. De senatoren vinden dat Ter Horst hierdoor de behandeling in de Eerste Kamer frustreert.

 

De minister heeft haast. In verschillende delen van het land is de vorming van veiligheidsregio’s al ver. Daarom vroeg zij de Eerste Kamer het voorstel voor de jaarwisseling af te ronden. Een veiligheidsregio is verantwoordelijk voor brandweerzorg, rampenbeheersing, Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen en handhaving van de openbare orde en veiligheid.

 

Vicevoorzitter van de Commissie BZK Kim Putters (PvdA) zegt dat de Eerste Kamer zich ‘mateloos irriteert’ aan de ‘rare manier’ waarop Ter Horst haar wetsvoorstellen door het parlement wil loodsen. Het neerleggen van wijzigingsvoorstellen bij de Tweede Kamer zou nog niet zo erg zijn, als het om technische reparaties zou gaan. Maar het gaat ook om inhoudelijke veranderingen. Dat betekent dat de wijzigingen gevolgen hebben voor de oorspronkelijke wet, zoals die nu bij de Eerste Kamer ligt.

 

Beraden

 

Putters wil nog niet zo ver gaan om de behandeling geheel te staken. Maar in de brief staat wel: ‘De commissie zal zich naar aanleiding van het antwoord van de regering beraden op de wijze waarop behandeling van beide wetsontwerpen (verder) ter hand zal worden genomen.’

 

Senator en staatsrechtgeleerde Hans Engels (D66) noemt de procedure van Ter Horst ‘onhoffelijk’. Het gaat Engels vooral om het bestuur in een veiligheidsregio. De burgemeester van de grootste gemeente wordt – net als bij de politieregio – de baas. Er komt een bestuur dat het dagelijkse werk zal doen. ‘In dit model is de democratische controle en verantwoording totaal zoek.’ In de wijzigingsvoorstellen die Ter Horst nu bij de Tweede Kamer heeft ingediend, wordt de positie van die bestuurders nader uitgewerkt.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie