Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

SCP: richt energiebeleid op slecht geïsoleerde woning

Een generieke gemeentelijk aanpak van de verduurzaming van woningen gaat onvoldoende werken. Door je eerst expliciet te richten op eigenaren van slecht geïsoleerde woningen valt de meeste winst te halen. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Woningverduurzaming: willen en kunnen betekent nog niet doen.

29 april 2021
isolatie.jpg

Een generieke gemeentelijk aanpak van de verduurzaming van woningen gaat onvoldoende werken. Door je eerst expliciet te richten op eigenaren van slecht geïsoleerde woningen valt de meeste winst te halen. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Woningverduurzaming: willen en kunnen betekent nog niet doen.

Kwart zet stappen
Uit een door het SCP onderzoek blijkt dat een kwart van de woningeigenaren inmiddels stappen heeft gezet om de woning te verduurzamen. Ongeveer de helft van de woningeigenaren is daar nog niet mee bezig en een aanzienlijk van hen wil daar in de nabije toekomst ook niet aan. Ze vinden het te duur, wachten technische innovaties af of weten niet hoe lang ze nog in het huis zullen wonen. Ook heeft een deel zich überhaupt nog niet in het onderwerp verduurzaming verdiept.

Gedifferentieerde aanpak
Om meer burgers tot verduurzaming aan te zetten, is volgens het SCP een gedifferentieerde aanpak nodig. Nu gaat relatief veel subsidie naar duurzame voorlopers, waarbij de energiewinst vaak maar beperkt is. Bovendien heeft deze groep de overheidssteun minder nodig.


Snelle winst
Relatief snelle winst valt te halen bij de groep met lage of middeninkomens die in het bezit zijn van een slecht geïsoleerd huis. Bij de woningen met de slechtste energielabels zou de overheid de renovatie voor haar rekening kunnen nemen en die (deels) kunnen bekostigen uit een toeslag op de woz-aanslag. Bovendien wint een eenmaal geïsoleerde woning aan verkoopwaarde.

Kwaliteit van leven
Om burgers te overtuigen aan verduurzaming mee te doen, is het vooral van belang de financiële voordelen die ermee gepaard gaan en het extra comfort te benadrukken – niet louter de klimaatkwestie. ‘Het is belangrijk’, schrijft het SCP, ‘dat woningeigenaren zich realiseren dat ze niet alleen investeren in de woning, maar ook in de eigen kwaliteit van leven.’

Energiecoaches
Veel gemeenten zetten energiecoaches in om burgers tot verduurzaming aan te zetten. Dat werkt goed, zeker als die energiecoaches in de praktijk uit duurzame voorlopers in de wijk bestaan. Zij kunnen makkelijker andere burgers overtuigen. Veel burgers koesteren een wantrouwen tegenover aannemers en financiële adviseurs.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Op zichzelf een juiste prioriteitstelling, maar het lost 'de gasproblematiek' niet op. Dat is slechts op te lossen via:

1. levering van gas door Rusland (identiek aan Duitsland) of

2. overschakeling op alternatieve energiebronnen (vooral kernenergie en waterstof).

De gigantische milieu-berg die in de nabije toekomst is verbonden aan het gebruik van zonnepanelen (cadmium, lood, chemisch middelen, floatglas), windmolens en de productie van deze alternatieve energiebronnen (o.a. ook CO2 uitstoot) wordt niet dan wel onvoldoende onderkend en meegerekend.
Os
Ik mis bij het SCP nog een reden van huiseigenaren om hun huis niet te verduurzamen : ze vinden het zinloos zolang er nog hout stook is toegestaan.
Advertentie