of 60264 LinkedIn

Schultz wil snelheid bij gebiedsontwikkeling

Minister Schultz zet het mes in regels en procedures om de gebiedsontwikkeling op gang te helpen. Bouwen in afwijking van het bestemmingsplan moet in de toekomst binnen 8 weken kunnen worden geregeld.
Minister Schultz zet het mes in regels en procedures om de gebiedsontwikkeling op gang te helpen. Bouwen in afwijking van het bestemmingsplan moet in de toekomst binnen 8 weken kunnen worden geregeld.

Kreupelhout 

Tijdens een congres over gebiedsontwikkeling zei minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) donderdagmiddag dat zij drastisch gaat kappen ‘in het kreupelhout van regels en procedures’. De minister kondigde een Raamwet voor het Omgevingsrecht aan, die onder meer moet leiden tot minder onderzoeksverplichtingen. Ook is Schultz voorstander van ‘globalere bestemmingsplannen waarin niet alles is dichtgetimmerd’.

 

Acht weken
Daarnaast wil Schultz planologische procedures versnellen. De minister noemde het bouwen in afwijking van een bestemmingsplan als voorbeeld. ‘Nu staat daar een gemeentelijke procedure van een halfjaar voor. Ik ga daar 8 weken van maken.’

 

Decentralisatie
In een toelichting op het regeerakkoord, zei de minister dat de keuze voor decentralisatie van de ruimtelijke ordening past in deze tijd: ‘Beslissingen over het gebruik van de ruimte moeten zo dicht mogelijk bij mensen zelf worden genomen.’

 

Ruimte en vrijheid
Provincies, gemeenten en andere partijen hebben volgens Schultz ‘ruimte en vrijheid’ nodig om samen projecten van de grond te kunnen tillen. Het Rijk concentreert zich op ‘de zwaartepunten van de Nederlandse economie’. De minister noemde Schiphol, de Amsterdamse Zuidas en Stadshavens Rotterdam als voorbeelden.

 

Handreiking
Tijdens het congres presenteerde de Praktijkleerstoel Gebiedsontwikkeling van de TU Delft, die de bijeenkomst had georganiseerd, een handreiking die gemeenten en andere betrokkenen op weg kan helpen bij gebiedsontwikkeling.

 

Te simpel
Schultz bedankte Friso de Zeeuw van de praktijkleerstoel voor de publicatie. De minister benadrukte dat het ‘ te simpel’ is om te verwachten dat de gebiedsontwikkeling vanzelf weer zal aantrekken.

 

‘Er is méér aan de hand. Het is de hoogste tijd voor een andere aanpak van de ruimtelijke ordening in Nederland. Het roer moet om’, aldus Schultz.

 

Meer over dit congres in Binnenlands Bestuur nr. 7, 18 februari 2011

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J.Polman (sr juridisch medewerkster RO) op
.... en ik neem aan dat deze "deskundige" minister een zak (planschade)geld levert bij haar idee om meer globalere bestemmingsplannen te maken. Wellicht is het een goed idee als ze nu eerst een cursusje op dit gebied gaat volgen.
Door Gras (maaier) op
Wat een gelul van die mensen die bang zijn hun baantje te verliezen. Ik heb na twintig jaar procedures uitvoeren daarvan afscheid genomen.
Of het acht weken moet worden is maar de vraag, maar grof en dan heel grof snijden in die procedures inclusief al die rompslomp van overbodige onderzoeken.
Schultze, succes met snijden. Gebruik een scherp mes.
Door Juriste RO (Juriste omgevingsvergunning/RO) op
Ik sluit mij bij de voorgaande woorden aan. De Minister weet zo blijkt wel weer niets af van hoe de procedures tegenwoordig lopen. Daarbij is al sinds de Wabo zo dat er kan worden afgeweken van het bestemmingsplan met een reguliere procedure.

Slechts de zware afwijkingsprocedure van het bestemmingsplan (art. 2.12, eerste lid sub a, onder 3º Wabo) doorloopt de uitgebreide procedure, en in veel gevallen ook terecht gelet op de eisen die er aan deze procedure zijn gesteld, voor zowel het bestuur als de aanvrager.
Door Kobus (adviseur ) op
Als deze minister met haar misplaatste grootspraak zelf binnen 8 weken haar ontheffing van haar functie regelt, wordt Nederland bevrijd van een bewindspersoon die er blijk van geeft geen zicht te hebben op een zorgvuldige wijze van ruimtelijke ordening, waarin rekening wordt gehouden met relevante belangen. Nederland heeft dringend behoefte aan besturen op basis van zorgvuldigheid - de toepassing van de beginselen van behoorlijk bestuur - en niet aan besturen als megafoon van de particuliere belangen van door porceleinkasten voortjakkerende econimische giganten. Het ruimtelijk bestuursrecht dient - na de Crisis- en herstelwet en de Wabo-operatie - eerst voor een paar jaar tot rust te komen en niet op korte termijn opnieuw operaties te ondergaan. Dat kan alleen maar tot 'handicaps' leiden in een situatie die op voorhand gespeend is van revalidatie.
Door Daniel Hake (Adviseur ruimtelijke ordening/milieu) op
Als je gemeente geen flauw idee heeft wat je met een gebied wil, heb je minstens en half jaar nodig om dat te bedenken. Als je een goed uitgewerkte structuurvisie hebt, die ook globaal iets zegt over de milieusitiuatie ter plekke, moet een ontheffing binnen 8 weken kunnen. Helaas zijn veel structuurvisies die nu worden pgesteld, niet zo concreet dat ze als toesingskader kunnen dienen. Misschien kan de minister daar iets mee.
Door Trijntje Eerder (welstandelijk exterieurcomponiste) op
Alles wat we de afgelopen 500 jaar hebben opgebouwd wordt afgebroken door politici die er op azen na hun carriere een dikbetaalde baan over te houden bij NV Schiphol, KLM, Havengiganten enzovoorts. Bestemmingsplannen zijn zorgvuldig tot stand gekomen overheidsbeslissingen waar de burger op mag vertrouwen dat die wat waard zijn. En geen houdbaarheidsdatum hebben van een gedoogde minister.
Door Trace N18 op
Minister zie vandaag in dagblad de gelderlander WAT VIND U !!!!

De VVD in Oost Gelre zegt 'nee' tegen een motie om van de N18 tussen Varsseveld en Enschede een vrijliggende A18 te maken

Belachelijk. Waar is die partij mee bezig, een vrijliggende A18 is cruciaal voor de bereikbaarheid van de Achterhoek 46 %

Goed zo. Laat de N18 maar lekker zoals 'ie nu is, het gaat toch prima zo? 8 %

Een vrijliggende A18 is inderdaad nodig, maar dan moet er ook aandacht zijn voor verbetering van het Achterhoekse openbaar vervoer. 40 %

Het maakt mij allemaal niet uit. Ik rij toch bijna nooit auto. 6 %

http://www.gelderlander.nl/voorpagina/achterhoek/
Door Planoloog (Planoloog) op
Ach ja, natuurlijk kan een vergunning in afwijking van het bestemmingsplan binnen acht week verleend worden. Maar dan duurt het vooroverleg toch gewoon een half jaartje langer.....

Populistisch geschreeuw van een minister die er inhoudelijk niks van af weet.