of 64204 LinkedIn

Schonere bussen bij cs Amsterdam

Die busritten kunnen we 95 procent schoner maken door de bussen te vervangen door schonere exemplaren'', betoogt wethouder Eric Wiebes
Reageer

De gemeenteraad van Amsterdam schaart zich achter de plannen van verkeerswethouder Eric Wiebes om sneller op grote schaal bussen te vervangen. Amsterdam poogt daarmee de lucht in de omgeving van het Centraal Station schoner te maken.

Niet aan norm voldaan

Amsterdam heeft becijferd dat de stad in 2015 op vier tot zeven plekken niet aan de normen van de luchtkwaliteit voldoet. De Prins Hendrikkade voor het CS is één van de plekken waar de lucht nog te vies is. ,,Elk etmaal rijden 4000 bussen over de Prins Hendrikkade. Die busritten kunnen we 95 procent schoner maken door de bussen te vervangen door schonere exemplaren'', betoogde Wiebes donderdag in de raadscommissie Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit.


Verstandige maatregel
Wiebes wil daarnaast geen nieuwe parkeervergunningen meer verstrekken aan Amsterdammers die benzineauto's van vóór juli 1992 aanschaffen of dieselvoertuigen van vóór 2005. Van Amsterdammers die hun voertuig vervangen verlangt Wiebes dat ze ,,uitkijken naar een voertuig dat niet zo verdomde smerig is''. De maatregel kost de stad niets. ,,Dat maakt het een verstandige maatregel'', zei Wiebes. De wethouder kon de raadsleden echter niet vertellen wat het effect ervan zal zijn.


Premie
Een meerderheid van de raad lijkt volgende week akkoord te gaan met de reeks plannen om de luchtkwaliteit in Amsterdam te verbeteren. Onderdeel van het plan is dat Amsterdam eigenaren van vervuilende auto's een premie van 500 tot 1000 euro wil aanbieden om afstand te doen van hun brik.

Veel te optimistisch

Volgens Milieudefensie is Wiebes veel te optimistisch en schat hij de overschrijdingen van de normen in 2015 veel te zonnig in. ,,Tot nu toe heeft het college jaar na jaar tegenvallers moeten rapporteren. Geen enkele maatregel uit het actieplan luchtkwaliteit heeft gebracht wat de wethouder heeft beloofd. Er is geen enkele reden om te denken dat we er met de huidige plannen zijn'', zo reageerde Ivo Stumpe, campagneleider verkeer bij Milieudefensie.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.