of 60220 LinkedIn

Schone energie in ‘vies’ Rotterdam

Het stadsbestuur wil snel grote stappen gaan zetten. De afgelopen weken werden meerdere plannen gepresenteerd die de Maasstad als duurzame gemeente op de kaart moeten zetten.

Rotterdam bungelt al jaren onderaan het lijstje van steden met schone energie. Zo is bijvoorbeeld het aantal geïnstalleerde zonnepanelen relatief laag, maar is de stad door het eigen havengebied wel verantwoordelijk voor circa 20 procent van de landelijke CO2-uitstoot. 

Het stadsbestuur wil snel grote stappen gaan zetten. De afgelopen weken werden meerdere plannen gepresenteerd die de Maasstad als duurzame gemeente op de kaart moeten zetten. Twee weken geleden presenteerde wethouder Bonte (Duurzaamheid) al een plan om binnen 10 jaar het aantal geïnstalleerde zonnepanelen op Rotterdamse daken te vertienvoudigen. Bovendien wil de gemeente de aanzet geven tot meer windparken op zee. Concreet wil de stad de komende twee jaar 58,7 miljoen investeren in 37 projecten die de energietransitie moeten versnellen in de haven en industrie, gebouwde omgeving en mobiliteit.

De gemeente wil starten met het gasloos maken van bestaande woningen door het loskoppelen van de Reyerdijk-buurt in IJsselmonde. Zo’n 600 huur- en koopwoningen worden daar aangesloten op het warmtenet. Daarnaast worden kansrijke projecten voor elektrificatie van bedrijven in industrie en haven gesteund om de innovaties op middelgrote schaal te gaan testen in een proeftuin. Initiatieven van groepen bewoners in energiecoöperaties worden ondersteund met advies over financiering en subsidies.

Naast het gasloos maken wil Rotterdam ook inzetten op het verminderen van de hoeveelheid afval, het elektrificeren van gemeentelijk vervoer, het overkappen van parkeerterreinen met zonnedaken en het vervangen van straatverlichting door ledlampen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.