of 63372 LinkedIn

Schiermonnikoog verzet zich tegen nieuwe gasboringen

Gaswinning is niet meer van deze tijd en in strijd met de klimaatdoelen, vindt het college.
Reageer

Schiermonnikoog verzet zich tegen nieuwe gasboringen op 20 kilometer ten noorden van het Waddeneiland. Het college van burgemeester en wethouders reageert dinsdag ‘zeer afwijzend’ op de plannen via een brief aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Platte oester
Het Nederlandse gasbedrijf ONE-Dyas wil in onderwaternatuurgebied Borkumse Stenen een productieplatform in zee plaatsen voor het winnen van gas. Daar dichtbij loopt een project om op die plek platte oesters terug te brengen in de Noordzee. De gasplannen zijn volgens de gemeente Schiermonnikoog tegen de afspraken in die al in 2014 zijn gemaakt door toenmalig minister Kamp, om geen gas uit een klein veld te winnen als er daardoor schade aan de natuur zal ontstaan.


Klimaatdoelen
Gaswinning is niet meer van deze tijd en in strijd met de klimaatdoelen, vindt het college. Het blijven produceren van gas tot na 2050 draagt ook niet bij die doelen te halen. Daarbij maakt de gemeente zich zorgen over ‘de forse lozingen van afvalwater, onderwatergeluid en de uitstoot van stikstof’. De gemeente Schiermonnikoog doet via de brief ‘een dringend, moreel en maatschappelijk beroep op politiek Den Haag en ONE-Dyas om vanaf nu een duurzame weg in te slaan en af te zien van deze gaswinning’. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers