Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Schiermonnikoog heeft eerste elektrische busdienst

De provincie Friesland heeft de bussen gekocht om Schiermonnikoog de komende vijftien jaar schoner en stiller openbaar vervoer te geven.

07 mei 2013

Het openbaar vervoer op Schiermonnikoog is overgeschakeld op elektriciteit. Zes elektrische bussen vervoeren de busreizigers over het eiland. De provincie Friesland heeft de bussen gekocht om Schiermonnikoog de komende vijftien jaar schoner en stiller openbaar vervoer te geven.

Eerste in Europa

Gedeputeerde Johannes Kramer: ‘Het is voor het eerst in Europa dat een busdienst volledig op elektriciteit rijdt. Friesland loopt voorop. Goed voor de mensen die in nationaal park Schiermonnikoog wonen en voor de toeristen die ervan genieten.’

Onderhoudscontract voor vijftien jaar

De bussen zijn gemaakt in China, door de Chinese fabrikant BYD (Build Your Dreams) uit Shenzhen, Guangdong. BYD maakt straks gebruik van technici uit Friesland. De provincie heeft een vijftienjarig contract afgesloten voor het onderhoud. De bussen zijn qua grootte vergelijkbaar met de bussen die hiervoor op Schiermonnikoog reden en voldoen aan alle wettelijke eisen.

Buschauffeurs blijven

Arriva blijft de busvervoerder op Schiermonnikoog. En de buschauffeurs blijven ook. Net als de bussen op het vaste land, hebben de elektrische bussen een speciaal Fries uiterlijk. De bussen staan voorlopig in de Arriva-stalling in het dorp. Daar zijn ook de bijbehorende oplaadpunten gebouwd. De provincie en de gemeente Schiermonnikoog zijn nog op zoek naar een andere locatie voor een nieuwe, duurzame stalling. De huidige

stalling is te klein voor de zes bussen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Desie
Arnhem heeft al jáááren elektrische bussen : trolleybussen!
Desie
Arnhem heeft al jáááren elektrische bussen : trolleybussen!
Dick Zumker / zzp'er
Chinese bussen terwijl VDL nota bene in Heerenveen een fabriek heeft. De werkgelegenheid in Friesland is volgens mij al niet al te groot en dan gaan we bussen in China bestellen. Ik kan het niet uitleggen aan de inwoners en begrijp heel goed waarom het vertrouwen in de politiek dagelijks afneemt.



In de Kempen is hetzelfde gebeurt destijds met een brandweerwagen; geen Daf maar een Mercedes. Een beetje protectie van onze industrie mag toch wel?
jakov / vml. controller gemeente
Heeft de schrijver van het artikel wel eens in Arnhem bezocht?
Jan / waterschapper
Maar die arnhemse trolleybussen zitten wel vast aan een bovenleiding. Je moet er toch niet aan denken dat de hele veerdam, Heerenweg en het complete dorp van Schiermonnikoog wordt volgezet met dat soort masten en bovenleidingen? Goed bezig Schier en Fryslan!
Advertentie