of 61441 LinkedIn

Schaliegasbedrijf moet Boxtel verlaten

Cuadrilla wil in Nederland naar schaliegas boren en beschouwt Boxtel als een perfecte plek. Op het bedrijventerrein in Boxtel werd sinds begin 2011 een perceel gehuurd. In de buurt was veel weerstand tegen de uitgekozen plek. Boxtel heeft de huur opgezegd.
4 reacties

Schaliegasbedrijf Cuadrilla kan voorlopig niet meer terecht in Boxtel voor een eventuele proefboring naar schaliegas. De gemeente weigert de huur te verlengen van een stuk grond op een bedrijventerrein in Boxtel. De huurovereenkomst eindigt op 25 november, schrijft de gemeente in een brief aan Cuadrilla.

Perceel gehuurd
Cuadrilla wil in Nederland naar schaliegas boren en beschouwt Boxtel als een perfecte plek. Op het bedrijventerrein in Boxtel werd sinds begin 2011 een perceel gehuurd. In de buurt was veel weerstand tegen de uitgekozen plek. Boxtel kreeg ongeveer 120.000 euro per jaar voor de verhuur van de beoogde boorlocatie.

Verdere stappen
Cuadrilla laat woensdag in een reactie weten recht te hebben op verlenging van het huurcontract, in ieder geval tot eind 2015. Directeur Frank de Boer gaat de gemeente Boxtel daar nogmaals op wijzen, kondigde hij woensdag aan. Cuadrilla wil de beoogde boorlocatie blijven huren omdat het de beste plek is, legde hij uit. Het bedrijf beraadt zich op verdere stappen.

Uitkomst onderzoek
Boren naar schaliegas mag nog niet omdat minister Henk Kamp (Economische Zaken) wacht op de uitkomsten van onderzoeken naar de voor- en nadelen en naar geschikte locaties. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door EMLS (Jur. Publ.) op
Nederland behoort zich grote zorgen over de winning van schoon drinkwater te maken. De Nederlandse bodem is de afgelopen jaren het toneel geworden vanwege tal van graaf- en booractiviteiten. Binnenkort worden twee waterbronnen in Gelderland gesloten omdat vanuit oude verontreinigingen het water daar op termijn niet aan de norm voldoet.

Industriële vervuiling maar ook dieren geneesmiddelen en overbemesting hebben de Nederlandse bodem al aangetast. Verslechtering dreigt door allerlei proefboringen voor o.a. de winning voor schaliegas en warmteopslag.

Wij roepen de Nederlandse regering op om geen historische vergissing te begaan.
Laat Nederland niet verworden tot een groot aardbevingsgebied zoals in Groningen en dan zonder drinkbaar drinkwater !!
Door JWNas (ondernemersadviseur Gemeente Tilburg) op
De Boxtelse gemeenschap is blij met deze uitkomst. Boxtel is een groene fair trade Gemeente.
Daar past het boren naar schaliegas niet.
Wel duurzame energiebronnen als aardwarmte en zonne- & windenergie.
In Boxtel is de mondiale voetafdruk bedacht. De KLEINE AARDE ontstaan. Waarom terug naar oud denken?
Boxtel heeft er goed aan gedaan het huurcontract niet te verlengen. Brabant Water met schaliegas bubbels lijkt me geen goed verkoopbaar product ;-)
Door EMLS (Jur. publ.) op
Naast een onderzoek naar de diverse milieueffecten dient er een verkenning plaats te vinden ter zake het afwegingsproces van nut alsmede noodzaak van schaliegaswinning in Nederland.. Er dient dus wetenschappelijk onderzoek te worden gedaan die voor iedereen openbaar moet zijn. In deze ook voor Nederlands belangrijke kwestie mag dan inspraak en de bestuursrecht beschermingsprocedures niet worden belemmerd en dient de Nederlandse Staat de Crisis-en herstelwet houdende regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten niet van toepassing te verklaren.
Door C.F. de Graaf (gepensioneerd) op
Schaliegas moeten we helemaal niet willen in Nederland. Geeft een gigantische verontreiniging, ook van het grondwater. Daar zitten we niet op te wachten.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners