of 61043 LinkedIn

'Schaf ov-aanbesteding in heel Nederland af'

PvdA, D66, GroenLinks en SP willen een initiatiefwet indienden om de aanbesteding in het openbaar vervoer in heel Nederland af te schaffen.
3 reacties

De partijen die de handen ineen hebben geslagen om de verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer in de vier grote steden af te schaffen, lijken er ook wel oren naar te hebben om dat ook in de rest van het land te doen. Dat bleek tijdens het debat in de Tweede Kamer dat donderdag over de initiatiefwet van PvdA, D66, GroenLinks en SP werd gehouden.

Ten koste van reizigers
De SP is sowieso tegen het aanbesteden van het openbaar vervoer. Volgens de partij gaat aanbesteden ten koste van de reizigers. Kamerlid Paulus Jansen vroeg zijn collega's dan ook regelmatig naar de mogelijkheid om het in de rest van het land anders te regelen.

Grote steden
Attje Kuiken van de PvdA stelde daar niet op tegen te zijn. Ze wil wel graag eerst van de indieners weten waarom ze hebben gekozen voor de grote steden. ,,We willen van hen weten of uitbreiding wenselijk en zinvol is'', zei ze. Volgens de PvdA is aanbesteden en privatisering niet dé oplossing voor complexe problemen met het openbaar vervoer.

Pragmatisch
Ook GroenLinks ziet het wel zitten om in het hele land af te zien van de verplichte aanbesteding. De partij stelt zich echter pragmatisch op: voor de huidige initiatiefwet is een meerderheid. Of een aanpassing het ook echt zal gaan halen, blijft nog even de vraag.

Verknoopt
D66, die de initiatiefwet steunt omdat de partij vindt dat de lokale overheid moet beslissen over aanbestedingen en niet de politiek in Den Haag, was iets minder enthousiast. Volgens Boris van der Ham is het lastiger om buiten de grote steden dit soort afspraken te maken. ,,Het stadsvervoer is daar wat vaker verknoopt met het regionale vervoer. Het is minder goed af te bakenen dan in de stad zelf. Maar de vraag is zeker relevant.''

Onbegrijpelijk
De initiatiefwet krijgt steun van de PVV. CDA en VVD, de partijen die in het huidige kabinet juist streefden naar verplicht aanbesteden omdat die goedkoper en efficiënter openbaar vervoer zou opleveren, vinden de wet niets. De VVD vindt het voorstel onbegrijpelijk. Het CDA vraagt zich af welk probleem er nu eigenlijk mee wordt opgelost.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ruud (ovreiziger) op
Hallo CDA en VVD! Het OV is alleen maar duurder geworden en als ze met efficiënter, het opheffen van lijnen die iets minder opbrengen bedoelen, dan vergeten ze dat ze daarmee meteen heel veel mensen duperen die juist van het OV afhankelijk zijn en ook recht op openbaar vervoer hebben!
Door D Hake op
Ik zou CDA en VVD willen vragen welk probleem er met wèl aanbesteden wordt opgelost. Je krijgt er zeker een probleem bij, dat private bedrijven winst uit het systeem willen halen er er dus minder geld overblijft voor het aanbieden van diensten. Je ziet dan ook dat waar er geprivatiseerd is, de dienstverlening vooral buiten de spits snel afneemt.
Door r van den hoff op
Ja, laten we de klok terugdraaien! Paardetram lijkt me ook wel iets, milieuvriendelijk of krijgen we dan weer last met de Partij voor de Dieren...Straatvegers terug in het straatbeeld is ook leuk...Laten we dan ook direct weer de belastingen verhogen, want zoiets gaat natuurlijk wel iets kosten...
Lang leve de zombieconomie!

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners