of 61819 LinkedIn

'Samen werken aan betere schoolgebouwen'

Dat stelt GertJan Nijpels, burgemeester van de gemeente Opmeer en lid van de VNG-commissie Onderwijs, Cultuur en Sport.

Gemeenten, schoolbesturen en rijk eens op houden met praten over gedeelde verantwoordelijkheden als het om de kwaliteit van schoolgebouwen gaat. De kwaliteitsverbeteringvan schoolgebouwen is een gezamenlijke opdracht. Dat stelt GertJan Nijpels, burgemeester van de gemeente Opmeer en lid van de VNG-commissie Onderwijs, Cultuur en Sport. 

Kwaliteitsslag blijft uit 

In een artikel op de website van de VNG reageert Nijpels op het Volkskrantartikel deze week Leerlingen onnodig lang in verouderde gebouwen. Kern van het artikel: schoolgebouwen zijn verouderd en de benodigde kwaliteitsslag blijft uit vanwege de gedeelde verantwoordelijkheden.


Gemeenten zouden moeten bijdragen

Nijpels reageert: 'Als we echt willen dat kwaliteit het leidende principe is dan moeten we over de grenzen van onze eigen verantwoordelijkheid heen durven kijken. De VNG kan waterdicht redeneren dat wethistorisch gezien renovatie geen verantwoordelijkheid van gemeenten is, maar vanuit bovengenoemd perspectief geeft de VNG gemeenten in overweging bij te dragen aan renovatie omdat het de levensduur van gebouwen verlengt en de kwaliteit verbetert. Evenzo geldt het argument dat het redelijk is dat schoolbesturen in vervangende nieuwbouw meeinvesteren als dit voor hen de exploitatielasten verminderd.'


Goede voorbeelden

De VNG-bestuurder noemt diverse gemeenten waar al meerjarenafspraken met schoolbesturen zijn gemaakt. Waaronder Den Haag, Haarlem, Breda, Krimpen aan den IJssel, Eindhoven, Alphen aan den Rijn, Haren, Zeist, Leiden, Tilburg en Súdwest-Fryslân. Volgens Nijpels is het 'aan de VNG, de PO-raad en het rijk om de landelijke drempels die de lokale samenwerking voor goede onderwijshuisvesting belemmeren uit de weg te ruimen.' (Bron: VNG)


Lees hier de column die Ingrid de Moel (Bouwstenen voor Sociaal) schreef in reactie op het Volkskrantartikel.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door José Hageman (oud-raadslid, oud-wethouder gemeente Gorinchem en oud bestuurslid Openbaar onderwijs Gorinchem (BOOG)) op
Volgens mij ontbreekt het werkwoord "moeten" of "dienen" in dit artikel. dus: Gemeenten, schoolbesturen en rijk "moeten" eens op houden met praten over gedeelde verantwoordelijkheden als het om de kwaliteit van schoolgebouwen gaat.
Door steven op
de kwaliteit van het onderwijs is dramatisch, op alle gebieden wordt ingezet op de 6-jes cultuur en behoud van subsidie.

Hiernaast heeft de overvloed van vrouwen in het LO geen positieve invloed, alles wordt maar dood gepraat.
Door Hoekstra (adviseur) op
Toetel: over de omvang van uw hoofd maak ik mij gelet op het denkwerk dat aan uw bijdragen vooraf moet zijn gegaan weinig illusies.
Door JHAGM Sneuf van Toetellaere op
Hoekstra adviseur: denken moet U aan een paard overlaten: heeft in elk geval een groter hoofd. Deze Toetellaere liep in de vorige eeuw al in opvangtehuizen, - kampen, weeshuizen etc. Neen, spoedt U zich maar naar Urk
Door Hoekstra (adviseur) op
Eerst die 256 miljoen terug in Gemeentefonds die er onder aanvoering van de belangenbehartigers van met name het bijzonder primair onderwijs uitgegraaid is. Dat is nota bene nog maar koud gebeurd of er wordt over de broodnodige samenwerking gemiept. Boter op het hoofd en niet zo'n beetje ook.

En die Toetellaere heeft nog nooit een crisisopvang voor vluchtelingen van binnen bekeken denk ik.
Door JHAGM Sneuf van Toetellaere op
Dat roept men sinds 1965 :modernisering was nodig met het oog op de invoering van de Mammoetwet. Het ligt puur aan de gemeente: ga eens op excursie naar Urk: een toonzaal van hoe het wel moet. Maar in Purmerend weet men leerlingen nog te huisvesten in verblijven die afgekeurd zijn door de Dierenbescherming....En waar komen de vluchtelingleerlingen terecht? Overal nieuwbouw...

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners