of 61869 LinkedIn

Samen groente telen in Rotterdam

Met een zogeheten stadslandbouwproject willen verschillende Rotterdamse instanties mensen aanzetten tot een betere en gezondere levensstijl. Daarom is aan de Guido Gezelleweg in deelgemeente IJsselmonde een moestuin gerealiseerd waar omwonenden hun eigen groente en kruiden verbouwen.
1 reactie
Met een zogeheten stadslandbouwproject willen verschillende Rotterdamse instanties mensen aanzetten tot een betere en gezondere levensstijl. Daarom is aan de Guido Gezelleweg in deelgemeente IJsselmonde een moestuin gerealiseerd waar omwonenden hun eigen groente en kruiden verbouwen.

Gezonde steden
Bij succes wordt het project van Partnes for Healthy Cities uitgebreid naar andere wijken in deelgemeenten van de stad. Partners for Healthy Cities is initiatiefnemer, maar het Albeda College, woningbouwcorporatie Com Wonen, Dura Vermeer Bouw, de GGD en zorginstelling De Stromen Opmaat Groep doen mee aan het initiatief.

 

Brede kijk
Hiermee treedt de initiatiefnemer bewust buiten de traditionele gezondheidsinstellingen. Er is gekozen voor een samenwerking met onder andere een onderwijsinstelling, bouwers en woningcorporatie omdat voor een gezonde leefstijl een brede kijk op de woonomgeving van mensen nodig is.

 

Grote schaal
'Wat kan beginnen met een tuin die groente en fruit opbrengt, met gezamenlijke oogst en verwerking van de producten in een cateringbedrijf of verkoop daarvan in een winkel, kan uitgroeien tot een goed lopend bedrijf. Daarbij kunnen allerlei tuinen worden betrokken, zodat genoeg producten op grote schaal in de wijk en misschien zelfs daarbuiten zijn te distribueren en te verwerken. Steeds meer partners kunnen zich aansluiten om producten te vervaardigen, af te nemen of om ze te verwerken', schrijft de Healthy Cities.

Eerder dood
De gezondheidsdienst constateerde al eerder uit diverse onderzoeken dat Rotterdammers in vergelijking met het landelijk gemiddelde 1,3 tot 1,6 jaar eerder doodgaan, dat ze minder jaren in goede gezondheid leven, zich slechter voeden en eerder in het ziekenhuis komen. Dit project is een van de initiatieven die uiteindelijk deze cijfers moet verbeteren.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door A vd Leer op
Aardig initiatief, maar ook wel vreemd dat nu in de stad Rotterdam de tuinbouw/landbouw moet worden opgestart, inclusief verwerking en verkoop van producten, terwijl net buiten die stad 600 ha goede landbouwgrond moet worden opgeofferd aan 'natuurontwikkeling' (compensatie tweede maasvlakte) en boeren (met huisverkoop etc.) moeten verdwijnen... Gaan die Rotterdammers dan ooit intensief gebruik maken van die grootschalige 'nieuwe natuur' buiten de stad, zodat de miljoenen investeringen en jaarlijkse beheerkosten dat echt waard zijn?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners