of 62812 LinkedIn

RvS keurt omstreden windmolenpark Urk goed

De Raad van State heeft de plannen voor het grootste windmolenpark van Nederland, voor de kust van Urk, goedgekeurd.
5 reacties

Het grote windmolenpark dat voor de kust van de Noordoostpolder en Urk moet verrijzen, mag er komen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Urk komt morgen pas met een reactie omdat het biddag is.

Bezwaren afgewezen
Vanuit Urk kwamen diverse bezwaren binnen bij de Raad van State, maar die zijn allemaal afgewezen. Urk vreest voor het aanzicht van het dorp omdat een groot deel van de 86 nieuw te bouwen windmolens in het IJsselmeer voor de kust van het vissersdorp komt te staan.

Veiligheid

De Urkers verwijten de gemeente Noordoostpolder dat ze nooit actief betrokken zijn bij de plannen en dat er geen rekening met ze is gehouden. De Raad van State kreeg ook bezwaren binnen van mensen die vrezen voor de veiligheid van de dijken en vogels die tegen de wieken vliegen, maar zag geen reden om de door verschillende overheden verleende vergunningen niet in stand te laten.

Grootste in Nederland

Het windmolenpark moet uiteindelijk 400.000 huishoudens van stroom voorzien en wordt het grootste park van Nederland. Dit jaar moet al worden begonnen met de bouw van de eerste molens.


Biddag

Vanuit Urk is er slechts een persbericht uitgegaan als reactie op de uitspraak, omdat het biddag is. Tijdens deze jaarlijkse gedenkdag is alles op het voormalige eiland gesloten en ligt het openbare leven helemaal plat. In het persbericht staat dat Urk zichin de steek  gelaten voelt door de uitspraak van de Raad van State over het grote windpark dat vlakbij het vissersdorp moet verrijzen. De gemeente vindt het jammer dat er geen rekening wordt gehouden met het historische aanzicht van het dorp.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Boris op
Windmolens zijn achterhaald. Door subsidies loopt men continu achter de feiten aan, nml. dat ze het landschap kunnen ontsieren/aantasten en dat energie-opwekking niet effectief is. Er zijn nieuwe innovaties van onuitputtelijke bronnen als aardwarmte die geen eerlijke kans krijgen omdat er subsidies naar windmolens gaan en bestuurders willen scoren (met goede bedoelingen vaak). Jammer, want de innovaties zijn effectiever en minder ingrijpend.
Door Andries Poppe (wethouder) op
Urk nooit actief betrokken bij plannen? Wel geinformeerd, maar niet gereageerd de eerste jaren van planvorming. Later continue portefeuillehouders overleg gehad met Urk en Lemmer.
Op verzoek van n.b. gemeente Noordoostpolder en provincie Flevoland heeft minister Verhoeven 7(zeven) molens geschrapt uit de plannen.
Door d.kuipers (verbruiker) op
Dit wordt een ramp voor Nederland, deze windmolens draaien in hoofdzaak op subsidies! Daar komt geen eind aan.......
Door Rien Boluijt op
In Duitsland zijn ze al iets verder,en begint men wijzer te worden.
Zie artikelen in de Duitse krant BILD bij Politik " die Co2 Luge"
Door Roy Snabilié op
Eindelijk verstandige mensen aan het bewind. Je moet ook denken aan een groot oppervlakte van gemeenten, die door deze windmolens van energie die echt duurzaam is kan worden voorzien. 400000 huishoudens is niet niks.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners