of 62812 LinkedIn

RvS: Afschot van edelherten in Oostvaardersplassen mag

De rechtbank oordeelde in november vorig jaar na bezwaar van dierenorganisaties dat de afgegeven ontheffing niet voldoende onderbouwd was. Daarmee kwam het gewenste afschot stil te liggen. Maar de Raad van State heeft die uitspraak woensdagmorgen vernietigd.
2 reacties

De provincie Flevoland heeft volgens de Raad van State voldoende aangetoond dat het nodig is om het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen terug te brengen naar maximaal 490 dieren. Dat is noodzakelijk voor de bescherming van de flora en fauna in het natuurgebied. De provincie mocht gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer vorig jaar dus een ontheffing geven voor het afschieten van honderden dieren.

Natuurschade door overbegrazing
De rechtbank oordeelde in november vorig jaar na bezwaar van dierenorganisaties dat de afgegeven ontheffing niet voldoende onderbouwd was. Daarmee kwam het gewenste afschot stil te liggen. Maar de Raad van State heeft die uitspraak woensdagmorgen vernietigd. De hoogste bestuursrechter vindt dat verschillende ecologische onderzoeken bewijzen dat overbegrazing natuurschade veroorzaakt. Op grond van een andere onderzoek kwam Flevoland terecht tot de conclusie dat er hooguit 490 herten in de Oostvaardersplassen kunnen leven, aldus de raad.

Geen ingrijpen van de mens

De opdracht van de provincie aan Staatsbosbeheer gold tot 1 januari van dit jaar. Die periode is al verstreken, maar de uitspraak van de Raad van State is belangrijk voor het ondertussen vastgestelde nieuwe beleid voor de Oostvaardersplassen. Het was de bedoeling dat het Europese vogelreservaat een parkachtig landschap zou worden zonder ingrijpen van de mens. Het bleek echter dat de aantallen grote grazers veel te hard groeiden. Door overbegrazing zijn riet, struiken, bomen en vogels verdwenen. Reeën zijn niet meer waargenomen in het gebied. Daarom is besloten dat de gebiedsbeheerder de groepen grote grazers binnen de perken zal houden. Het overschot aan edelherten wordt afgeschoten en groepen konikpaarden worden zo veel mogelijk verhuisd.

Eind oktober afschot

Staatsbosbeheer gaat het afschot na de uitspraak van de Raad van State niet meteen hervatten, want de herten worden in de bronsttijd met rust gelaten. Eind oktober wordt geteld hoeveel herten afgeschoten moeten worden. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Karel op
Natuur in Nederland. Een omzoomd stukje land. We laten daar dieren doodgaan van de honger of schieten ze anders maar af. Natuur? Laat me niet lachen. In dit geval is huilen echter beter.
Door Daan op
He, wat??? Heeft de Raad van State de overheid in het gelijk gesteld???!!! Rol de persen!

Mensen: de overheid krijgt ALTIJD gelijk van de Raad van State.

De enige vraag is: waarom gaan burgers uberhaupt nog in beroep bij de Raad van State? Dat is namelijk - per definitie kansloos.