Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Russische mossel zuivert water in Rijnland

De komst van de Russische Quagga-mossel zou wel eens gunstig kunnen uitpakken voor de plassen van het Hoogheemraadschap van Rijnland (HHR).

02 oktober 2013

Waterschappen zijn zelden blij met exotische dier- of plantensoorten in de Nederlandse wateren; die verstoren het ecosysteem. Maar de komst van de Russische Quagga-mossel zou wel eens gunstig kunnen uitpakken voor de plassen van het Hoogheemraadschap van Rijnland (HHR).

Verandering van waterkwaliteit

Het waterschap doet op dit moment onderzoek naar een nog onverklaarde verandering van de waterkwaliteit in delen van het boezemwater. Vooral in het centrale, oostelijke en zuidelijke deel van Rijnlands werkgebied (waaronder de Kagerplassen, Westeinderplassen en Braassemermeer) is het water in de afgelopen jaren aanmerkelijk helderder geworden, meldt HHR.

Veel minder algen

De verbetering is begonnen in 2009 en zet nog steeds door. In deze periode is de algenconcentratie in het water gedaald tot waarden van tientallen jaren geleden. Door deze ontwikkeling is het water een stuk helderder, waardoor zonlicht verder in het water kan doordringen. Het effect hiervan is ook al merkbaar: waterplanten groeien beter en de visstand verandert aldus het waterschap.

Russische mosselsoort

Het ligt voor de hand dat een verbeterd doorzicht komt door een daling van het gehalte aan voedingsstoffen in het water. Daardoor groeien algen minder en wordt het water helder, verklaart het waterschap. Uit metingen blijkt echter dat de hoeveelheid voedingsstoffen in het water nog ver boven de gewenste waarden ligt. Rijnland vermoedt dat een nieuwe exotische mosselsoort, de Quagga-mossel, een rol speelt. Deze soort is afkomstig uit de omgeving van de Zwarte Zee en is verwant aan de in Nederland voorkomende driehoeksmossel. De mossel eet algen in het water op en zorgt hiermee voor helder water.

Via de Donau in de Rijn

Hoe de Russische mossel in Nederland is gekomen? HHR-woordvoerster Marjorie Teunis veronderstelt dat de soort, die voorkomt in het ‘Donausysteem’ via de scheepvaart in het ‘Rijnsysteem’ is geraakt en zo tot het gebied van Rijnland is afgezakt. In het zoete water in deze regio komen ook andere mosselsoorten voor, die niet door mensen maar wel door vogels worden gegeten, aldus Teunis. Of de Russische mossel ook de gevreesde blauwalg eet, moet blijken uit het onderzoek. De resultaten worden in het voorjaar van 2014 verwacht.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Praat / beleidsmedewerker
Lang leve de Quagga-mossel !!
Hans Middendorp / Kennismanager Ruimtelijke Ontwikkeling bij Balance
De stadsecolooog van Amsterdam is enthousiast over een invasieve exoot in de Amsterdamse grachten: de Quagga-mossel (vernoemd naar de uitgestorven zebra-ondersoort Quagga). 'De quagga is groter dan de driehoeksmossel en kuifeenden zijn er dol op'. De quagga is afkomstig uit Azië, en begin jaren negentig via het Donaubekken naar nederland gekomen.



http://www.youtube.com/watch?v=zjnPGtPH0jU



Het blijkt dat de quagga-mossel zeer efficiënt algen uit het water filtert, in elk geval veel beter dan andere mosselen zoals de inheemse driehoeksmossel, die inmiddels in Amsterdam bijna verdrongen is door de quagga. Het filteren van algen verbetert het doorzicht van het water, en is daarmee gunstig voor ondergedoken waterplanten. Ook wordt onderzocht of de quagga blauwalgen lust.



Het lijkt gewoon te mooi om (helemaal) waar te zijn? Want ik hoor de waterschappen al roepen om de quagga overal in Nederland versneld 'in te voeren', om zo te voldoen aan de KRW-opgave voor de waterkwaliteit. Als bioloog is mij in de opleiding goed ingeprent dat er bij nieuwe soorten 'altijd onverwachte addertjes onder het gras zitten'. Is de quagga echt verder onschuldig, of zijn er naast de driehoeksmossel nog meer slachtoffers? Kan de quagga-mossel in een plaag ontaarden, die plaatselijk tot verstopping leidt? Kun je de quagga ooit weer kwijtraken, als je dat zou willen?



Natuurlijk maakt de quagga aan het begin van de invasieve fase de meeste impact. Steeds meer mosselen, allemaal aan het begin van hun groeicurve. Maar als de mosselen volgroeid zijn, dan zal de algenconsumptie weer afnemen? Dan zou je een goedkope manier moetren hebben om de quagga te oogsten uit het water, en wat doe je er dan mee? Verbranden is natuurlijk weinig duurzaam.



De discussie is geopend :)

.
Advertentie