of 64204 LinkedIn

Ruiters en handhavers blij met opruimmethode paardenmest

In steeds meer gemeenten ook opruimplicht voor paardenpoep in algemene plaatselijke verordening

In Den Haag, waar het Binnenhof vandaag flink wordt bemest door de Koninklijke paarden, kennen ze geen opruimplicht. Maar in gemeenten waar dat wel in de lokale regels is opgenomen, zijn zowel ruiters als handhavers opgetogen over een nieuwe methode waarmee paardenmest snel kan worden opgeruimd.

In de gemeentelijke vuilnisbak

De Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) presenteerde de Mestboytogo afgelopen weekend, tijdens een bijeenkomst aan de Bereden Politie Haaglanden. Op het instructiefilmpje op de website is te zien hoe een ruiter de mest van haar paard snel en zonder vies te worden in een zak schraapt, die gewoon in de gemeentelijke vuilnisbak kan worden gedeponeerd. Binnen 45 seconden zit de ruiter weer in het zadel, aldus de productomschrijving.

 

Algemene opruimplicht

De methode voorziet in een behoefte, meent de FNRS, omdat paardenmest op straat in steeds meer gemeenten voor problemen zorgt tussen ruiters en andere burgers. In veel gemeenten is een algemene opruimplicht opgenomen, die dus niet alleen voor hondenbezitters, maar ook voor paardrijders geldt. Circa vijftig gemeenten noemen in hun plaatselijke verordening specifiek een opruimplicht voor ruiters, weet Jaco van der Tang, die de Mestboytogo ontwikkelde met studenten van de Haagse Hogeschool. De boetes die gemeenten daaraan koppelen, wisselen nogal. ‘In veel gemeenten bedraagt de boete 130 euro, maar in Rotterdam is het 260 euro.’

 

Paardenpoepzak geen succes

De eerder ontwikkelde paardenpoepzak bleek geen succes. Paarden werden erg onrustig van een zak onder hun staart. De nieuwe methode lijkt beter aan te slaan. Gemeenten reageerden enthousiast op de presentatie. En de bereden politie in Den Haag gaat er vanaf volgende maand mee werken, volgens Van der Tang. ‘Die staan het ene moment een wildplasser of hondeneigenaar te beboeten en moeten vervolgens de mest van hun eigen paard laten liggen.’

 

Veegploegen Den Haag

In Den Haag staan vandaag de veegploegen klaar om na de rit van de Gouden Koets de mest van straat te vegen, laat gemeentewoordvoerster Milja de Zwart weten. Den Haag heeft geen opruimplicht, hoewel er geregeld hoog bezoek met de paardenkoets naar paleis Noordeinde wordt gebracht. ‘Het wordt in die omgeving gewoon regelmatig schoongemaakt. Zeker op een dag als vandaag, als je weet wanneer de paarden komen, is het een koud kunstje voor ons om op te ruimen.’ Na de stoet, dat wel, dus de Mestboytogo is aan Den Haag niet besteed. ‘Ik zie nog niet gebeuren dat de Gouden Koets geregeld stilstaat om elke mesthoop op te ruimen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Iliano op
Knap braaf lief paardje. Op een rustig landschap wegje. Kom oefenen op de rotonde bij Madurodam. Als dat werkt gaan we praten. Mogen de vogels nog meepraten?
Door dick op
als er in Rotterdam wel opruimplicht is moet de politie is beter gaan opletten op de Kanaalweg/Gordelweg op de fietspaden ,zeker na het weekend.
Door Jan op
Veel ruiters kunnen, doordat hun paard groot is danwel zij wat kleiner zijn, zonder opstapje niet op hun paard komen. Dus onderweg even afstappen om mest op te ruimen, zit er voor hen niet in. Trouwens, wat is er nu zo erg aan paardenpoep? Anders dan hondenpoep plakt het niet, want paarden zijn planteneters en vogels zijn er gek op. Het spoelt in de regen ook gemakkelijk weg. Mensen die zich hieraan ergeren, staan te ver af van de natuur. Ik ga er wel van uit dat ruiters niet op het - voor hen verboden - voetpad komen.
Door Hannes Haganum (Overheidsdienaar) op
Oh, het lijkt me een goed idee dat de kamerleden van GroenLinks en de Partij voor de Dieren deze mooie milieutaak op zich nemen. Paardepoep is echt een duurzaam produkt.