of 59345 LinkedIn

‘Ruimte voor de Rivier’ binnen budget

Het project om rivieren meer ruimte te geven telt 33 projecten die in 2015 afgerond moesten zijn. Zeven projecten komen een jaar later gereed, in 2016. De verklaring voor die vertraging is in alle gevallen de kwaliteit van de grond.

Het infrastructuurproject Ruimte voor de Rivier ondervindt geen nieuwe vertragingen. Ook de kosten blijven volgens directeur Joke Cuperus binnen de perken.

Kwaliteit van de grond
Dat blijkt uit de voortgangsrapportage Ruimte voor de Rivier zoals die vandaag aan de Tweede Kamer is aangeboden. Het project om rivieren meer ruimte te geven telt 33 projecten die in 2015 afgerond moesten zijn. Zeven projecten komen een jaar later gereed, in 2016. De verklaring voor die vertraging is in alle gevallen de kwaliteit van de grond.

Vervuilde grond
Die blijkt nog al eens niet overeenkomstig de verwachting. Zo raakten aan de IJssel bij Zwolle twee projecten vertraagd, omdat de grond gewonnen bij het uitdiepen van beide gebieden te vervuild bleek om er de nieuwe dijk bij Westerholte mee te bouwen en de zandwinput in Schelle mee te vullen. Gevolg: kosten waarop niet was gerekend, want de vervuilde grond moest worden aangeboden en verwerkt. Wel geschikte grond moest worden aangekocht. Dat is niet in een handomdraai geregeld, los nog van de vraag: wie gaat dat betalen? Daar een antwoord op geven, neemt ook tijd.

Binnen budget
Toch slaagt Cuperus erin binnen het budget blijven. ‘De tegenvallers kunnen we opvangen doordat we vanaf het begin risicoreserveringen hebben ingebouwd’, zegt ze. Alle partijen hebben volgens haar steeds iets bijgedragen aan de strop, inclusief het rijk.

Urgentie
Het verlies aan tijd voortaan van tevoren in te plannen, is volgens haar geen oplossing. ‘Dan haal je de urgentie weg, terwijl je juist scherpte nodig hebt. Je moet je voorstellen hoe het werkt. Een aannemer is apetrots als hij het werk binnen de krappe tijd weet af te krijgen. Wij jagen continu achter de projecten aan, nemen hier elke drie weken door hoe ver alles is en wat we nog kunnen doen om te versnellen.’

Uitstekend resultaat
Driekwart van de projecten op tijd, een kwart een jaar later. ‘Een uitstekend resultaat voor een groot infrastructureel project’, zegt Cuperus trots, mede onder verwijzing naar een benchmark waar RvdR volgens haar sterk uitkomt. De voortgangsrapportage RvdR die deze week naar de Tweede Kamer ging, wijkt wat hoeveelheid vertraagde projecten nauwelijks af van het vorige rapport, een half jaar geleden. En evenmin van dat van anderhalf jaar geleden, toen de vorige RvdR-directeur, Ingwer de Boer, afscheid nam. Steeds is de achterstand zeven tot acht projecten, steeds met een jaar.

Ontbrekend draagvlak
De achterstand ten tijde van De Boer had vooral te maken met hier en daar ontbrekend draagvlak, ook politiek. Ook het extra onderzoek waartoe de Tweede Kamer besloot, werkte vertragend. De achterstand zou grotendeels weer zijn ingelopen.

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur 19 van deze week.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gijs op
Als bewoner in het rivierengebied zie ik in de praktijk iets heel anders. Sinds de boeren van de uiterwaarden zijn gejaagd groeien de uiterwaarden dicht met onkruid en houtopstand. Wat doet dit met het waterpeil? Zwerfvuil blijft liggen.Het verloedert. Alweer blijkt dat de overheid niet in staat is haar eigen grond te onderhouden en haar burgers te beschermen. Vroeger deden dat die zogenaamde domme keuterboertjes die de afgelopen decennia zijn weggepest door een overheid die verslaafd is aan het verzinnen van achterlijke regeltjes.