Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ruim 52.000 betaalbare nieuwe woningen in Amsterdam

Tussen nu en 2024 moeten er in Amsterdam 52.500 woningen worden bijgebouwd, waarbij het gros bedoeld is voor mensen met een laag of gemiddeld inkomen. Dat heeft wethouder Laurens Ivens (SP, wonen en bouwen) bekend gemaakt.

22 november 2018

Woningen die betaalbaar zijn, en veel ook. Zo formuleert de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP, wonen en bouwen) zijn ambitie voor de komende jaren. Tussen nu en 2024 moeten er 52.500 woningen worden bijgebouwd, waarbij het gros bedoeld is voor mensen met een laag of gemiddeld inkomen.

Historisch hoge nieuwbouwaantallen  De plannen en de bouwgrond zijn er, dus in principe staat niets het realiseren van de bouwambities in de weg. Of het moet een dreigend tekort aan bouwvakkers zijn. Ivens: ,,We zijn er klaar voor om deze historisch hoge nieuwbouwaantallen te realiseren, hopelijk zijn er ook voldoende bouwvakkers te vinden en gaat het Rijk ook meehelpen." Amsterdam is in elk geval bereid flink in de woningbouw te investeren.

In balans

De keuze voor overwegend betaalbare woningen vloeit voort uit de torenhoge huizenprijzen in de stad, waardoor steeds meer mensen hun heil elders zoeken. Door flink bij te bouwen moeten vraag en aanbod beter in balans komen.

Verspreid

De beoogde 52.500 huizen zullen verspreid over de stad verrijzen, onder meer op IJburg, Zeeburgereiland, de noordelijke IJ-oevers, de Houthavens en de Zuidas. Ook in Nieuw-West, Noord en Zuidoost komen er wijken bij.

Voorrangsregeling

Om bouwvakkers naar de stad te trekken, valt te denken aan een voorrangsregeling voor huisvesting. Er loopt een proef met zo'n regeling voor leraren, die in februari wordt geëvalueerd. Als de proef geslaagd blijkt, wordt die mogelijk uitgebreid en kunnen wellicht bouwvakkers, zorgwerkers en kinderdagverblijfpersoneel ervoor in aanmerking komen, aldus de woordvoerder van de wethouder. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Ha, ha! Amsterdam en betaalbaar. Gaat nooit lukken!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik weet niet of het lukt maar ik vind het positief dat Amsterdam het voortouw neemt in het oplossen van dit probleem. De overheid heeft dit te lang aan de markt over gelaten en die lost het niet op. Ik hoop dat meer gemeenten volgen.
J. de Jong / financien
Goed voorbeeld van Amsterdam. Er is veel behoefte aan kleine, betaalbare woningen. Ook in de regio's daar omheen, want de prijsontwikkeling in Noord- en Zuidholland en Utrecht, is ongelofelijk (het lijkt wel of de crisis alleen maar een stuwdam is geweest).
Sibrand Gratama / juridisch adviseur ruimtelijke ordening
Goede voornemens en hopelijk wordt ambitieus ingezet op duurzame en vernieuwende vormen van verdichting. Goede voorbeelden hiervan zijn in aantocht, zoals plan Sluisbuurt (zie mijn artikel hierover in Parool van 19 oktober jl.), de transformatie van Amstel III en Bajes kwartier, maar ook een project als Wonderwoods in Utrecht. Geef nu vooral prioriteit aan hoogstedelijke en gemengde verdichting rond de OV-knooppunten!
H. Wiersma / gepens.
Ivens kan beter met twee benen op de grond blijven staan.

Tot nu toe is de gemeente Amsterdam via hoge erfpachtcanons en verkoopprijzen van grond, uit de pan rijzende WOZ-waarden en hoge voorbereidingskosten zelf de grootste prijsopdrijver van de woningmarkt . De prijzen van woningen worden bepaald door de markt en niet door een raaskallende wethouder.

Advertentie