of 64707 LinkedIn

Ruim 350 ideeën voor huisvesten asielzoekers

Een vluchtelingenwoning levert extra energie voor een eengezinswoning. Ontwerp Bureau Zondag / dNA, Delft
Een vluchtelingenwoning levert extra energie voor een eengezinswoning. Ontwerp Bureau Zondag / dNA, Delft

Terwijl gemeenten, rijk en COA weer hevig in debat zijn over de oorzaken van het gebrek aan woonruimte voor asielzoekers, is ondertussen aan creatieve oplossingen geen gebrek. De prijsvraag voor innovatieve oplossingen om asielzoekers te huisvesten heeft 366 inzendingen opgeleverd. Rijksbouwmeester Floris Alkemade maakte gisteren bekend welke twaalf genomineerden hun idee mogen uitwerken tot een ontwerp.

Fluctuerende vraag

Het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) en de Rijksbouwmeester openden begin dit jaar de prijsvraag A Home away from Home. Zowel professionele ontwerpers als studenten werden uitgedaagd om een antwoord te geven op de vraag hoe het COA beter kan inspelen op de constant fluctuerende vraag naar huisvesting voor asielzoekers en hen tegelijkertijd een passend tijdelijk thuis kan bieden.

 

Opvouwbare keuken

De open oproep leverde een berg aan ideeën op, waaruit een jury een selectie maakte. De voorstellen bevatten huisvestingsoplossingen voor asielzoekers, die tegelijkertijd geschikt zijn voor statushouders, starters en studenten. Zo zijn er plannen voor woonruimte in lege boerderijen in krimpgebieden, een asielzoekerscentrum gecombineerd met hotel (om fluctuatie in huisvestingbehoefte op te vangen) en kleine prefabwoningen die snel in bestaande lege gebouwen kunnen worden neergezet. Bijzonder is het ontwerp van een kleine woning die geheel schuil gaat onder een groot zonnepaneel en daarmee energie voor een heel huishouden opwekt. Ook apart: een opvouwbare keuken en badkamer, compleet met internetverbinding en tv.

 

Verder naar ontwerp

De genomineerde ontwerpers mogen, met de tips van de jury, hun plan de komende tijd verder ontwikkelen naar produceerbare, realiseerbare ontwerpen. Eind juni worden de (maximaal) zes winnaars bekend gemaakt. Het COA heeft de intentie om van de winnende ontwerpen prototypes te ontwikkelen.

 

Overige ideeën niet verloren

De vele ideeën die niet in de prijzen vallen, zijn niet verloren. COA en de Rijksbouwmeester zijn in gesprek met onder andere de VNG en het Platform Opnieuw Thuis om te kijken of die kunnen worden aangeboden aan gemeenten of andere belanghebbenden. Drie studentinzendingen krijgen een eervolle vermelding. Daaronder is het plan van een student uit Groningen, die zelf als vluchteling naar Nederland kwam. Zijn ontwerp is vooral bedoeld om de integratie in de samenleving te versterken.

 

Jury

De jury bestaat naast de Rijksbouwmeester en het COA onder meer uit Jos Wienen (voorzitter asielcommissie VNG en burgemeester Katwijk), politicus Adri Duivesteijn, een emeritus hoogleraar productontwikkeling, een Indiase stedenbouwkundige/architect en een auteur/voormalig vluchteling.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (kritische burger) op
Een vluchteling is een vluchteling en dat betekent niet dat wij voor permanente huisvesting hoeven te zorgen. Nederland is met 17 miljoen mensen volstrekt overbevolkt en bijna een miljoen Nederlanders hebben geen uitzicht meer op fatsoenlijk werk met een toekomstperspectief, dus laat je geen mensen immigreren. Helaas begrijpen politici en beleidsmakers dat niet ! En Geert Wilders kan zo ongestoord scoren met zijn oneliners. Logisch ook. Iets anders is dat je humanitaire hulp moet bieden aan mensen in nood. Dat aantal is echter te overzien. Helaas leert bijna niemand meer iets op school over geschiedenis en lezen is in deze tijd een non issue geworden.Tijdens WO I ving het neutrale Nederland op een bevolking van circa 6,5 miljoen mensen nog eens 800.000 vluchtelingen op !! Veel boerengezinnen namen 1 of 2 Vlaamse of Franse gezinnen op, soms ook Duitse. Direct na afloop van de oorlog ging iedereen terug naar huis om het land en het eigen bezit weer op te bouwen. Die afspraak kunnen wij ook met Syriërs maken, voor profiteurs en mensen met gevaarlijke denkbeelden is hier geen plaats. Waarom zegt niemand dit en laat men het woord aan de PVV ?
Door Ron_8491 (Adviseur.) op
Los van het feit dat ik absoluut niet begrijp waarom een Nederlands project weer zondig een Engelse titel moest krijgen, is het huisvestingsprobleem al chronisch sinds de 2e wereldoorlog voor Nederlanders, waardoor objectief gezien, überhaupt geen huisvesting beschikbaar is voor nieuwe instroom. Het zou goed zijn als het huisvestingsprobleem integraal zou worden opgelost en de oplossing niet alleen gericht zou zijn op de doelgroep van het COA. Deeloplossingen gericht op asielzoekers zullen uitsluitend tot nog meer spanning leiden.
Door Frans van der Zwaag op
Leuk initiatief. Als de ontwerpen tot betaalbare woonruimten leiden, levert het ook een bijdrage aan het huisvestingsprobleem.
Door anneke nusselder (breed actief) op
Wat een goede plannen. Aks ik dit lees vraag ok me werkelijk af waarom er nog steeds energie wordt gestoken in nieuwe AZC's. We kunnen toch veel beter woningen bouwen en integratie mogelijk maken? In een AZC integreert het niet zo fijn.
Door kid congo op
trippen op bb, het kan dus

Relevante Parlementaire Dossiers

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers