Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Royal Haskoning onderzoekt tribunes Goffertstadion

Het onderzoek naar de ingestorte tribune in het Goffertstadion in Nijmegen begint waarschijnlijk maandag al. In eerste instantie gaat het om een analyse van hoe het beton kon breken, zegt een woordvoerder van de gemeente. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen neemt later deze week beslissingen over eventuele maatregelen tegen relschoppende hooligans van NEC.

18 oktober 2021
De-Goffert-shutterstock-508671847.1.jpg
Shutterstock

Ingenieursbureau Royal Haskoning gaat alle tribunes in het Goffertstadion onderzoeken op veiligheid. De gemeente Nijmegen, eigenaar van het stadion, wil zo snel mogelijk weten wanneer het stadion weer gebruikt kan worden en op welke wijze, aldus een woordvoerder van de gemeente. Het bestuur van voetbalclub NEC ondersteunt het onderzoek. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen neemt later deze week beslissingen over eventuele maatregelen tegen relschoppende hooligans van NEC.

Op een container

Aan het eind van de wedstrijd NEC - Vitesse, die de Arnhemse club won, drongen de Vitessesupporters naar voren op de tribune van het uitvak. Vooraan sprongen ze op en neer, waardoor de tribune doorbrak. De gebroken delen kwamen op een container terecht. Die stuitte de val van de supporters. Bij het incident is niemand gewond geraakt.

 

Alle tribunes

De gemeente wil weten hoe dit kon gebeuren. Ook moet het ingenieursbureau alle andere tribunes in het stadion onderzoeken. Daarnaast wordt er een feitenrelaas opgesteld over de inspecties van de laatste jaren en de resultaten daarvan. Hoelang het hele onderzoek gaat duren zal later deze week duidelijk worden, aldus de gemeente. Over het gebruik van het stadion komt naar verwachting al eerder antwoord.

 

Gemeente is eigenaar

Het stadion is in 1999 gerenoveerd en wordt regelmatig bouwkundig gecontroleerd. Pas na het eerste onderzoek kan de gemeente als eigenaar van het stadion zeggen of het Goffertstadion in gebruik kan blijven.

 

Heel veel geweld

De politie stelt een rapportage op over wat er zondag na de wedstrijd is gebeurd. Bij hevige rellen raakten agenten en paarden gewond en er is een politiebus gesloopt. Ruim twintig hooligans zijn al opgepakt en de politie verwacht meer arrestaties. Volgens de politie is er 'heel veel geweld' gebruikt.

 

Veel scenario's

De eerstvolgende thuiswedstrijd van NEC tegen FC Groningen staat voorlopig nog voor 31 oktober op de agenda. Maar algemeen directeur Wilco van Schaik van NEC houdt rekening met veel scenario's. 'We ondersteunen de keuze van de gemeente om te kiezen voor Royal Haskoning DHV', reageert hij. 'Zij zijn een expert op dit gebied in Nederland. Dit hebben ze eerder laten zien bij AZ. Het is voor ons een absolute noodzaak om de veiligheid van iedereen in het stadion te kunnen waarborgen. Daarbij houden we alle opties open en moeten we als club nu al met verschillende scenario’s rekening houden. Dat mag iedereen van ons verwachten. Zowel het spelen zonder publiek, wellicht met gedeeltelijk publiek of het uitwijken naar andere locaties passeren daarbij de revue.'

 

Centrale instantie

De KNVB is er voorstander van dat één centrale instantie verantwoordelijk is voor de controle van de constructieve veiligheid van stadions. De voetbalbond meldt dit in een reactie op het instorten van een tribunedeel tijdens de derby tussen NEC en Vitesse. Daarbij vielen wonderwel geen gewonden. De bond stelt zelf niet verantwoordelijk te zijn voor mogelijke onvolkomenheden in de constructie. 'Wij zijn geen ingenieurs. De verantwoordelijkheid ligt bij de clubs en de eigenaren van het stadion, in dit geval de gemeente Nijmegen', aldus een woordvoerder. (ANP/redactie)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie