of 62812 LinkedIn

Rotterdamse school moet nog langer wachten

De nieuwbouw van de Rotterdamse school Het Open Venster is later klaar en wordt opnieuw duurder. Het is de zoveelste vertraging in een bouwfiasco waar al diverse onderzoeken naar zijn gedaan en waarvan de kosten inmiddels driemaal hoger zijn dan de oorspronkelijke raming.

De nieuwbouw van de Rotterdamse school Het Open Venster is later klaar en wordt opnieuw duurder. Het is de zoveelste vertraging in een bouwfiasco waar al diverse onderzoeken naar zijn gedaan en waarvan de kosten inmiddels driemaal hoger zijn dan de oorspronkelijke raming.  

Brief

Dat blijkt uit een brief van wethouder Kurvers aan de Rotterdamse gemeenteraad. De gemeente mikt nu op een opening na de meivakantie volgend jaar. Het bouwkostenbudget is inmiddels met een kwart miljoen verhoogd, omdat de bouwkosten inmiddels verder zijn gestegen.

 

Bouwfiasco

De aannemer die binnenkort op het project aan de gang gaat, bouwt letterlijk op de resten van een Rotterdams bouwfiasco. Het project begon in 2010 met het ontwerp voor een vernieuwend schoolgebouw. Het pad kreeg een halfverdiepte sportzaal van beton, met daarbovenop de leslokalen in houtbouw. Het was een gedurfd ontwerp, waarbij de kosten al snel opliepen van de oorspronkelijke 5 miljoen tot meer dan 9 miljoen euro ten tijde van de aanbesteding.

 

Bouwmethodes

Maar de bouw bleek voor de aannemer, die geen ervaring had met de combinatie van de verschillende bouwmethodes voor hout en beton, moeilijker dan gedacht. Bovendien hield de gemeente nauwelijks toezicht op de bouw en de vorderingen. Maar toen de aannemer uiteindelijk meldde dat het vastgestelde bedrag de kosten niet zou dekken, verslechterde de relatie tussen de gemeente en de bouwer.

 

Rechtszaak

Uiteindelijk ontstond er ruzie over de staat van het gebouw en de manier waarop de aannemer met de houtbouw omging, en weigerde de gemeente de kosten van de bouwer te betalen. Die gebruikte het retentierecht om de bouwplaats af te sluiten. Na een rechtszaak werd de gemeente gedwongen de aannemer te betalen, maar het bouwbedrijf verliet daarna het project en liet de gemeente achter met een half voltooid gebouw, waarvan een groot gedeelte gesloopt moest worden.

 

Gebrekkig

In een onafhankelijk rapport, in opdracht van de gemeenteraad, kregen alle partijen ervan langs. De aannemer was niet deskundig genoeg, en bij de gemeente was sprake van elkaar tegenwerkende afdelingen en gebrekkige besluitvorming van de oud-wethouders Hugo de Jonge en Ronald Schneider.

Uiteindelijk besloot de gemeente opnieuw te beginnen met een nieuw ontwerp voor de school en een nieuw aanbestedingsproces voor de bouw ervan. De kosten waren toen al opgelopen tot een kleine 15 miljoen. Bovendien moest het oude schoolgebouw, waar Het Open Venster nog steeds in zit, voor tonnen worden opgeknapt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.