Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rotterdammers: schone(re) lucht ‘heel belangrijk’

De inwoners van Rotterdam vinden schone lucht 'heel belangrijk'. In een enquete geven ze aan zelf ook meer te kunnen doen door bijvoorbeeld vaker de fiets te pakken. Voor concrete maatregelen kijken de Rotterdammers echter vooral naar de gemeente en het bedrijfsleven.

22 juli 2015

Ruim twee derde van de Rotterdammers vindt het belangrijk dat de luchtkwaliteit in de stad verbetert. Zij kijken vooral naar de gemeente en het bedrijfsleven voor maatregelen. Tegelijkertijd geeft bijna de helft van de inwoners toe zelf ook meer te kunnen doen om de stad duurzamer en de lucht schoner te maken. 

Enquête

Dat blijkt uit de zogenoemde Omnibusenquête die de gemeente jaarlijks onder haar inwoners houdt. Hierin wordt onder meer gevraagd naar het belang dat Rotterdammers hechten aan duurzaamheid, klimaatbeleid, vergroening en verbetering van de luchtkwaliteit.

Meer fietsen

Schone lucht wordt door 68 procent van de inwoners als ‘heel belangrijk bestempeld’, zo blijkt. Bijna 8 op de tien inwoners geeft om die reden aan meer te zouden willen fietsen dan ze nu doen. Waarom dat er niet van komt blijft onduidelijk, wel gaat de gemeente het fietsen in de stad promoten en extra faciliteren, zo liet woordvoerster Anne Feiner namens verantwoordelijk wethouder Pex Langenberg weten.


Gesterkt in beleid

Ondanks dat de meeste inwoners dus vinden dat ze zelf ook meer zouden moeten doen tegen luchtvervuiling en klimaatverandering, kijken zij voor concrete maatregelen toch vooral naar de gemeente en het bedrijfsleven. Langenberg voelt zich volgens zijn woordvoerster door de uitkomsten van de enquête gesterkt in het verscherpte duurzaamheidsbeleid dat vorige maand door de raad is aangenomen.


Milieuzone

Belangrijk onderdeel daarvan is de instelling van een milieuzone. Vanaf 2016 zijn dieselwagens van voor 2001 en benzine wagens van voor 1992 niet meer welkom in grote delen van het centrum en op de toegangswegen daarnaartoe. ‘Er was natuurlijk tegenstand tegen de maatregelen, maar uit de enquête blijkt dat de meeste Rotterdammers doorvoering ervan toch gerechtvaardigd vinden’, aldus Feiner.

Minder roet

De doelstelling van de gemeente is om in 2018 met name het schadelijke roetgehalte in de lucht met 40 procent te hebben teruggedrongen. Met de huidige plannen moet dat haalbaar zijn, stelt Feiner. Zo niet, dan lijkt het draagvlak voor strengere maatregelen volgens haar op voorhand aanwezig,

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre
Het blijft treurig dat Pex met dit soort enquetes en met flutregelingen over oude diesels blijft aanrommelen.
Moet de luchtkwaliteit beter? Sluit zestienhoven, de raffinaderijen en de kolencentrales, waarvoor de gemeenten en provincie vergunningen hebben gegeven. En dus zelf boter op het hoofd hebben. Verban ook alle logistieke centra. Dat zet heel wat meer zoden aan de dijk qua emissiereductie dan die paar duizend nog rijdende oude dieseltjes van particulieren aanpakken. En ja, dat kost ook duizenden banen en noopt tot schadevergoeding. Maar dat vindt Pex vast niet erg. Dat krijgt hij er vast door in het college. Ik neem aan dat hij op zijn vakantie ergens met een bolkenknots en gehuld in berenvel rond loopt? Wel rauw vlees eten Pex,houtgestookt vuur is immers ook slecht voor het milieu.
Advertentie