Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rotterdam steekt 330 miljoen in Zuid

Het project, met een totale looptijd van ruim 20 jaar, omvat de omgeving van winkelcentrum Zuidplein en sportpaleis Ahoy. Het hele gebied gaat op de schop.

02 november 2013

Met een ingreep van 330 miljoen euro gaat Rotterdam zijn Hart op Zuid reanimeren. Het project, met een totale looptijd van ruim 20 jaar, omvat de omgeving van winkelcentrum Zuidplein en sportpaleis Ahoy. Het hele gebied gaat op de schop.

Problemen in een klap oplossen

Dat heeft wethouder Hamit Karakus (wonen, ruimtelijke ordening, vastgoed en stedelijke economie) vrijdag bekendgemaakt. Met de ontwikkeling van Hart op Zuid wil de gemeente in één klap de ruimtelijke, economische en sociaal-maatschappelijke problemen in het gebied oplossen.

Rotterdam heeft lang gezocht naar een partner om het project mee uit te voeren. Die is gevonden in het beursgenoteerde Ballast Nedam. De visie van dit bedrijf sluit het beste aan op wat de stad met Hart van Zuid voor ogen staat.

Internationaal congrescentrum

Ahoy wordt uitgebreid met een internationaal congrescentrum, een muziekhal met plek voor 7000 bezoekers, een bioscoop en een viersterrenhotel. Theater Zuidplein krijgt samen met de bibliotheek plek in een kunstenpand aan het nieuwe Plein op Zuid. Het winkelcentrum krijgt een enorme bordestrap als entree vanaf datzelfde plein. Zwembad Charlois verhuist naar het huidige deelgemeentekantoor.

Gemeente zet 110 miljoen euro opzij

Ook het busstation, dat dagelijks 75.000 passagiers verwerkt, wordt vervangen. Een autoluwe Gooilandsingel, waarlangs woningen komen, verbindt het bus- en metrostation Zuidplein met Ahoy. De gemeente heeft 110 miljoen euro, een derde van de totale investering, voor het nieuwe Hart op Zuid opzijgelegd. Ballast Nedam, wethouder Karakus en burgemeester Ahmed Aboutaleb hebben vrijdag hun handtekening gezet onder het contract.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kobus
Rotterdam heeft al miljarden in Zuid gestoken. Het heeft allemaal niet geholpen, het blijft een onsamenhangend gebied met een uitstraling van verpaupering.

En dan zou een bescheiden investering van 330 miljoen in 1 klap de problemen lossen ? Dat gelooft waarschijnlijk alleen wethouder Karakus, de PvdA-lijsttrekker die zijn allochtone achterban probeert te paaien.
Advertentie