Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rotterdam start met grote uitrol glasvezel

Rotterdam start deze maand met de aanleg van glasvezel. Kralingen-West is de eerste Rotterdamse wijk die wordt ‘verglaasd’. Het bedrijf L2Fiber Rotterdam wil in de komende drie tot vijf jaar de 295.000 woningen in de stad van een aansluiting voorzien.

07 december 2018

Rotterdam start deze maand met de aanleg van glasvezel. Kralingen-West is de eerste Rotterdamse wijk die wordt ‘verglaasd’. Het bedrijf L2Fiber Rotterdam wil in de komende drie tot vijf jaar de 295.000 woningen in de stad van een aansluiting voorzien.

Financiering

Volgens de gemeente Rotterdam is het de eerste keer dat een Nederlandse stad op deze schaal wordt aangesloten op een glasvezelnetwerk. De gemeente faciliteert de aanleg, maar betaalt het netwerk zelf niet. De aanleg wordt gefinancierd door private partners. Het Rotterdamse glasvezelnetwerk wordt een open netwerk, waarop verschillende aanbieders hun diensten kunnen leveren. Rotterdammers kunnen gebruik blijven maken van hun bestaande internet-infrastructuur als ze dat willen. L2fiber vraagt alleen of ze hun deur wel willen opendoen voor de aannemer die het netwerk zal aanleggen. Als een huiseigenaar op een later tijdstip toch een aansluiting wil, moet er fors betaald worden.

Basis

Wethouder Barbara Kathmann (PvdA, Economie) noemt glasvezel een belangrijk infrastructurele basis voor de stad van de toekomst. ‘Glasvezel zorgt voor snel en betrouwbaar internet voor big data bedrijven of andere bedrijven die grote hoeveelheden informatie verwerken. Zoals de creatieve industrie, waar onder andere games worden ontwikkeld. Maar er zijn meer voordelen dan alleen een nieuwe, snellere verbinding. Een open glasvezelnetwerk stimuleert de ontwikkeling van nieuwe diensten zoals zorgdiensten om langer thuis te wonen. Dat betekent ook weer extra banenkansen. Rotterdam wordt met dit netwerk leefbaarder én we versterken het vestigingsklimaat.’

Scepsis

L2Fiber koos voor een start in Kralingen, omdat de wijk een grote diversiteit kent in zowel bewoners als bebouwingsvormen. Volgens de initiatiefnemers zal de verdere uitrol zich als een olievlek uitspreiden over de stad. Toch is Oscar Kuiper, eigenaar van L2Fiber, zich bewust van de scepsis onder de Rotterdamse bevolking. Er zijn immers eerder plannen geweest voor een verglazing van de stad. ‘We zijn niet de eerste partij die dit aankondigt’, geeft Kuiper toe. ’Maar ik zit al twintig jaar in de glasvezel en weet waar ik het over heb. De vergunning voor Kralingen is rond. Het geld is beschikbaar en we zijn zelfs al begonnen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie