Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rode Kruis houdt rekening met helpen heel Limburg

Het Rode Kruis houdt er rekening mee dat hulp moet worden geboden aan heel Limburg. Ook houdt de organisatie er rekening mee dat meer opvang nodig is voor mensen die hun woningen wegens hoogwater hebben moeten verlaten. Dat zei een woordvoerster van het Rode Kruis donderdagochtend tegen het ANP.

15 juli 2021
Rode-Kruis-shutterstock-1563060892.jpg

Het Rode Kruis houdt er rekening mee dat hulp moet worden geboden aan heel Limburg. Ook houdt de organisatie er rekening mee dat meer opvang nodig is voor mensen die hun woningen wegens hoogwater hebben moeten verlaten. Dat zei een woordvoerster van het Rode Kruis donderdagochtend tegen het ANP. Er wordt meer water verwacht.

Meer overlast

In Limburg wordt donderdag hard gewerkt om de enorme overlast het hoofd te bieden die de hevige regenval van woensdagavond en -nacht heeft veroorzaakt. In Valkenburg staat het centrum onder water, een brug is ingestort en mensen worden geëvacueerd uit hun huizen. In de middag en avond verwacht het KNMI nog 10 tot 20 millimeter regen in Limburg, wat samen met het stijgende rivierwater voor nog meer overlast zal zorgen.


Mensen opvangen

Het Rode Kruis gaat tweehonderd veldbedden naar Maastricht brengen op verzoek van de gemeente, voor mensen die wegens de overstroming moeten worden opgevangen. Er zijn op dit moment vijfhonderd extra bedden naar Limburg onderweg om ook in andere verzoeken te kunnen voorzien. Woensdag leverde het Rode Kruis al vijftig veldbedden aan Gulpen-Wittem.

 

Exponentieel erger

Vrijwilligers van het Rode Kruis uit het hele land staan volgens de woordvoerster klaar om in Limburg hulp te bieden. De problemen kunnen exponentieel erger worden als er meer hoosbuien komen, aldus de woordvoerster. Momenteel biedt het Rode Kruis de helpende hand in het zuiden van de door wateroverlast geplaagde provincie, in met name Gulpen-Wittem, Simpelveld en Valkenburg.

 

Kwetsbare oudere mensen

Het Rode Kruis helpt in Valkenburg mensen die door het leger uit een zorgcentrum zijn geëvacueerd. Het gaat om 140 kwetsbare oudere mensen, zegt de organisatie. 'Het Rode Kruis gaat hen opvangen en zal indien nodig psychische zorg verlenen. Daarna gaan de hulpverleners hen begeleiden naar de hotels waar ze worden ondergebracht.'

 

Brug weggeslagen

Een brug over de Geul in Valkenburg is door woest stromend water weggeslagen. Enkele andere bruggen over de rivier zijn instabiel, aldus burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg donderdag. Prevoo heeft het leger gevraagd om een noodbrug aan te leggen. Op dit moment is het onmogelijk om van de oostkant naar de westkant van het Limburgse heuvellandstadje te gaan. Het oversteken van de Geul is te gevaarlijk, aldus de burgemeester. Verder riep de burgemeester het rijk op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen in werking te stellen.

 

Roermond

In Roermond worden honderden woningen ontruimd. Dat heeft alles te maken met de snel stijgende Roer en zijriviertje de Hambeek. Alle woningen die rond de Hambeek in Roermond liggen worden geëvacueerd. Het zou gaan om vijfhonderd woningen. Dat heeft burgemeester Rianne Donders van Roermond donderdagmiddag bekendgemaakt. Zij riep bewoners op alvast spullen te pakken en in veiligheid te brengen. Meer wordt bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de Veiligheidsregio Limburg Noord in Venlo donderdagmiddag om 15.30 uur.

 

Ramptoeristen

De Mobiele Eenheid gaat de gemeentegrens van Valkenburg bewaken om ramptoeristen uit het overstroomde heuvellandstadje te weren. Prevoo kondigt daartoe donderdagmiddag een noodverordening af. 'Wij krijgen meldingen van hotels dat ze gebeld worden door mensen die een kamer willen om te komen kijken. Je gelooft het niet!', zei Prevoo in een toelichting tegen rampenzender L1.

 

Hinder binnenvaart

De binnenvaart ondervindt veel hinder van de hoge waterstand in het stroomgebied van de Maas. Bij Maastricht is al een keersluis gesloten, waardoor verkeer van binnenvaartschepen in zuidelijke richting door het Julianakanaal is afgesloten. Als de waterstand verder sterk blijft stijgen kan de gehele binnenvaart in Limburg worden stilgelegd, aldus de regiocoördinator voor Zuidoost-Nederland van branchevereniging Koninklijke BLN-Schuttevaer.

 

Snellere hulp

CDA en GroenLinks in de Tweede Kamer willen dat het overstromingsgebied in Zuid-Limburg wordt uitgeroepen tot rampgebied. Op die manier kan de overheid volgens hen sneller en meer hulp bieden aan het getroffen gebied. De twee partijen stellen daarover donderdag spoedvragen aan het demissionaire kabinet.

 

Extra controle dijken

Waterschap Limburg gaat donderdagmiddag waterkerende kades en dijken langs de Maas extra controleren, om te zien of er risico bestaat dat ze overlopen als de afvoer van de Maas donderdagavond een extreem hoge stand bereikt. De waterkeringen langs de Maas zijn berekend op een piekafvoer van 3800 kubieke meter per seconde bij Sint Pieter. Rijkswaterstaat verwacht dat de afvoer zal stijgen naar ruim 3000 kubieke meter per seconde, maar dat kan nog hoger of lager uitvallen. (ANP/redactie)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie