Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rioolheffing moet sterk omhoog

Het riool in Nederland is dik in orde, maar op leeftijd. Om vervanging te betalen moet de heffing voor burgers flink omhoog, waarschuwt RIONED.

29 november 2013

De rioolheffing zal de komende jaren met minstens 3 procent boven de inflatie moeten uitstijgen. Tegelijkertijd moeten gemeenten de verleiding weerstaan om te bezuinigen op rioolonderhoud. Alleen dan zullen de toekomstige hoge kosten van vervanging en onderhoud kunnen worden opgevangen.

Benchmark RIONED: riool in orde

Dat blijkt uit de Benchmark Rioleringszorg die de Stichting RIONED donderdag aan de VNG en aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. De conclusie is dat de 123.000 kilometer aan riool die Nederland telt er in zijn algemeenheid goed bij ligt. Het stelsel werkt goed, er is geen achterstallig onderhoud, gemeenten werken bedrijfsmatig en houden daardoor de kosten goed in de hand. De heffing voor de burgers bedraagt nog geen 50 cent per aansluiting per dag en stijgt met slechts 1 procent per jaar.

Neiging tot bezuiniging
Juist omdat het zo goed gaat ziet RIONED om zich heen gemeenten die denken dat er dus wel wat bezuinigd kan worden op het riool ‘Natuurlijk is het aanlokkelijk om bij krimpende budgetten wel een verzorgingstehuis open te houden en dan maar wat minder te investeren in ondergrondse pijpen die niemand ziet’, stelt Rob Hermans, senior projectmanager bij RIONED.

Waarschuwing: bezuinig niet!
Toch is dat uiteindelijk erg onverstandig, zo waarschuwt RIONED. ‘Gezien de leeftijd van het riool staat er een grote vervangingsronde voor de deur. Dat klemt des te meer daar deze kosten in het verleden uit de grondprijzen werden betaald. Maar tegenwoordig moet de vervangingsinvestering uit de rioolheffing zelf worden betaald.' 

Stijging heffing onvermijdelijk
Om dat op te brengen zal de heffing volgens Hermans met 3 tot 4 procent boven en de inflatie omhoog moeten. Hij begrijpt wel dat dit in de huidige tijden geen prettige boodschap is. ‘Het zal de kunst zijn om hier draagvlak voor te verwerven. Maar noodzakelijk is het wel’.

Ook ouderdom personeel vraagt aandacht
Behalve de ouderdom van het riool is ook de gemiddelde leeftijd van de rioolbeheerder zelf een puntje van zorg: ‘De Benchmark maakt duidelijk dat veel ervaren beheerders komende jaren met pensioen gaan. Personele kwetsbaarheid is daarom één van de aandachtspunten’.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Smit / Manager
Rioned moet niet generaliseren. Het ligt erg genuanceerd hoe je als gemeente het financieel hebt geregeld!
sandra / nvt
Vreemd juist iets gelezen dat door vernieuwing qua techniek en het plaatsen van manchetten van binnenuit de renovatiekosten met 50 % gereduceerd worden!
Advertentie