of 59345 LinkedIn

Rijksbouwmeester: ‘De politiek moet wakker worden’

Foto: Arenda Oomen
Foto: Arenda Oomen

Met de benoeming van Rijksbouwmeester Frits van Dongen in het “Herbestemmingsteam” hoopt voorzitter Duco Stadig dat de urgentie van het leegstandsvraagstuk bij de politiek doordringt.

Herbestemming
Het onafhankelijke Herbestemmingsteam, kortweg H-team, agendeert kwesties die herbestemming van leegstaand vastgoed bevorderen. Van Dongen is opvolger van Rijksadviseur voor het Cultureel Erfgoed Wim Eggenkamp. Voor Van Dongen is herbestemming dé opgave van de komende jaren. ‘Daarbij gaat het niet alleen over het redden van lege gebouwen, maar ook over het benutten van braakliggende terreinen en het voorkomen van de verloedering van wijken en buurten. Kortom, het gaat over het economische en sociaal-culturele vestigingsklimaat van Nederland.”

Urgentie onvoldoende doorgedrongen
Volgens Duco Stadig, voorzitter van het H-team, zorgt het toetreden van de Rijksbouwmeester tot het H-team gelijk voor nieuwe impulsen. ‘In de wereld van het vastgoed, erfgoed en ontwerp staat het vraagstuk van herbestemming wel op de agenda. Daar vindt op dit moment al veel innovatie plaats. Maar als je de politieke programma’s leest en de ambtelijke discussies in Den Haag volgt, dan lijkt de urgentie van het leegstandsvraagstuk en de kans die herbestemming biedt nog onvoldoende doorgedrongen.’

Dominostenen
Stadig wijst erop dat de bouw grotendeels is stilgevallen en faillissementen bij bouwers, hun toeleveranciers en ontwikkelaars helaas aan de orde van de dag zijn. ‘Klassieke opdrachtgevers, zoals gemeenten en corporaties, zijn nauwelijks nog in staat om projecten van de grond te tillen.’ Stadig sluit niet uit dat deze stilstand in de bouw een forse negatieve impuls geeft aan de hele samenleving. ‘Daardoor kunnen vertrouwde zekerheden als dominostenen gaan vallen: banken, beleggingen, pensioenen, koopkracht, concurrentiekracht.

Leeg vastgoed is crisisbron
Dit soort aspecten rondom vastgoed hangen volgens Stadig allemaal met elkaar samen. ‘Er is crisis in de wereld en dan kijken we eerst naar Griekenland en Spanje, maar een minstens zo belangrijke crisisbron staat vlak voor onze neus: leeg vastgoed.’ Samen met Van Dongen en de rest van zijn H-team gaat Stadig dan ook bepalen wat zij de aanstaande formateur hierover zullen meegeven. ‘De politiek moet wakker worden. Geen tijd te verliezen.’

Lees in de nieuwe Binnenlands Bestuur ook: ‘Schuurvilla moet platteland redden’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Een ander geluid op
Mooi om weer over de markt te praten. Leidt af van de eigen verantwordelijkheid, Maar hoe staat het eigenlijk met leegstaande overheidskantoren?
Door johan (projectmedewerker RO) op
gewoon de markt zijn wer lsaten doen. Er zijn miljarden verdiend met die onroerend goed markt. Als een pan verpauperd, afbreken voor kosten van de projectontwikkelaar en verhuren als stadstuin enz.
Door gerrie op
Ik woon zo vrij dat ik geen last heb van mijn buren. Helaas kunnen ambtenaren dit niet permitteren. Die doen heel veel overleggen, vergaderen en rapportjes schrijven. Bij mij komt zo weinig mogelijk op papier en zoveel mogelijk rechtstreeks in mijn zak. Dat doe ik door te werken, 7 dagen per week.
Door bert op
Werkende mensen ervaren van niemand overlast. Het zijn altijd die mensen die de hele dag niks doen. Als je echt werkt hoef je 's avonds niet te gaan sporten en slaap je 's nachts altijd goed.
Door Criticus (Ambtenaar - 'zalig zijn de onwetenden') op
Totdat uw buurman een erfafscheiding aanvraagt van 5 meter hoog. de voortuin asfalteert en auto's gaat verkopen.
Door gerrie op
Er moet een eind komen aan die bestemmingsplannenflauwekul. Die zijn niet meer van deze tijd. Remt de economie enorm.