of 62812 LinkedIn

Rijk moet regie nemen in funderingsproblematiek vindt VNG

© Shutterstock
© Shutterstock
6 reacties

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat het Rijk de problemen rond verzakkende huizen oplost. De gemeenten kunnen daarbij zelf niet de regie nemen, omdat de funderingsproblematiek volgens de VNG te groot is.

Financieel in de knel
‘Verzakkende huizen vormen een groot maatschappelijk probleem waardoor huiseigenaren financieel volkomen in de knel kunnen komen. Gemeenten kunnen hun inwoners hierbij niet helpen’, aldus de VNG. Zo hebben gemeenten volgens de VNG nauwelijks invloed op de lage grondwaterstand, waardoor de verzakkingen van huizen worden veroorzaakt. De vereniging vindt dat er een landelijke en projectmatige aanpak door Rijk, waterschappen, provincies en gemeente samen nodig is, waarbij één ministerie de leiding neemt.

Funderingslabel
Maandag bleek uit onderzoek van het televisieprogramma De Monitor dat panden vanaf volgend jaar een funderingslabel krijgen als ze getaxeerd worden. Naar verwachting zullen zo'n 250.000 huizen een hoog risicolabel krijgen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
@Petra. De funderingsproblemen hangen vooral samen met de klimaatverandering en niet of nauwelijks met onvoldoende inspelen van Overheden mbt afwatering. Je kunt een Overheid niet de schuld geven van het feit dat het onvoldoende regent.
Door Petra op
@ Joost

Dat staat toch los van het feit dat de huidige woningeigenaar straks veel geld kwijt is voor herstel van zijn fundering?

Of denkt u dat iedereen die daar last van heeft zijn huis er dan maar afschuift en nieuw bouwt?
Door Joost (ambtenaar) op
Veel eigenaren hebben hun pand voor een prikkie gekocht, omdat verkoper en koper wisten dat de fundering slecht is. En die gaan straks hun hand ophouden van 'mag ik effe vange!' Zoals Spijker al zegt: eigenaarsrisico
Door Toine Goossens op
Correct Petra, ook voor mijnschade is er een gemeenteoverschrijdende regeling.

Overigens is alleen de lokale overheid verantwoordelijk voor De bodem aan het oppervlak.
In Groningen hebben gemeenten en provincie die verantwoordelijkheid altijd ver van zich afgegooid. De slappe grond in Groningen eiste stevige funderingen. Dat is in het Noorden veel te laat in de bouwvoorschriften opgenomen. Die aansprakelijkheid werd doorgeschoven naar het rijk. Met alle ellende over de schuldvraag als gevolg.

Dit is dus een hele stap voor de VNG. Eindelijk erkennen gemeenten nu dat autonomie zijn beperkingen heeft. Laat dit een begin zijn in het gemeentelijk denken.
Door Petra op
@Spijker
Een eigenaar heeft invloed op de onderhoudsstaat van zijn huis, niet op de grondwaterstand of bodemverzakking die is ontstaan door gas- of zoutwinning.

Ik ben het dan ook niet eens met uw opmerking dat verzakkingen per definitie een eigenaarsrisico zijn. Door fout beleid van de overheid (ook Waterschappen en Provincies) worden huiseigenaren opgezadeld met soms enorme financiële consequenties.

U woont zeker niet in het Noordelijke aardgaswinningsgebied? Al die onbewoonbare huizen daar is ook een kwestie van 'eigen schuld en los het zelf maar op'? Daar hebben de woningeigenaren na jaren rechtszaken de overheid zover gekregen dat er is toegegeven dat de bodemverzakkingen en aardbevingen door de gaswinning ontstaan (en nog wel 40 jaar door zullen gaan). De facilitering van de overheid m.b.t. onderzoek naar oorzaken is ook al jaren zwaar onder de maat.
Door Spijker (n.v.t.) op
Eventuele problemen rond verzakkende huizen (funderingsproblematiek) behoort primair tot het eigenaarsrisico. Overheden zouden hooguit kunnen/moeten faciliteren op het gebied van algemeen onderzoek naar de oorzaken.