of 63908 LinkedIn

‘Rijk gaat ingrijpen bij met bouw treuzelende gemeenten’

Het rijk zal niet treuzelen om in te grijpen als nieuwbouwplannen van gemeenten te traag van de grond komen. Dat stelde topambtenaar Chris Kuijpers, geciteerd in Cobouw, eerder deze week op een woningmarktdebat georganiseerd door de NVB Bouw. Volgens hem neemt het rijk in het nieuwe regeerakkoord de regie weer meer in handen.

Het rijk zal niet treuzelen om in te grijpen als nieuwbouwplannen van gemeenten te traag van de grond komen. Dat stelde topambtenaar Chris Kuijpers, geciteerd in Cobouw, eerder deze week op een woningmarktdebat georganiseerd door de NVB Bouw. Volgens hem neemt het rijk in het nieuwe regeerakkoord de regie weer meer in handen.  

Verduurzaming

De sturing van het rijk is volgens Kuijpers, directeur generaal bestuur en wonen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, nodig om grotere stappen te maken met de verduurzaming van de woningvoorraad. De overheid moet in zijn ogen activistischer worden en condities stellen, bijvoorbeeld bij gasloos bouwen. ‘Dat is misschien wat we te weinig gedaan hebben. We hebben nu zo’n zevenduizend klimaatneutrale woningen; in 2030 moeten we er twee tot drie miljoen hebben.’

 

Krapte bestrijden

Ook is volgens hem een sterkere rol van het rijk nodig om meer vaart te maken met nieuwbouw en zo de krapte op de huizenmarkt te bestrijden. Kuijpers gaf de duizenden woningen als voorbeeld die gepland staan op het voormalige vliegveld Valkenburg. ‘Katwijk wil het bestemmingsplan niet maken’, volgens Kuijpers. Het rijk gaat zich in deze kwestie mengen, verzekerde Kuijpers de bezoekers van het debat.

 

Verbaasd

In Katwijk wordt verbaasd op de uitlatingen van Kuijpers gereageerd. ‘Om een snelle start van de woningbouw mogelijk te maken zijn het rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Katwijk juist samen bezig met de ruimtelijke procedures, zoals de nota Reikwijdte en detail, de mer en het bestemmingsplan. Het klopt dus niet dat de gemeente Katwijk het bestemmingsplan niet wil maken’, aldus wethouder Klaas Jan van der Bent (ruimtelijke ordening, ChristenUnie). ‘We zullen de heer Kuijpers bijpraten zodat hij weer op de hoogte is van de laatste stand van zaken.’ 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door D. Hake (adviseur) op
Wat een gotspe van dhr. Kuijpers! Tijdens de crisis kregen gemeenten van Rijk en provincie steeds te horen dat ze 'overmatige' plancapaciteit moesten schrappen en afboeken op de grondexploitatie. De paar gemeenten die dat deden, hebben daar spijt van. De meeste bestuurders en ambtenaren hebben de varkenscyclus vaker meegemaakt en gewoon afgewacht tot de crisis voorbij ging. Zij kunnen nu verder met de plannen van vóór 2008. Kwestie van bestemmingsplan updaten en bouwen maar. Aan de enorme werkdruk bij RO, milieu en BWT afdelingen merk je dat het aan de gemeenten niet ligt. Het probleem ligt bij de leden van NVB Bouw, die tijdens de crisis massaal personeel ontsloegen of een faillissement in scene zetten. Die bedrijven hebben nu te weinig mankracht om huizen te bouwen. Maar dat vertellen ze niet aan Chris Kuijpers, lekker de gemeenten de schuld geven.

Ook wat betreft gasloos bouwen is de wil er al lang bij gemeenten, helaas is er nog steeds een wettelijke aansluitplicht. Desondanks worden er al gasloze wijken gebouwd. Het Rijk moet zich juist minder met de gemeenten bemoeien!
Door H. Wiersma (gepens.) op
Op sommige dossiers (o.a. gasloos bouwen, bouwplannen uit de koelkast) heeft Kuijpers natuurlijk groot gelijk. Punt is echter dat hij daarmee in feite als mosterd na de maaltijd komt: regeren is immers vooruit zien. En dat missen we al 1,5 jaar bij BZK, provincies, gemeenten, corporaties, ontwikkelaars en bouwers!
Door sjon (pensionado) op
Ik denk dat de heer Kuijper zich door de verkeerde lobbyisten heeft laten inpraten. De feiten kloppen niet. Wat een blamage.
Door Johan (mee-lezer) op
Ai. Dhr Kuijpers praat over van bovenaf de regie overnemen maar kent de stand van zaken niet. Dat belooft nog wat.........
Valse start zullen we maar zeggen.