of 63000 LinkedIn

Retourpremie voor plastic bij sportclub en kerkkoor

Staatssecretaris Mansveld van Milieu (PvdA) heeft donderdag met succes haar voorstel verdedigd om statiegeld op grote Pet-flessen voorlopig te handhaven.

Staatssecretaris Mansveld van Milieu (PvdA) heeft donderdag met succes haar voorstel verdedigd om statiegeld op grote Pet-flessen voorlopig te handhaven. Gemeenten komen in samenwerking met bedrijfsleven en milieu-organisaties voor 1 oktober met een plan voor een groot aantal proefprojecten die via een retourpremiesysteem de inzameling van kleine petflesjes bij scholen en sportclubs moeten bevorderen. Dat moet bijdragen aan de vermindering van zwerfafval.

Lobby
Tevredenheid alom donderdag 25 juni in de Groen van Prinstererzaal in de Tweede Kamer. Vrijwel alle Kamerleden in Vaste Kamercommissie Milieu betuigen hun steun aan de standvastigheid van Staatssecretaris Mansveld van Milieu. Zij trotseerde de lobby van frisdrankproducenten en verpakkende bedrijven. In ruil voor hun inzet om meer plastic in te zamelen, willen zij af van statiegeld op grote flessen. Vorige week bleek dat de bedrijven niet hadden voldaan aan hun belofte om PVC-houdende verpakkingen uit de supermarkt te verbannen. Dat was voor Mansveld aanleiding voor strikt vasthouden aan statiegeld.

Kleine beloning

Uit de discussie donderdag bleek wel dat de milieuspecialisten van de fracties nog vragen hebben bij het plan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om bij wijze van proef in veertig gemeenten in totaal 1 miljoen mensen te bewegen meer kleine petflesjes in te leveren. Daartoe moeten zij worden verleid met een kleine beloning voor een maatschappelijke organisatie van hun gading. Een milieudoel, sociale doelen en financiele doelen moeten op die manier samenvloeien. Vragen van D66, Groen Links en PvdA gingen over de hoogte van de premie, hoe de resultaten worden gemonitord en of er een goede nul-meting wordt gedaan.

Grijpstuivers
Dat laatste is belangrijk. Want nu al gaan veel van die populaire kleine frisdrankverpakkingen in het plastic heroes-systeem van bollen en zakken. Ze zwerven echter ook vaak over straat. Benaderen van scholen en de jeugdteams van sportclubs kan dus een slimme manier zijn om de hoeveelheid over straat zwervende varpakkingen tegen te gaan. Straks gaan kinderen voor hun scoutingclub, voetbalclub of kerkkoor nog zwerfvuil rapen, in de wetenschap dat ze er een paar grijpstuivers voor krijgen om de kas van club te spekken.

Rustig wachten
Mansveld wimpelde alle suggesties om opheldering of transformatie van de retourpremie richting statiegeld op kleine flesjes gemakkelijk af. ‘Het is niet mijn plan’, zei ze. ‘Laten we rustig wachten tot de initiatiefnemers 1 oktober meer bekend maken.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door sivert dieters (burger) op
in de tijd van kerkkoren had je geen PET-troep dus dit ontgaat mij volledig : misschien bedoelt men afval van pepermuntrolletjes ???
Door Ron de Jong (Burger) op
Inzameling van kleine petflessen door het kerkkoor gaat het verschil maken in Nederland, want oh oh oh wat zit daar een inzamelingskracht achter.

De sportclub en het kerkkoor! GENIAAL!

Alleen een sportieve christen die koorknaapjes een warm hart toedraagt kan zoiets bedacht en besloten hebben.

Wat een aanfluiting!