Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Restwarmte is het nieuwe gas’

In Nederland gaat jaarlijks een vermogen van 2000 MW de lucht in of belandt als warm koelwater in de rivier. Het is allemaal nu nog overtollige warmte van grote bedrijven en installaties als die van ARN, elektriciteitscentrales en veel petrochemische bedrijven. De totale energetische waarde van deze restwarmte bedraagt 2000 MW. Dat komt overeen met twee kolencentrales.

26 oktober 2014

Stadsverwarming is een oude manier om woningen warm te krijgen. Ging dat vroeger met kolen en gas, moderne warmtenetten bieden uitgelezen kansen om de grootschalige leidingstelsels te verduurzamen.

Warm water
In Nijmegen worden in het plan de Waalsprong begin volgend jaar 14 duizend woningen van warmte worden voorzien met behulp van een simpel stelsel van buizen met warm water. De warmte is afkomstig van de afvalverbrandingsinstallatie, tegenwoordig afval-energiecentrale, in Weurt. Op termijn voorziet Nijmegen in een uitbreiding van het net in de richting van de campus van de Radboud Universiteit, waarbij oudere huizen uit de omliggende wijken worden aangesloten.

Niet duurzaam
‘Je kan zeggen dat de warmte van een afvalverbrandingsinstallatie als ARN die in Weurt het warmtenet gaat voeden niet honderd procent duurzaam is’, zegt wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks). ‘Maar voorlopig zal er afval zijn waarvan altijd een deel moet worden verbrand. En dan is het beter om met die warmte duizenden woningen te verwarmen dan het klimaat op te warmen.’

Overtollige warmte
In Nederland gaat jaarlijks een vermogen van 2000 MW de lucht in of belandt als warm koelwater in de rivier. Het is allemaal nu nog overtollige warmte van grote bedrijven en installaties als die van ARN, elektriciteitscentrales en veel petrochemische bedrijven. De totale energetische waarde van deze restwarmte bedraagt 2000 MW. Dat komt overeen met twee kolencentrales.

Doodzonde.
De warmte kan worden benut in warmtenetten als die in Nijmegen. Niet de behoefte aan elektriciteit maar warmte vormt de grootste energiepost in Nederland. Veertig procent van de energievraag is nodig voor verwarming, slechts een kwart gaat op aan stroom.

Blokverwarming
Warmtenetten bieden daarom soelaas, getuige de ongeveer vijftien grootschalige warmtenetten in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Purmerend, Almere, Tilburg en Breda. Daarnaast zijn er nog zo’n 300 kleinere netten, die in totaal 350 duizend huishoudens van warmte voorzien. Ten slotte kennen 500 duizend Nederlandse huishoudens blokverwarming. Daar zorgt een grote gasgestookte ketel in maximaal drie portiekflatblokken (maximaal 300 huishoudens per ketel) voor warmte. Die blokken kunnen na afschrijving van de gasgestookte ketels gemakkelijk op een grootschalig warmtenet worden aangesloten. In Purmerend draait het warmtenet op houtsnippers van Staatsbosbeheer.

Warmteweg
Deze week rondt Rotterdam samen met Eneco een tweede grootschalig warmtenet, de ‘Leiding over Noord’ af, waarin de warmte van afvalenergiecentrale AVR via een 16,8 kilometer lange pijp liefst 95 duizend Rotterdamse woningequivalenten van warmte voorziet. ‘Onderweg’ worden Schiedam en Vlaardingen in de toekomst vermoedelijk aangesloten. Rotterdam had met NUON al een warmtenet met een capaciteit voor 50 duizend woningen op de Zuidoever, ‘de Nieuwe Warmteweg’.

Warmterotonde
Maar Rotterdam wil meer. Eveneens deze week ondertekent de stad een bestuurlijke opdracht om nog veel meer restwarmte van bijvoorbeeld de petrochemische industrie in het havengebied en van twee kolencentrales op de Maasvlakte te benutten. In samenwerking met onder meer het Havenbedrijf en de provincie Zuid-Holland wordt onderzocht of een heuse ‘warmterotonde’ op weg naar de duizend hectare kassen in het Westland in 2020 ook 350 duizend woningen in Den Haag en Delft van warmte kan voorzien. De aanleg daarvan en van de rest van de rotonde kost wel een paar centen, 4,3 miljard euro. Volgens een studie van CE Delft zou het tijdens de levensduur van het net, geschat op vijftig jaar echter 6,3 miljard euro aan baten opleveren.

Nutsbedrijf
In Nijmegen is een PPS-constructie opgericht waarin NUON en Alliander liefst honderd miljoen euro in het warmtenet investeren. Nijmegen financiert op afstand mee in de ‘onrendabele top’. Ook wethouder Tiemens ziet de kentering. ‘Gemeentelijke overheden gaan weer meer hun verantwoordelijkheid nemen als nutsbedrijf. Er ontstaat een slinger terug van de multinationale energiebedrijven naar lokale energiebedrijven.’

Lokale energiecorporaties
Het sluit ook mooi aan op de onstuitbare opmars van lokale energiecoöperaties van bewoners die vaak in samenwerking met en met steun van de gemeente zonnepanelen aanbrengen of een windmolen exploiteren. ‘De gemeente Purmerend gaat ook snoeihout leveren voor het warmtenet’, zegt warmtenetdirecteur Gijs de Man. ‘Het is niet uitgesloten dat er op een gegeven moment op de gemeentelijke milieustraten ook faciliteiten komen waar burgers het houtige snoeiafval uit hun tuinen kunnen brengen. Dat is een mooie kringloop’

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Mans / energieprofessional
Dit kern van dit artikel is dat de positie van warmtenetten in de energietransitie in Nederland cruciaal is. Willen we in de toekomst onze huizen blijven verwarmen en daarbij minder fossiele energie verbruiken, dan hebben we warmtenetten nodig. Het gros van de woningen die in 2050 duurzaam moeten worden verwarmd bestaat nu al. Na-isolatie mogelijkheden zijn er natuurlijk ook, maar het effect op de energietransitie van alleen isolatie is te beperkt. Warmtenetten die gebruik maken van duurzame bronnen als geothermie, biomassacentrales en restwarmte uit de industrie zijn in stedelijke agglomeraties hèt alternatief voor aardgas. Door aansluiting op een warmtenet reduceer je het fossiele energieverbruik met 50 tot 90%, afhankelijk van de warmtebron. Dát is de kern van de boodschap.



Natuurlijk zijn er daarnaast enkele spanningsvelden, zowel technisch, economisch als organisatorisch. Een kritische noot is terecht en de warmtesector werkt hard aan vernieuwing. Daarbij moet je denken aan nieuwe vormen van samenwerking, nieuwe vormen van tarifering en verduurzaming van bestaande netten door nieuwe, duurzame bronnen. Ook verlaging van de temperatuur in het warmtenet hoort daar bij, evenals opslag van warmte en het produceren van koude uit warmte via absorptiekoelsystemen. Er is volop werk aan de winkel in Nederland. Laten we samenwerken en oog hebben voor ieders belangen. Een nieuwe, duurzame samenleving moet worden gebouwd op vertrouwen, transparantie, participatie en meerwaarde voor alle betrokkenen.
Krijn Braber / Directeur/eigenaar
Groot applaus voor Derk!!!

Ook opvallend: ik ben voor dit artikel in BB ook geinterviewd en heb daarbij een kritisch geluid laten horen. Opmerkelijk dat kritische signalen dan op de website bij BB ontbreken c.q. worden weggefilterd. Dus dan zet ik het kritische geluid er maar via deze weg op. Er stond namelijk in het originele artikel:



'In Arnhem is het bij adviseur Krijn Braber van Infinitus Energy Solutions niet een en al hosanna over warmtenetten. Braber heeft bijna 25 jaar ervaring

met energie-infrastructuur. ‘De temperatuur van het water van het warmtenet voor de nieuwbouwwoningen in de Waalsprong in Nijmegen

is met 110 graden veel te hoog’, zegt Braber. Nieuwbouwwoningen met een EPC van 0,4 en in 2020 bijkans energieneutraal zijn zo goed geïsoleerd

dat ze nauwelijks nog warmte voor ruimteverwarming behoeven. En iedereen die in een modern kantoor

werkt, weet dat er eerder behoefte is aan koelte dan aan warmte. Het zou volgens Braber dan ook beter

zijn om in nieuwbouwwijken water

van maximaal 50 tot 55 graden de pijp in te sturen. ‘Een afvalverbrander als ARN houdt dan meer

energie over om bijvoorbeeld hoogwaardige

stoom (of stroom) te maken die ze kunnen toepassen. En onderweg in het warmtenet vinden veel minder verliezen plaats.’ Voor warm tapwater kan

volgens hem een microwarmtepomp in elke woning het water van het warmtenet opkrikken tot 60 tot 65 graden.

Braber wijst ook op een kronkel in de Warmtewet. ‘Daar geldt het Niet meer dan anders (NMDA)-principe, waarin de warmteprijs nooit hoger mag zijn

dan de gasprijs. Doordat de gasprijs gestaag stijgt, doen warmtenetten dus niets aan de toenemende energie-armoede onder burgers. De energielasten

maken een steeds groter deel uit van de woonlasten, die door steeds meer burgers amper zijn op te brengen.’



Over een jaar of 10 krijgen we echt spijt als haren op ons hoofd van de nu ingezette trend van NIET-moderne warmtenetten. Want wil iemand mij nu maar eens uitleggen wat er modern is aan de 'warmterotonde' die ook nog eens is aangesloten op diverse kolencentrales???
Louis Hiddes - Mijnwater B.V. / Directeur Mijnwater B.V.
Rest warmte is het nieuwe gas - ik heb bedoeld artikel met aandacht gelezen - ik kijk dan terug op mijn positie als vertegenwoordiger van de marktpartijen - in de commissie die de Provincie Gelderland had ingesteld voor het onderzoek naar - wat uiteindelijk het Hybride net voor de Waalsprong is geworden.

ik ben sinds 1 januari 2012 directeur van de Mijnwater B.V. toen nog in oprichting - maar ook voor 2012 was in bij het Mijnwater project betrokken. Wij hebben nu 125.000 m2 aangesloten en contractueel 175.000 - doelstelling is eind 2016 800.000 te hebben aangesloten.

wij gaan veel verder met het uitwisselen van warmte en koude stromen in de gebouwde omgeving en zijn doende na Mijnwater 2.0 - de contouren van mijnwater 3.0 uit te werken.

van een 5 tal universiteiten in de EU hebben wij het verzoek gekregen met hen samen te werken - half november is er een gesprek met de minister van energie in Schotland en ook het stadsbestuur in Essen.

dat zijn er maar enkele.

Voor de goede orde met Mijnwater 3.0 is in zijn uiteindelijk uitwerking niet meer afhankelijk van Mijnwaterreservoirs - het is wel een van de voordelen waarover wij beschikken .

dit is in kort mijn eerste reactie - ik kan u meer informatie verstrekken.
van Koll / consument van een stadsverwarmingsnet
Gelukkig zijn er mensen die terecht met kennis reageren op dit artiekel zoals Derk en Krijn Braber.



Wij maken al meer dan dertig jaar verplicht gebruik van stadsverwarming.

Ons gebruik daalt ieder jaar maar de kosten die we betalen gaan ieder jaar omhoog omdat steeds meer mensen betaald moeten worden en steeds meer winst gemaakt moet worden.

Het leveren van warmte is gestart binnen de gemeente maar nu, na steeds verkocht te zijn aan verschillende energiemaatschappijen, in handen van een pensioenfonds en een buitenlandse investeerder in duurzame energie. Hoe meer het is doorverkocht hoe duurder het is. Nu is er een maatschappij die voor de eigenaren de financiele en contractuele zaken afhandeld. Natuurliujk doen die dat niet voor niets. Het "niet meer dan anders" principe wordt opgehoogd met de kosten die dit met zich meebrengt (het betalen van lonen van de maatschappij die de belangen van de eigenaren behartigd).
True
komt de restwarmte via oude huizen of krijgen die oudjes wat overblijft van de Radboutcrampus..zomaar een vraag, het staat er wat onhandig.
Derk / Belangenbehartiger consumenten
Mooie kop , het nieuwe gas ... ,gaan we het dan ook als gas behandelen ? Dus laag vastrecht, directe koppeling aan de olieprijs,vrij keuze, veiligheid ?

Men heeft de warmtenetwerken enkel gelegaliseerd door het NMDA principe ( niet meer dan anders ). Alle consumenten is altijd voorgelogen dat dat klopt. Inmiddels weten we beter , wie reeshofwarmte of ver. Eigen Huis volgt weet inmiddels dat de prijzen door het dak zijn gegaan met vastrechten waar het eigenlijk niet meer uitmaakt of je wel of niet gebruikt.

We moeten in Nederland echt stoppen met warmte en wel per direct het is niet duurzaam ( soms wel ) en de prijzen zijn schandalig hoog en worden door een overheid ook hoog gehouden. Met het vele geld wat de warmtebrache verdient worden mooie co2 verhaaltjes en duurzaamheidsonzin verteld. Ook worden daar alle rechtszaken van betaald.

Warmte is het nieuwe gas ? Prima maar dan ook exact hetzelfde als gas dus geen vastrechten van 600 euro per jaar maar gewoon NMDA dus 325 per jaar max all in en de GJ die moet naar 19-20 euro per GJ incl. ! BTW bij de huidige gasprijs. Ook mag een ieder dan gewoon het zelf regelen ipv die koppelcontracten.

En dat kan ook makkelijk want restwarmte die vrijkomt bij een kolen-electracentrale kost inculsief de ombouw minder dan € 3 per GJ ...

Gemeenten STOP met de uitrol van warmte en als je echt niet anders kan geef de bewoners / gebruikers een meerderheidsbelang want anders gaat het niet goedkomen.

Voor mensen die willen gaan wonen in een warmtegebied : WEGWEZEN je gaat 250-450 euro per jaar teveel betalen !



Zet vol gas in op isoleren en terugdringen van verbruik zodat je met een kleine warmtepomp op stroom het object kan verwarmen , jezelf 50 jaar vastleggen aan de techniek van vandaag in de huidige transitie zou strafbaar moeten worden gesteld ...

Natuur liefhebber
Ik woon in Rozenburg waar ze nu een twee maasvlakte willen bouwen voor alle buitenlandse bedrijven en hier gooien zij ook alle overtollige warmte weg en met duizenden bedrijven zoals shell, exxon mobile en alle andere fosiel energie bedrijven hier gestationeerd kan je enigszins wel begrijpen hoe veel afval hier rond dwarrelt. Zij kunnen in principe heel de regio van "gratis" warmte voorzien maar stel je eens voor als zij dat met pijpen willen doen je kan je nauwelijks voorstellen hoeveel lawaai hier al gemaakt wordt tussen al die fabrieken, vrachtwagens en vrachtschepen. Als er nog zo een pijp er bij komt kan ik straks niet meer rustig zitten onder onze http://www.hout-plaza.nl/terrasoverkappingen-inf …

Advertentie