of 64120 LinkedIn

Res-regio's blijven ambitieus

Het totaal opgetelde ‘bod’ van de energieregio’s in de regionale energiestrategiën op de inleverdatum van RES 1.0 nog iets opgelopen ten opzichte van oktober vorig jaar. In totaal moeten alle plannen 55 TWh opleveren, flink boven het streefgetal van 35 TWh. Dat blijkt uit een voorlopige optelling van het Nationaal Programma RES (NP RES).

Het totaal opgetelde ‘bod’ van de energieregio’s in de regionale energiestrategiën op de inleverdatum van RES 1.0 nog iets opgelopen ten opzichte van oktober vorig jaar. In totaal moeten alle plannen 55 TWh opleveren, flink boven het streefgetal van 35 TWh. Dat blijkt uit een voorlopige optelling van het Nationaal Programma RES (NP RES).

Overeind

Van de 30 RES-regio’s is in 26 de besluitvorming in gemeenteraden, provinciale staten en algemene besturen afgerond. De resterende vier verwachten dat nog na het zomerreces te doen. Na de zomer gaat ook het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een nieuwe analyse uitvoeren op de getallen uit de energiestrategiën. Volgens NP RES-directeur Kristel Lammers is het een goed teken dat gemeenten, provincies en waterschappen al zo ver zijn met hun besluitvorming. ‘De ambities uit de concept-RESsen van vorig jaar zijn overeind gebleven en de cijfers zijn concreter geworden.’

 

Onzeker

Toch blijft de hoeveelheid duurzame elektriciteit die in 2030 daadwerkelijk wordt opgewekt onzeker. Een groot deel van de plannen zit nog ‘in de pijplijn’, en moeten nog een soms lang ruimtelijke ordeningstraject in om uiteindelijk uitgevoerd te kunnen worden. Daarnaast is het maar de vraag of het transportnet voor al die stroom tegen die tijd klaar is. Met name de grote voorkeur voor zonneparken en grootschalig zon-op-dak hebben veel grotere gevolgen voor de netcapaciteit dan windparken. Inmiddels hebben de netbeheerders wel aangegeven dat 35 TWh in 2030 voor het stroomnet haalbaar moet zijn, zegt het NP RES.

 

Noorden

Toch tekent zich wel een beeld af: vooral de noordelijke provincies en de kustprovincies nemen het grootste deel van de duurzame energieproductie voor hun rekening. Flevoland (5,8 TWh) en Groningen (5,7 TWh) zitten het hoogst, met daarna Noord-Holland Noord, Drenthe en Friesland. In het midden, oosten en zuiden van het land en in het Groene Hart liggen de beoogde terawatts een stuk lager.

 

Spannend

Jop Fackeldey, gedeputeerde in Flevoland en namens het IPO betrokken bij het RES-proces, weet dat het proces nog lang niet is afgerond. ‘De intentie om die 35 terawatt te halen is gebleven, en daar mogen de RES-regio’s best trots op zijn. Maar de echt uitdaging zit in de ruimtelijke borging. Dat proces gaat nu beginnen.’ Volgens Fackeldey zijn er nog voldoende kwesties die opgelost moeten worden, zoals de netcapaciteit, maar ook het ruimtelijk beslag en de participatie. ‘Dat is best spannend.’

 

Zon en wind

Een van de kritiekpunten van het PBL op de vorige concept-RESsen was dat het aandeel zon en wind uit de pas begint te lopen. Of daar inmiddels veel in is veranderd is niet helemaal duidelijk. Lammers: ‘daarvoor moeten we echt nog wachten op de nieuwe analyse van het PBL die naar verwachting eind dit jaar wordt gepresenteerd.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Robin op
In het Noorden wordt zo veel elektriciteit opgewekt door zonneparken dat het elektriciteitsnet het niet meer aan kan. Toch gaan ze er mee door. De stemming slaat nu wel om....
Door Mientjes (fractiemedewerker PRO Oude-IJsselstreek) op
Er staat vermeld dat de besluitvorming in de gemeenteraden is afgerond. Graag wil ik Michel Maas vragen op welke wijze hij dit vastgesteld.
Voor gemeenten in de RES regio Achterhoek ( 8 gemeenten) klopt dit niet. Daar vindt de besluitvorming pas in oktober plaats. Graag een correctie, anders ontstaat er een verkeerd beeld. Dat is niet de eerste keer als het over de voorlichting van de RES gaat.
Door wouter op
De inzet van RES regios is stupide wat mij betreft en ik vrees dat het in de komende tijd wanneer men tot concrete planvorming moet komen er door "het verzet" maar een deel van de beoogde plannen gerealiseerd word. Zo'n energietransitie is nu JUIST iets wat top down gedelegeerd zou moeten worden het is immers in ALGEMEEN belang voor heel ons land/planeet. Juist in dit geval is dwang passend uiteraard met daarbij goede Plan MER analyse etc.
Door Toine Goossens op
De RES'n kiezen de weg van de minste weerstand als het op wind aankomt. Verwachten we veel protest voor. Er is nauwelijks of geen inzet van de RES'n omde dringendheid van het probleem aan de berger te brengen.
Die maken zich nog druk over hun gezondheid en of onze voorouders wel geleefd hebben aan de hand van de moraal van tegenwoordig.

De dreiging van de klimaatverandering wordt door al die flauwekul volledig ondergesneeuwd. Om eens een oud politiek woord te gebruiken: 'Burgers voelen zich geen probleemeigenaar'.

Dit wordt het volgende drama waarmee Nederland laat zien dat het de hedendaagse problemen niet aan kan. Nederland is een walhalla voor de conservatieven die alles in de eigen leefomgeving tegenhouden en vertragen. En maar links blijven stemmen. Links conservatisme, geen wonder dat rechts conservatisme zo sterk opkomt.

Nederland daalt op alle Europese scoringslijstjes, o ja, met uitzondering op het gebied van economie.

Door het links conservatisme, de nul risico samenleving, raakt Nederland in Europa achterop.
Door bert wiegant (steunfractie) op
Ik mis in dit verhaal dat de meeste RESsen tot stand zijn gekomen uit een kleine kring belanghebbenden. Gemeenteraden zijn "meegenomen" maar van serieuze invloed was landsbreed vrijwel nergens sprake. Serieuze bezwaren worden weggezet als 'NIMBY-gedrag'. Er wordt door de RES-clubjes graag gesproken over "de opgave waar we samen voor staan" maar ze kennen zelf de betekenis van het woord "samen" niet. Gaat nog heel veel problemen geven, verdekt opgesteld on "ruimtelijke inpassing en participatie" (of: omkoping).