of 60775 LinkedIn

Relatief veel woningen bij snelwegen verkocht

Woningen in geluidshinderzones rond snelwegen wisselen relatief vaak van eigenaar, blijkt uit onderzoek door het kadaster. De prijzen van deze woningen zijn vergelijkbaar met die van woningen buiten de geluidshinderzones.

Woningen in geluidshinderzones rond snelwegen wisselen relatief vaak van eigenaar, blijkt uit onderzoek door het Kadaster. De prijzen van deze woningen zijn vergelijkbaar met die van woningen buiten de geluidshinderzones.

Vaker vrijstaand

De onderzoekers van het kadaster veronderstelden dat er ter compensatie voor de geluidsoverlast een significant prijsverschil zou zijn tussen woningen binnen en buiten de geluidshinderzones. Dat blijkt er dus niet te zijn. Wel ontdekten de onderzoekers verkochte woningen bij de snelweg vaker vrijstaande woningen zijn. Dat zou volgens de onderzoekers ook kunnen verklaren dat de prijzen van woningen binnen en buiten de geluidshinderzones met elkaar vergelijkbaar zijn.

 

Meer nieuwe woningen verkocht

De vrijstaande woning is dan ook het meest verkochte woningtype binnen de geluidshinderzones. Binnen de eerste zones, die het dichtst bij de snelweg liggen en waar het meeste geluidshinder is, worden 9 procent meer vrijstaande woningen verkocht dan in gebieden buiten de geluidshinderzones. In de tweede zones bedraagt dat cijfer zelfs 20 procent en in de derde zones 7 procent. Binnen de geluidshinderzones worden meer recent gebouwde woningen verkocht dan in 2006. Destijds was 14 procent van de verkochte woningen in de laatste zes jaar gebouwd. In 2016 was dat percentage gestegen naar 38 procent.

 

Nieuwe appartementencomplexen als geluidswal

Ook appartementen verkopen relatief goed binnen de geluidshinderzones. Dat heeft volgens het Kadaster te maken met een kortere woonduur, en het feit dat nieuwe appartementencomplexen met dikke wanden mede worden ingezet als geluidswal sinds regelgeving voor bouwen in geluidshinderzones in 2013 is versoepeld.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Dit verbaast me eigenlijk ook niet. De woningnood is dusdanig groot geworden in ons overvolle landje dat ze desnoods een woning kopen zonder geluidsbarrières. Heel treurig allemaal !
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Terwijl 27% van de 347.000 Utrechters aangeeft veel overlast van geluidshinder te hebben en zelfs een vroegtijdige dood kan veroorzaken, zo stond onlangs weer in de voorjaarsnota 2018
Door Daan op
Heet niet voor niks 'snel - weg'

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners