of 59082 LinkedIn

Regionale sloopfondsen komen niet van de grond

De markt doet zijn werk: lege kantoren worden afgewaardeerd waardoor ze nieuwe functies kunnen krijgen. Dat meldt minister Schultz aan de Tweede Kamer.

Het plan voor lokale en regionale kantorenfondsen om de leegstand aan te pakken, is van tafel. Marktpartijen willen daar geen geld in steken, nu blijkt dat de markt steeds meer zijn werk doet en dat leegstaande kantoren op een meer reële waarde worden gewaardeerd. Dat meldt minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer.

Financiële compensatie voor sloop of transformeren

Het plan voor kantorenfondsen komt uit het Convenant Aanpak Leegstand Kantoren dat in juni vorig jaar werd ondertekend door het Rijk, gemeenten, provincies, beleggers, ontwikkelaars, vastgoedfinanciers en gebruikers. Uit de regionale fondsen zouden eigenaren financiële compensatie krijgen als zij besluiten een kantoorgebouw te slopen of te transformeren naar een andere functie. Deloitte onderzocht wat de juridische mogelijkheden zijn voor een veplichte afdracht aan de fondsen.

 

Betere mogelijkheden door herwaardering 

Begin deze maand spraken de convenantpartners over de aanpak van de leegstand. Volgens marktpartijen zijn de sloopfondsen niet meer nodig, omdat door herwaardering van de lege panden betere mogelijkheden ontstaan om de gebouwen een andere functie te geven, bijvoorbeeld wonen. Dat meldt de minister in haar brief.

 

Afspraken in de regio 

In regio’s wordt inmiddels ook meer samengewerkt om de bouw van nieuwe kantoren onderling af te stemmen, bleek uit het overleg. Ook diverse maatregelen van het Rijk hebben een positief effect op de aanpak van leegstand. Zo is een aantal belemmerende regels weggenomen en zijn Expertteams Kantoortransformatie & Planschaderisico’s opgezet. Volgens Schultz vinden sommige partijen wel dat het allemaal nog te langzaam gaat. De convenantpartners kijken daarom komende tijd of extra maatregelen nodig zijn.

 

Transformatie Amsterdam komt in stroomversnelling

Amsterdam meldde deze week dat de transformatie van lege kantoren naar woningen, appartementen, hotels en zorgvoorzieningen in een stroomversnelling is gekomen. Ruim 80.000 vierkante meter leegstaande kantoren kregen een nieuwe functie in de stad. Volgend jaar geldt dat naar verwachting voor bijna 150.000 voormalige kantoormeters. De doelstelling voor de huidige collegeperiode om 200.000 vierkante meter kantoor te transformeren is daarmee ruimschoots gehaald, aldus de gemeente.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.