Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Regio Venlo gaat 3 miljard besparen op energie

Energiebesparen en duurzame opwekking in de regio zelf. Dat zijn de middelen waarmee Venlo en buurgemeenten tot 2030 3 miljard willen besparen op de energierekening.

04 oktober 2013

De gemeenten Venlo, Venray en Beesel willen tot 2030 de kosten voor energieverbruik halveren. Benodigde investeringen: 1,5 miljard. Besparing: 3 miljard.

Groene Groei
Dat schrijven de drie gemeentebesturen in een gezamenlijke energiestrategie, getiteld ‘Energie voor Groene Groei’. Pijlers onder deze plannen zijn het verduurzamen van de energieproductie en het sterk terugdringen van het energieverbruik.

Vraag daalt
De gemeenten gaan ervan uit dat in 2030 ruim 30 procent van de energie lokaal en duurzaam zal worden opgewekt via zonnepanelen, windmolens, warmtepompen en biovergisters. Mede door isolatie en zuinige technieken zal de gemeentelijke vraag naar energie in die tijd 35 procent lager zijn dan nu, zo luidt de aanname. ‘Gaan we op de oude voet verder, dan zullen we tot 2030 6 miljard kwijt zijn aan energie. Door deze maatregelen zakt dit bedrag tot de helft’, aldus de gezamenlijke notitie aan de drie gemeenteraden.

Impuls voor regionale bedrijven
De investering van anderhalf miljard is groot, maar levert volgens de gemeenten ‘een enorme impuls voor het regionale bedrijfsleven.’ Datzelfde bedrijfsleven zal overigens ook grotendeels voor de investeringen moeten opdraaien: de gemeenten willen geen subsidiepotten opentrekken. ‘De gemeenten gaan ervan uit dat de inwoners, bedrijven en instellingen zelf initiatieven zullen nemen. Door gezamenlijk of individueel te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of een windturbine kunnen ze hun energiekosten verlagen.’

Goede voorbeeld geven
De taak van de gemeente wordt omgeschreven als facilitair: initiatieven aanjagen, positieve aandacht genereren, economische kansen zichtbaar maken, kennis delen en het samenbrengen van partijen. Ook zullen de gemeenten ‘zelf het goede voorbeeld geven’.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Ach het begint met ambitie en visie. Nu nog even waarmaken :)



Ik wens veel plezier en succes toe!
huisman / gemeente
Grandioos idee, de bevolking laten investeren in luchtfietserij. De gemeente heeft natuurlijk mogelijk gemaakt dat je al deze zaken zonder vergunning kunt plaatsen. Want er zitten maar weinig mensen te wachten op deze zaken in de achtertuin. In ieder geval gaan de inkomsten voor leges met deze plannen weer omhoog.
a. middelveld / senior adviseur
Begrijp ik goed dat die drie gemeenten in de komende 15 jaar per jaar samen 200 miljoen kunnen besparen?

Of gaat het om alle bedrijven in die gemeenten en moeten die dat dan zelf doen. In het eerste geval lijken het nu gigantische verspillers. In het laatste geval is het niet meer dan een luchtballon, die op windenergie wel weg zal drijven
JJMoes
Misschien kunnen we een pendant van de Mr.Kackedorusprijs bedenken voor dit soort briljante ideeën.Reserveer als burger maar alle beschikbare middelen voor Uw energiekosten als dit Trio Hellenique maar blijft doorgaan met aannames.Ene Sint Nicolaas berust ook op aannames maar is in dit land nog nimmer verantwoordelijk geweest voor welvaart
Meppie
Sinds wanneer gaat de gemeente over het huishoudboekje van burgers en bedrijven?

Van zulke plannen passen er minimaal 13 in een dozijn.
Thijs Meijer / Adviseur Druurzaamheid
In Nijkerk willen we CO2-neutraliteit in 2035.

Dat lukt je als gemeente niet door het stadhuis te isoleren en van zonnepanelen te voorzien maar wel samen met alle Nijkerkers.

Het platform WijNijkerk biedt burgers, instellingen en bedrijven het podium om ideeën uit te wisselen en samen duurzame initiatieven te starten.

Misschien een leuk voorbeeld voor Venlo, Venray en Beesel.
Chevymarco
Dat gezamenlijk investeren en impuls voor het regionale bedrijfsleven kennen we nog van de Floriade. Negatief resultaat van negen miljoen! Bedankt maar laat maar Venlo.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Over aardgas dat je niet verstookt, betaal je ook geen belasting.

Over stroom die je zelf opwekt, betaal je ook geen belasting.

En zelf opgewekte stoom is veel goedkoper dan commercieel gekochte stroom.

Daarom is duurzaam goedkoper

In die regio snappen ze dat, maar er zijn kennelijk nog veel domme lezers.



Er is nog wel kritiek mogelijk op het plan, ik lees niets over voordeel voor burgers.

Die moeten de gemeenten wel helpen met het voorfinancieren van hun eigen windmolens.

Dat geld krijgen de gemeenten weer terug, als hun burgers de windmolens kopen, elk gezin een stukje.



Eigenlijk hetzelfde als een nieuwe woonwijk
Advertentie